Martwy ciąg to podniesienie ciężaru z ziemi, pomostu czy podłogi jedynie przy pomocy wyprostu nóg w kolanach i tułowia. Kończysz ciąg, gdy tułów jest wyprostowany, a kolana zablokowane.
Nie jest szkodliwy. W ogóle nie rozumiem skąd wziął się ten pogląd? BArdziej szkodliwe na kręgosłup jest unoszenie sztangi na biceps w staniu przy oszukiwaniu niż trening martwego ciągu. Jeśli w trakcie ciągnięcia sztangi zachowujesz fizjologiczne krzywizny kręgosłupa to ćwiczeni nei jest szkodliwe.
Parker ma rację. Powstał nieprawdziwy mi, iż większość ćwiczeń na mięśnie grzbietu źle obciąża i działa na kręgosłup. Jeżeli takie ćwiczenia jak martwy ciąg są wykonywane prawdidłowo to wzmacniają one ( a nie osłabiają i krzywią kręgosłup ) mięśnie grzbietu, szczególnie jego prostowniki. Zauważ jak wyglądają mięśnie prostowniki grzbietu u trójboistów i od razu zauważysz, żę kręgosłupy zawodników są proste- brak skrzywień bocznych które ą bardzo widoczne. A wejdź do działu Nasze zdjęcia i pooglądaj sobie zdjęcia początkujących ćwiczących w pozach tyłem to zobaczysz co to znaczy skolioza. Ja sam miałem dość sporą skoliozę ( wykryta wieku 15 lat ) i ortopeda zalecił mi " gimnastykę korekcyjną " Gdybym go posłuchał, to pewnie miałbym problem ze wstaniem od kompa.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Pozdrowienia z Legnicy.
1051020851000
spice
Wysłana - 22 kwietnia 2003 17:01
... ja tylko pragne podkreslic slowa "jezeli jest wykonywany PRAWIDLOWO to nie jest szkodliwy" - w przeciwnym wypadku mozesz sie bardzo zdziwic robiac w pozniejszym czasie rentgen kregoslupa ...
1051023701000
SFD
Wysłana - 22 kwietnia 2003 20:16
a macie trujboiste w bez koszulki?
1051035371000
p-aR-ker
Wysłana - 22 kwietnia 2003 23:30
Zgadza się! obejrzyj zdjęcia Przema - ma b. dobrze rozwinięte mm. grzbietu. W dziale Nasze Zdjęcia.
1051047034000
SFD
Wysłana - 23 kwietnia 2003 20:12
thx
1051121563000
Przemo200
Wysłana - 23 kwietnia 2003 20:27
Dzięki Parker. Pierwszy raz ktos na moim przykładzie pokazuje mięśnie prostowniki grzbietu. Mój kolega ( którego na pewno znasz ) Tomek T. z Kielc( dla niewtajemniczonych wicemistrz Europy juniorów z Czerkas na Ukrainie ), jak razem studiowalismy miał takie prostowniki, że można było włożyć kciuk i przykrywał go mięśniami. A tak swoja drogą Parker to mógłbyś kiedyś zapodać jakieś swoje zdjęcia!