SFD.pl - fitness, kulturystyka, trening, dieta i suplementacja

Mieso w słoiku

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 1897

napisał(a)
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 121 Wiek 37 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 10308
Od pewnego czasu noszę się z zamiarem zrobienia mięsa w słoiku. Przemawia za tym łatwość przechowywania, jak i cena bo np. można kupić w promocjach mięso w dobrej cenie. Czy to drób, wołowina czy też wieprzowina. Czy są jakieś przeciwwskazania do spożywania takiego mięsa? Konserwom fitmeat raczej jakościowo by nie ustępowały
napisał(a)
ronie220 Moderator
Ekspert
Szacuny 2796 Napisanych postów 39595 Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 303574
Witam



Jak najbardziej można spożywać taką formę miesa, pod warunkiem że przygotujemy to sami z jak najmniej przetworzonych składników. A co można powiedzieć o różnorakich produktach ze słoików, które cieszą sie duża popularnością ? Faktem jest, że przyciągają one uwagę konsumentów i wydają się opcją o wiele zdrowszą aniżeli ich odpowiedniki w puszkach czy plastikowych pojemnikach. Dzieki temu wzbudzają wieksze zaufanie i wiele ludzi myśli, że są zbliżone do domowych produktów. Ponadto tego typu wyroby mają często chwytliwą nazwę. Jak jednak wygląda sytuacja w praktyce ? Najczęsciej potrawy w słoikach są mieszaniną tanich wypełniaczy i różnych podejrzanych dodatków do żywności. Przyjrzyjmy się chociażby "klopsom domowyn", które tak naprawdę nie mają za wiele wspólnego z mięsem. Podstawą w składzie jest masa miesna, na którą składa się mięso oddzielone mechanicznie, czyli tak naprawdę mieszanka odpadów takich jak tkanka łączna i pozostałości kostne. Oprócz tego możemy znaleźc tam wodę, kolagen i jedynie niewielką ilośc wołowiny czy wieprzowiny. To wszystko "wzbogacone" jest o białko sojowe oraz mąkę pszenną.


Jak widać kupne dania w słoiku nie mają za wiele wspólnego z domowymi potrawami i zdrowiem. Jednak przygotowanie potrawy w takiej formie we własnym zakresie może być ciekawą opcją.


Pozdrawiam

Trener personalny Lotar Hryniewicz (kontakt fb lub pw)
Nowy blog:

http://www.sfd.pl/[BLOG]_Wojo_zmc_i_Ronie220_rywalizacja_i_wzajemny_doping-t1157467.html 

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
napisał(a)
georgu Ivan Groźny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 2398 Napisanych postów 38267 Wiek 28 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 284578
Jeśli zrobisz to w konwencji 'fit' i później zmieścisz w makro, to dlaczego nie?

MODERATOR DZIAŁU "INNE DYSCYPLINY"
Instruktor Kulturystyki

http://www.sfd.pl/[blog]_Brudna_miska_by_georgu-t1156013.html 

napisał(a)
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 121 Wiek 37 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 10308
Jaka jest konwencja nie fit? Mięso z przyprawami w kawałkach ląduje w słoiku i do gotowania.
napisał(a)
georgu Ivan Groźny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 2398 Napisanych postów 38267 Wiek 28 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 284578
Jeśli taki jest przepis i nie dodaje się jakiegoś syfu, to możesz wciągać takie mięso

MODERATOR DZIAŁU "INNE DYSCYPLINY"
Instruktor Kulturystyki

http://www.sfd.pl/[blog]_Brudna_miska_by_georgu-t1156013.html 

napisał(a)
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1741 Napisanych postów 5315 Wiek 26 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 171025
jak zrobisz , podziel się przepisem
1

""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

napisał(a)
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 1013 Wiek 27 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 27153
Jeśli będziesz używał mięsa takiego jak np. łopatka/ szynka/ uda drobiowe czy innego z zawartością kolagenu to polecam wcześniej je poddusić i dopiero do słoika do gotowania bo okaże się, że musisz gotować mięso w słoiku ponad 2h . Jeśli będzie to np. polędwiczka wp/ filet z kury/ indyka to możesz od razu w słoiku ;). Pamiętaj żeby tez ostrożnie obchodzić się z konserwami po pasteryzacji. Czasem wystarczy, że mocniej stukniesz słoikiem i się rozhermetyzuje. Zwracaj też uwagę czy wieczko nie puchnie, bo takie wybulone nakrętki nie zwiastują nic dobrego Pozdro
napisał(a)
Znawca
Szacuny 33 Napisanych postów 116 Wiek 21 lat Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 0
Również jestem chętny na przepis ;)
napisał(a)
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 9 Wiek 21 lat Na forum 295 dni Przeczytanych tematów 306
Przepis jest dość prosty, sam robiłem parę razy podobnie, jestem na forum od niedawna ale może komuś się przyda przepis.
Na 1 kg mięsa ok. 1 łyżki majeranku, 2-3 ząbki czosnku, 2-3 łyżeczki soli, łyżeczka pieprzu i ok. 100ml wody. Mięso może być zmielone lub posiekane na dość małe kawałki.
Ładujemy do słoików ok. 3/4 wysokości, zakręcamy i gotujemy zalane wodą do 3/4 wys godzinkę :D
Z dobrym pieczywem robi robotę ! :D



Zmieniony przez - patrykkb w dniu 2018-03-22 23:38:53

Zmieniony przez - patrykkb w dniu 2018-03-22 23:40:49
2
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Witamy w dziale nową DZIKĄ Szefową :)

Jak zmienia się skład mięśni siłacza, gdy nic nie robi?! Jak zmienia się skład mięśni siłacza, gdy nic nie robi?! Mistrzostwa Europy IFBB 2018 - Podsumowanie drugiego dnia Mistrzostwa Europy IFBB 2018 - Podsumowanie drugiego dnia Niezwykli kulturyści na świecie Niezwykli kulturyści na świecie Mistrzostwa Europy IFBB 2018 - Podsumowanie trzeciego dnia Mistrzostwa Europy IFBB 2018 - Podsumowanie trzeciego dnia Orzechy tygrysie podwoją Twój testosteron Orzechy tygrysie podwoją Twój testosteron Ibuprofen może zmniejszyć Twoje jądra! Ibuprofen może zmniejszyć Twoje jądra! Ćwiczenia izolowane wydłużają czas regeneracji Ćwiczenia izolowane wydłużają czas regeneracji Ja naturalnie obniżyć poziom cukru we krwi? Ja naturalnie obniżyć poziom cukru we krwi?