Sportowe Forum Dyskusyjne
sport kulturystyka strongman fitness sztuki walki

∑ temat został odczytany 13806 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

SFD - Strona Główna | Odżywianie
Miód-rodzaje i zastosowanie lecznicze 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
słowa kluczowe: miód rodzaje zastosowa lecznicze
Autor "Miód-rodzaje i zastosowanie lecznicze"   

kometa
 Wysłana - 12 październik 2005 22:29        | zgłoś naruszenie regulaminu

Miód od dawna jest znanym środkiem leczniczym-wzmacniającym, brzeciwbakteryjnym..itd. Wrzucam Wam artykuł oparty na podstawie informacji od bartnika-opracowanej wg literatury pszczelarskiej i medycznej. Myślę, że się przyda do poczytania

MIÓD LIPOWY - w stanie płynnym kolor żółty lub zielonkawożółty. Po skrystalizowaniu ma kolor żółtopomarańczowy lub brunatny. Miód o wyraźnym zapachu lipy, ostry w smaku z lekka goryczką
ZASTOSOWANIE LECZNICZE - działa antyseptycznie i uspokajająco, przeciwgorączkowo i przeciwkaszlowo. Stosowany w przeziębieniach, w stanach niepokoju, bezsenności.

MIÓD GRYCZANY - w stanie płynnym, kolor ciemnoherbaciany do brunatnego. Po skrystalizowaniu-brązowy. Miód o silnym zapachu kwiatu gryki, smak ostry, lekko piekący.
ZASTOSOWANIE LECZNICZE - nieżyt górnych dróg oddechowych, schorzenia układu krążenia na tle miażdżycowym i nadciśnieniu. Zawiera magnez, zalecany w stanach wyczerpania nerwowego. Pomocny w zapaleniu opłucnej i leczeniu jaskry.

MIÓD RZEPAKOWY - w stanie płynnym kolor słomkowy, po skrystalizowaniu biały lub kremowy. W smaku bardzo słodki, zapach kwitnącego rzepaku. Miód o najwyższej ilości glukozy i aminokwasów.
ZASTOSOWANIE LECZNICZE - w chorobach serca, stanach zapalnych górnych dróg oddechowych, wątroby.

MIÓD SPADZIOWY - w stanie płynnym szary, zielonkawy. Smak lekko żywiczny. Po skrystalizowaniu tworzą się grudki.
ZASTOSOWANIE LECZNICZE - jest najbardziej zasobny w biopierwiastki, dekstryny oraz dużo białka. Stosowany przy anemii, zaburzeniach przemiany materii. Leczy z powodzeniem nieżyt górnych dróg oddechowych. Posiada właściwości przeciwnowotworowe, pomocny przy astmie i kamicy nerkowej.

MIÓD WIELOKWIATOWY - w stanie płynnym kolor żółty, po skrystalizowaniu - jasnobrązowy. Łagodny o woskowym zapachu. Może też posiadać różne barwy i smak uzależnione od "oblatywanego" kwiatu.
ZASTOSOWANIE LECZNICZE - przewlekłe stany zapalne gardła, przeziębienia i stany gorączkowe, choroby serca, regulacja ciśnienia mięśnia sercowego, alergie, katar sienny, ogólnoleczniczy.

MIÓD WRZOSOWY - w stanie płynnym kolor ciemnobrunatny. Po skrystalizowaniu pomarańczowy. Smak lekko gorzkawy, galaretowaty, zapach kwiatów wrzosu.
ZASTOSOWANIE LECZNICZE - choroby przewodu moczowego, kamica nerkowa, prostata, zapalenia jelit, biegunki.

LECZNICZE SPOŻYWANIE MIODU - 1 łyżkę miodu rozpuścić w ½ szklanki wody i pozostawić na 10-12 godzin - zwiększa przyswajalność.
(Napój z miodu przygotowuje się wieczorem, a spożywa rano przed posiłkiem)

P PRZECIWSKAZANIA - nadwrażliwość i nietolerancja ze strony przewodu pokarmowego, cukrzyca.

Szpinak żrę - chudnąć chcę :D

przyznaj SOG'a

outsidee
 Wysłana - 12 październik 2005 22:35      [zgłoszenie]

fajne , łap soga

przyznaj SOG'a specjaliście

niwix
SDW Team
 Wysłana - 12 październik 2005 22:36      [zgłoszenie]

głosik

[www.body-factory.pl]
[www.sdw.pl]

przyznaj SOG'a

Rothen
 Wysłana - 12 październik 2005 22:41      [zgłoszenie]

GOOD ART :) SOG FOR YOU

Ja swoje poglądy mam, ale teraz czasy takie, że na wszelki wypadek się z nimi nie zgadzam.

przyznaj SOG'a ekspertowi

kopt
 Wysłana - 13 październik 2005 07:39      [zgłoszenie]

Sog Kometa. Ten art, to a propos wczorajszych ciasteczek?

Kreatyna jest po to, żeby zapobiegać odwodnieniu po spożyciu alkoholu.
Massacra jest po to, żeby niwelować patologie w SW

przyznaj SOG'a specjaliście

nopiotr
 Wysłana - 13 październik 2005 08:36      [zgłoszenie]

czyli miód rzepakowy można spożywać bezpośrednio po treningu bo zawiera najwięcje glukozy i aminokwasów, co wy na to?
A jeśli jestem na masie to można wypijać rano przed posiłkiem pół szklanki wody rozrobionej z lyżką miodu? nie zaszkodzi mi to?

przyznaj SOG'a

Pauleq
 Wysłana - 13 październik 2005 10:04      [zgłoszenie]

jestem misiem - kocham miod

przyznaj SOG'a

CHICKEN
 Wysłana - 13 październik 2005 10:19      [zgłoszenie]

ja też uwielbiam
mam w domu spore opracowanie o miodzie, ja zgeram to przyniosę i wrzucę tylko chyba zapytam autora czy mogę

Pij wodę - woda daje siłę - napędza parowozy!

przyznaj SOG'a

kometa
 Wysłana - 13 październik 2005 10:27      [zgłoszenie]

Kopt - zgadza się Ulepszam recepturę. Szukam i czytam, by dodać same najlepsze składniki. Najzdrowsze A potem będę mieszać jak alchemik
Dzięki wszystkim za głosy

przyznaj SOG'a

kometa
 Wysłana - 13 październik 2005 10:40      [zgłoszenie]

Ale takiego miodu to nie polecam
Skład: cukier, woda, sztuczne pszczoły haha

przyznaj SOG'a

domer
KULTURYSTYKA.PL
 Wysłana - 13 październik 2005 10:44      [zgłoszenie]

Hehe, fajnie Sog juz nie wejdzie.

Moderator działu Odżywianie

[www.kulturystyka.pl]

przyznaj SOG'a ekspertowi
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 3 strony.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Miód-rodzaje i zastosowanie lecznicze

Strony: 1 2 3

<< Dieta wysokoszkolna / ser feta:) >>

Podobne: twaróg + miód | Cynk-informacje, zapotrzebowanie i zastosowanie | Debata na temat MIODÓW - Co i jak | Zbawienny miód... | [art] Miód | lecznicze właściwości miodu

Warto przeczytać: nie obciazajac kregoslupa | sciskacze do dloni | shock i storm na redukcje | shock i storm a redukcje | shock i storm a redukcja | co jesc na redukcje | 234 | sp 234 | na kazde kg masy ciala | ulica esperanto | esperanto 5 | oyama karate sp 234 | olimp competition | utwardzanie filmy | 166cm | garibaldi | chrupek | swole zbrylony | porównywarka finansowa

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL