SFD.pl - fitness, kulturystyka, trening, dieta i suplementacja

Masło z orzechów włoskich z WPC a przepis.

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1834

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 19 Na forum 256 dni Przeczytanych tematów 1928
Jak w temacie macie może jakiś przepis na masło z orzechów włoskich? Zastanawia mnie czy warto dodać do tego jeszcze WPC (SFD Protein Whey plus natural)?
Normalnie bym prażył te orzechy i po ostudzeniu do blendera wraz WPC. Tylko nie wiem czy to za mało i czy trzeba coś jeszcze dodać. Niedługo przyjdzie zamówiony 1 kg tych orzechów włoskich z Polskich sadów.

Pozdrawiam.
1
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 212 Napisanych postów 364 Wiek 20 lat Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 223583
sól wystarczy a białko według mnie tylko zepsuje smak
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 7584 Napisanych postów 106728 Wiek 34 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 1235398
Nie praż orzechów.
1

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 5716 Napisanych postów 4954 Wiek 27 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 255652
możesz też na początek dodać coś mokrego np. oleju z orzechów laskowych, żeby utrzymać smak ten sam, to ułatwi blendowanie
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 19 Na forum 256 dni Przeczytanych tematów 1928
Bez prażenia ta masa może być nieco płynna niż jak "nutella" lub inne masło orzechowe. Ale OK spróbuję. Mam tylko oliwe chyba to może być?
Przy okazji dodam też białko, potem se ocenię :)
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 2 Na forum 187 dni Przeczytanych tematów 12
a może olej kokosowy? Ja kiedyś blendowałam suchy sezam i prawie spaliłam sprzęt kuchenny :P
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 19 Na forum 256 dni Przeczytanych tematów 1928
Ok jak będę miał dostęp to spróbuję. Na razie zostaję przy zwykłym metodzie a propo jeszcze nie przyszły orzeszki i raczej jutro będą ;(


Zmieniony przez - Longin001 w dniu 2018-04-12 12:37:59
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 5716 Napisanych postów 4954 Wiek 27 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 255652
nie zapomnij i pochwal się efektem
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 14612 Napisanych postów 235415 Wiek 42 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 1127903
Również czekam na efekt końcowy

treningi,cykle,suplementacja,odchudzanie,masa pisz-treningirafal@gmail.com

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 178 Napisanych postów 1447 Wiek 48 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 201091
Ja prawie zawsze prażę orzechy na masło orzechowe, wg mnie masło ma wówczas zdecydowanie lepszy smak. Wiem,że tracą na wartości, ale jednak wolę takie. Bardzo często robię masło z mieszanki róznych orzechów. Podstawa są niestety ziemne, bo te lubię najbardziej, ale dodaję też sporo innych. Dodatku tłuszczu nie polecam, zwłaszcza jak ma to być masło z orzechów włoskich.Jak masz dobry blender i tak wyjdzie Ci dosyć płynna masa przy dłuższym miksowaniu. U mnie spory dodatek orzechów włoskich do ziemnych powoduje,że muszę uważać, aby za długo nie miksować, bo konsystencja będzie bardzo płynna. Z kolej np. dodatek migdałów sprawia,że masło jest bardziej zwarte. Nigdy nie dodaję oleju ani innego tłuszczu.Tylko sól i trochę stewii/ksylitolu/erytrytolu do smaku. Konsystencja głownie zależy od długości miksowania.
Aaa i jakość orzechów ważna- nie z każdych wyjdzie dobre, tj. smaczne masło.
3

"Niektórzy widzą rzeczy takimi, jakimi są, i pytają : dlaczego ? Ja śnię rzeczy, które nigdy nie istniały , i powiadam : czemu nie ? "
G.B. Shaw
http://www.sfd.pl/Alhambra_nowe_wyzwania-t1037040.html

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 19 Na forum 256 dni Przeczytanych tematów 1928
No cóż jest inaczej niż założyłem. Po zmieleniu wyszło raczej jak proszek niż masło ;(
Dodałem troche kakao (bo lubię) i oleju lnianego. Jest troche tłuste ale żadnym radzie kremowej konsystencji. Możliwe że to przez orzechy które są dobrze wysuszone i mają mało wody (tłuszczu) w środku. Długość mielenia i tak nie ma znaczenia bo wychodzi tak samo. Co do smaku jest znakomity i słodki.
Ale mimo to i tak jestem zadowolony w końcu lubię orzechy włoskie. Tak na marginesie brałem te orzechy ze względu na grupe krwi O.



Zmieniony przez - Longin001 w dniu 2018-04-15 09:46:53

Zmieniony przez - Longin001 w dniu 2018-04-15 09:48:55
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Proste przepisy na ostre dania mięsne.