Mawashi geri,Side kick,dollyo chagi czyli kopniecie po luku
Nord Wolf
Wysłana - 01 sierpnia 2010 12:21
Sprawdź ile procent masz tłuszczu
jak waszym zdaniem najlepiej i najskuteczniej je kopac wiem ze kazdy styl ma swoje sposoby ale mozna podebatowac ,duzy luk maly luk,poczatkowe wyprowadzenie nogi itd
Z tym, że istotne jest w jakiej formule walczysz. Bo w semi kopie się deczko inaczczej, bo silne kopnięcie nie jest potrzebne. Też inaczej jest w mma.
1280659501000
uchy
Wysłana - 01 sierpnia 2010 13:11
tzn czym różni się kopanie okrężnego kopnięcia z tajskiego od tego z mma ?
ból to fikcja
1280661075000
Kuro
Wysłana - 01 sierpnia 2010 13:14
W taju kopiesz piszczelem. W karate stopą. <tzn. tak mnie uczono w shotokanie,. być może uogólniam.>
A kolejna róznica jest w stopie podporowej. W taju stoisz na palcach i kopiąc obracasz się. Tak, że pięta jest w stronę przeciwnika. W mma niekoniecznie.
1280661276000
uchy
Wysłana - 01 sierpnia 2010 14:05
Tajskim Bokserem nie jestem, ale wydaje mi się to normalnym złożeniem do okrężnego kopnięcia. W mma kopiąc bez włożenia biodra i skręcenia na stopie podporowej kopnie się całkowicie bez siły także jaki jest sens używania techniki, która nie wywrze żadnego wrażenia na oponencie w sporcie, który w każdej walce zmierza do skończenia walki przed czasem?
ból to fikcja
1280664330000
Kuro
Wysłana - 01 sierpnia 2010 14:18
Tajskim Bokserem nie jestem, ale wydaje mi się to normalnym złożeniem do okrężnego kopnięcia.
Teraz ćwiczę taja. A wcześniej dwa lat shotokan. I kopnięcie znacząco się różni.
Na karate uczono nie odrywać pięty, a stopę obkręcać co najwyżej o 45 stopni.
Tak więc ważne jest jak cię uczą na treningu. A nie, niestety, jak jest naturalne.
W mma kopiąc bez włożenia biodra i skręcenia na stopie podporowej kopnie się całkowicie bez siły także jaki jest sens używania techniki, która nie wywrze żadnego wrażenia na oponencie w sporcie, który w każdej walce zmierza do skończenia walki przed czasem?
Mma tylko liznąłem więc ekspertem nie jestem. Ale z pewnością nic nie pisałem na temat biodra, czy też jego nieużywania.
Choć zadał pytanie o mawashi, to łatwiej mi się posłużyć przykładem low kicków. Na tym filmiku trzeba się dobrze przypatrzeć jak kopie Rizzo <ten z gołymi kostkami>, bo nie za dobrze widać. Ale mimo, że nie ma pełnych obrotów na stopie, czy też maksymalnie włożonego biodra, to jednak efekt jest:
1280665114000
OloKK www.olokk.pl
Wysłana - 01 sierpnia 2010 15:10
W MMA kopie się tak jak się nauczyło na taju. To nie jest zamknięty styl.
OLIMP ENG-PL TRANSLATOR: 2 capsules 3 times daily = 4 kapsułki 3-4 razy dziennie