logo
zamknij zamknij

Melasa, czy warto? Jeśli tak to jak?

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 747

0 5 0
napisał(a)
Paatik
Ekspert
Szacuny 92 Napisanych postów 807 Wiek 47 lat Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 65049
Melasa - można kupić z trzciny lub z buraka. Na pierwszy rzut oka wydaje się to całkiem fajny produkt, pomijam zachwyty googla typu "czarne złoto" - każda przesada jest podejrzana....
Czy używacie? Tylko do wypieków typu ciasteczkowego czy do jakiś wytrawnych rzeczy też?
Dodałam do pierniczków owsianych i nie byłam zachwycona. Na surowo smakuje paskudnie. Jakieś doświadczenia u bardziej doświadczonych?
1
Krzysztof Piekarz
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
napisał(a)
Malinowa SZEFOWA KUCHNI Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 2145 Napisanych postów 20063 Wiek 28 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 83607
Ja lubię do kawy Jest gorzko-słodka , podobna do spalonego karmelu Odpad ,ale pełen wartości . Co kto lubi
1

„Rób to, co możesz, mając do dyspozycji to, co masz, tam, gdzie jesteś”

Moderator w dziale KUCHNIA SFD http://www.sfd.pl/Kuchnia_SFD-f356.html

Malinowy blog kulinarny http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

napisał(a)
alhambra1970
Znawca
Szacuny 49 Napisanych postów 1321 Wiek 47 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 106981
Mi nie za bardzo pasuje trzcinowa, buraczana także srednio. Ja polecam karobową. Używam jej do owsianki i innych płatków. lubię z samym mlekiem na ciepło z dodatkiem korzennych przypraw, jako dodatek do jogurtu plus słodzik i .. sól- smakuje jak jogurt karmelowy, do wypieków. .
1

"Niektórzy widzą rzeczy takimi, jakimi są, i pytają : dlaczego ? Ja śnię rzeczy, które nigdy nie istniały , i powiadam : czemu nie ? "
G.B. Shaw
http://www.sfd.pl/Alhambra_nowe_wyzwania-t1037040.html

napisał(a)
sportowy świr
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 5 Wiek 27 lat Na forum 107 dni Przeczytanych tematów 15
No wg mnie warto - melasa ma około 260 kalorii w 100g, a inne słodziki nawet 450!
1
napisał(a)
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 5317 Napisanych postów 211334 Wiek 41 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 696189
jakoś do mnie nie przemawia

NIE ODPISUJE NA PW !!!!!!



Zapraszam do nowego działu

http://www.sfd.pl/Odchudzanie_i_forma_po_męsku-f445.html


Szukasz pomysłu na smaczny i zdrowy posiłek ?zapraszam do działu Kuchnia-http://www.sfd.pl/Kuchnia_SFD-f356.html

Konsultacje-
cykle , suplementacja ,odżywianie rafalsfd@wp.pl

Pomagamy dzieciakom -http://www.sfd.pl/Nabijamy_Pajacyka_!!-t1138796.html

napisał(a)
Paatik
Ekspert
Szacuny 92 Napisanych postów 807 Wiek 47 lat Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 65049
Ciągle nie mogę sie zmusić do drugiej próby... Naprawdę nikt nie ma żadnego sprawdzonego przepisu na coś słodkiego do czego pasuje melasa?
napisał(a)
Arthass
Ekspert
Szacuny 141 Napisanych postów 566 Wiek 28 lat Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 19831
Od strony bardziej "technicznej", melasa to w zasadzie najbardziej bogata w składniki substancja słodząca jaka jest mi obecnie znana. W 20g (około łyżka) mamy 7% RDI wit. B6, 5% RDI żelaza, 12% RDI magnezu, 8% RDI potasu, 5% RDI miedzi, 15% RDI manganu, 5% RDI selenu.
Dla porównania, syrop klonowy, który uważa się za bardzo bogatą odżywczo substancję odżywczą zawiera w 20g: 1,34% RDI wapnia, 1% RDI żelaza, 1% RDI magnezu, 1% RDI potasu, 6% RDI cynku, 33% RDI manganu.
Tak naprawdę reszta substancji słodzących ma tak niskie wartości odżywcze, że nawet nie ma sensu ich wymieniać (poniżej 1% RDI).
Mimo tego melasa czy syrop klonowy to dalej cukier... A sama melasa może wykazywać właściwości fermentacyjne w jelitach, dlatego dla osób z dysbiozami jelit niezalecana.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

YERBA MATE

Następny temat

Fit pizza na orkiszowo - żytnim spodzie(węglowodanowo - białkowa)

Kortyzol i jego znaczenie dla sportowca

Sterydy anaboliczno-androgenne a podaż protein

Glikogen VS trening na czczo

Patrycja Zahorska dołączyła do Fenix Team!

Co jeść przed treningiem?

Takiej nagrody jeszcze nie było!!!

Nabiał - podstawa diety czy zagrożenie dla zdrowia?

Czy wysokie spożycie cukru wpływa niekorzystnie na skórę, włosy i paznokcie?