Witaj! Dołącz do społeczności ludzi aktywnych. Możesz zalogować się   lub zarejestrować
Wczytywanie danych ...
Temat: Treść:
Autor

Martwy ciąg

SFD

Wysłana - 22 kwietnia 2003 12:48    Edytuj Cytuj

Przeniesiony przez p-aR-ker z działu 'Strongman'.

Sprawdź swoje BMI

Kto mi wyjaśni co to jest martwy ciąg i czemu to takie ryzykowne.

Pzdrawiam

MODI

Spec SFD Odżywki i suplementy

Wysłana - 22 kwietnia 2003 13:10 
W większości przypadków polecamy:

Ultralife - Nox pump xtreme

CENA: 5.00zł
Olimp - Gold Omega 3 sport edition

CENA: 38.00zł
Nutrend - Flexit drink

CENA: 46.00zł

sprawdź pozostałe odżywki,   odżywki białkowe,  odżywki na masę

p-aR-ker

Wysłana - 22 kwietnia 2003 13:10    Edytuj Cytuj
Martwy ciąg to podniesienie ciężaru z ziemi, pomostu czy podłogi jedynie przy pomocy wyprostu nóg w kolanach i tułowia. Kończysz ciąg, gdy tułów jest wyprostowany, a kolana zablokowane.

Nie jest szkodliwy. W ogóle nie rozumiem skąd wziął się ten pogląd? BArdziej szkodliwe na kręgosłup jest unoszenie sztangi na biceps w staniu przy oszukiwaniu niż trening martwego ciągu. Jeśli w trakcie ciągnięcia sztangi zachowujesz fizjologiczne krzywizny kręgosłupa to ćwiczeni nei jest szkodliwe.

p-aR-ker

Wysłana - 22 kwietnia 2003 13:14    Edytuj Cytuj
A w ogóle do sięgnij do tematów:

http://www.sfd.pl/topic.asp?topic_id=53981
Pierwsze dwie fotografie to ciąg wykonywany techniką sumo. Trzecia to ciąg klasyczny.

http://www.sfd.pl/topic.asp?topic_id=61202
Robert Szczepański wykonujący martwy ciąg techniką sumo.

p-aR-ker

Wysłana - 22 kwietnia 2003 13:17    Edytuj Cytuj
W temacie pod adresem http://www.sfd.pl/Topic.asp?topic_id=71572
obszernie omówiłem pracę krążków międzykręgowych w aspekcie zdrowotnym przy ćwiczeniu martwego ciągu.

Przemo200

Wysłana - 22 kwietnia 2003 16:14    Edytuj  Cytuj
Parker ma rację.
Powstał nieprawdziwy mi, iż większość ćwiczeń na mięśnie grzbietu źle obciąża i działa na kręgosłup. Jeżeli takie ćwiczenia jak martwy ciąg są wykonywane prawdidłowo to wzmacniają one ( a nie osłabiają i krzywią kręgosłup ) mięśnie grzbietu, szczególnie jego prostowniki. Zauważ jak wyglądają mięśnie prostowniki grzbietu u trójboistów i od razu zauważysz, żę kręgosłupy zawodników są proste- brak skrzywień bocznych które ą bardzo widoczne. A wejdź do działu Nasze zdjęcia i pooglądaj sobie zdjęcia początkujących ćwiczących w pozach tyłem to zobaczysz co to znaczy skolioza.
Ja sam miałem dość sporą skoliozę ( wykryta wieku 15 lat ) i ortopeda zalecił mi " gimnastykę korekcyjną " Gdybym go posłuchał, to pewnie miałbym problem ze wstaniem od kompa.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Pozdrowienia z Legnicy.

spice

Wysłana - 22 kwietnia 2003 17:01    Edytuj Cytuj
... ja tylko pragne podkreslic slowa "jezeli jest wykonywany PRAWIDLOWO to nie jest szkodliwy" - w przeciwnym wypadku mozesz sie bardzo zdziwic robiac w pozniejszym czasie rentgen kregoslupa ...

SFD

Wysłana - 22 kwietnia 2003 20:16    Edytuj Cytuj
a macie trujboiste w bez koszulki?

p-aR-ker

Wysłana - 22 kwietnia 2003 23:30    Edytuj Cytuj
Zgadza się! obejrzyj zdjęcia Przema - ma b. dobrze rozwinięte mm. grzbietu. W dziale Nasze Zdjęcia.

SFD

Wysłana - 23 kwietnia 2003 20:12    Edytuj Cytuj
thx

Przemo200

Wysłana - 23 kwietnia 2003 20:27    Edytuj Cytuj
Dzięki Parker.
Pierwszy raz ktos na moim przykładzie pokazuje mięśnie prostowniki grzbietu.
Mój kolega ( którego na pewno znasz ) Tomek T. z Kielc( dla niewtajemniczonych wicemistrz Europy juniorów z Czerkas na Ukrainie ), jak razem studiowalismy miał takie prostowniki, że można było włożyć kciuk i przykrywał go mięśniami.
A tak swoja drogą Parker to mógłbyś kiedyś zapodać jakieś swoje zdjęcia!

darooo

Wysłana - 24 kwietnia 2003 13:54    Edytuj Cytuj

a oto i mój prostownik

Odpowiedzi jest na 4 strony.     następna 

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Martwy ciąg

Strony:  pierwsza  2  3  4   ostatnia 

Proszę w skrócie napisać w jaki sposób regulamin forum został złamany.

Nieuzasadnione użycie opcji grozi zablokowaniem konta.

Czy chcesz oddać głos na ten temat/użytkownika?

Twój głos jest dla nas niezwykle ważny, bo pozwola nam na ocenę użytkowniów i tematów.

Copyright 2000 - 2011 SFD S.A.