SFD.pl - fitness, kulturystyka, trening, dieta i suplementacja

Mikrofala

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 525

...
napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 101 Wiek 27 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 3114
Witam
Mam pytanie co do ww sprzetu nie rzadko zamieszkujacych nasze kuchnie i uzywane przez ludzi ktorym zalezy na czasie, czesto nam cwiczcym bardzo sie spieszy by sporzadzic,podgrzac,przyspieszyc rozmrazanie produktow wsadzamy je do tych malych stalowych skrzynek, jednak czy jest to zdrowe??
czy wysoka temperatura dzialajaca na zywnosc co prawda chwile nie powoduje uszczuplenie wartosci odzyw. witamin ??
Czy moze ta wysoka temperatura dzialac bakteriobojczo?? Skoro Podgrzewanie w kuchence mikrofalowej (co odbywa się na ogół w temperaturze poniżej 60 st. C) nie jest w stanie zabić bakterii salmonelli, które czasem mogą znajdować się w potrawie.Wie ktos cos na ten temat?? sorQ jesli pomylilem dzialy jestem t FRESH ;-P

"Na świecie tyle szmat,a podłoga nadal brudna"

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
...
napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 2764 Napisanych postów 55624 Wiek 34 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 585002
Kazda obrobka powoduje straty witamin i mineralow w zywnosci. Jednak czy mikrofale sa zdrowe to nie wiem. Jest duzo sprzecznych informacji na ten temat. Poczytaj artykuly. W mikrofali podgrzewasz wiec produkt jest juz ugotowany czy upieczony. Jezeli nie lezy kilka dni to bakterie sie nie rozwina w nim.

Moderator działu Odżywianie

...
napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 10663 Napisanych postów 44511 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 57734
Podasz jakieś ciekawe argumenty przeciw mikrofali domer?
Fale wprowadzają w ruch cząsteczki wody wyłącznie, więc są zdrowe - przynajmniej tak myślałem. Źle ?
...
napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 101 Wiek 27 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 3114
Potrawy z tej kuchenki nie tracą właściwości, bo podgrzewana jest tylko zawarta w nich woda. Zmienia się, ale bardzo nieznacznie, ich smak. A fakt, że przyrządzanie ich trwa krócej niż tradycyjnymi metodami sprawia, że zachowują więcej witaminy C i z grupy B oraz składników mineralnych. Wysoka temperatura zabija bakterie skuteczniej niż podczas innych metod gotowania - w wodzie czy na parze.

"Na świecie tyle szmat,a podłoga nadal brudna"

...
napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 10663 Napisanych postów 44511 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 57734
Przeczysz sam sobie, ostatnie zdanie jest błędne.
...
napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 101 Wiek 27 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 3114
Wysoka temperatura zabija bakterie skuteczniej niż podczas innych metod gotowania - w wodzie czy na parze. W przypadku dluzszego jej uzycia nie jak na OGOL(jak wyzej napisane)
sorka

"Na świecie tyle szmat,a podłoga nadal brudna"

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

co jeść i jak cwiczyc

Następny temat

Smalec jako źródło tłuszczy w diecie