Noszę aparat ortodontyczny, trenuję kickboxing. Kiedy w sierpniu założyli mi aparat dowidziałem się, że przy używaniu zwykłej szczęki zamki spadają z zębów, co powoduje częste wizyty które są dosyc kosztowne (50 za jedną). Ortodontka poleciła mi TRAINER FOR BRACES. Jest to miękki ochraniacz którego celem jest tak na prawdę nie wiem co, ale mi go poleciła. Czy istnieje jakieś (czy duże) ryzyko uszkodzenia zębów nosząc miękki ochraniacz? Proszę o wypowiedź... Z góry dzięki.
hehe, dzisiaj kumpel mi opowiadał, jak za małolata robił sobie "sparingi bokserskie" z bratem, kiedy rodzice wychodzili z domu - rękawiczki zimowe na ręce, skórka od chleba na zęby i jazdaaaaa
checkaouta, jak długo masz nosić aparat?
"No matter your goal, achieving it always starts with belief - do not underestimate the strength within."
Z tego co widzę na stronie http://www.myoresearch.com/cms/index.php?t4b . Ten ochraniacz jest specjalnie zaprojektowany dla ludzi noszących aparat poza tym jeżeli sama ortodontka ci go poleciła ?
1263592171000
chea
Wysłana - 16 stycznia 2010 12:10
ale tak szczerze? widzieliscie kiedys zeby komus po ciosie rekawica polecialy zeby?
ochraniacz nazywa sie na zeby ale jego glownym zadaniem jest ochrona przed porozcinaniem warg o zeby ew. odgryzieniu jezyka.
1263640225000
checkaouta
Wysłana - 16 stycznia 2010 12:44
Dokładnie. Ortodontka powiedziała, że ma jednego boksera, który nosi aparat ortodontyczny i że sprawuje się nieźle. Osobiście, wczoraj trener pod koniec treningu zarządził sparing coś jak light kontakt, ale nie można było przesadzać z siłą. Dostałem kilka strzałów i powiem szczerze, że spisuje się nieźle. Sam trener powiedział, że to zaje*ista szczęka. Ale kiedy zrobiłem tzw przestrzał i otworzyłem usta(żeby zrobić wydech), mój sparring-mate skontrował i mało co mi nie potną buzi...
1263642281000
checkaouta
Wysłana - 16 stycznia 2010 12:47
Z tym, że producent napisał, że: Appliances in the Braces Series™ are not mouthguards. Therefore they are not suitable for use while playing sports. W wolnym tłumaczeniu oznacza to że nie jest to ochraniacz na zęby (ogólnie).