Witam. Panowie pisze w imieniu mojego kolegi. Otóż gościu ma zpytanko do fachowców a mianowicie czy przy lordozie i skoliozie może robić martwy ciąg? Oczywiście mały ciężar i technika w 100% idealna. Był z tym pytaniem u lekarza ale ten jak usłyszał że chłopk przy swoim schorzeniu chce wogóle chodzić na siłownie to nawet z nim gadać nie chciał. Kolega z siłowni nie zrezygnuje a chce ćwiczyć rozsądnie tak by nie pogłębić schorzenia a wręcz przeciwnie wzmocnić mięśnie zwłaszcza grzbiet. Dodam że kumpel ma 30 lat i na siłownie chodzi od lat 7.
mam ten sam problem ale ja olalem lekarza i cwucze rok i mam zamiar dalej , a ale przy niektorzych cwiczeniach kregoslop sie prostuje tak bylo w przypadku mojego kolegi krory tez mail jakies skrzywienie kregoslopa ( niepamieta jakie) i robiac wycisakmnie francuskie zza glowy troch mu sie wyprostowal kregoslop stwierdzil to nawet sam ortopeda .
masz kontakt z bazą
1037284030000
brutus
Wysłana - 14 listopada 2002 17:58
Przy rzeczywiscie małych ciężarach i poprawnej technice mysle że będzie ok.(ale małych).Zależy jak poważną ma tą wadę.
Już nie chce cyklu lucka. Nie pytajcie dlaczego.
Ekspert -
1037293113000
Mawashi
Wysłana - 15 listopada 2002 09:52
Wszelkie skrzywieni kregoslupa mozna PROBOWAC korygowac przez cwiczenia na silowni. Tylko ze wtedy (przynajmniej w poczatkowym etapie rehabilitacji) trzeba zapomniec o takich cwiczeniach jak martwy ciag i ciezkie przysiady (a raczej wogole przysiady), wyciskania na stojaco oraz cwiczenia z duzym obciazeniem stojac.
Trzeba dac mozliwosc kręgom skorygować swoje położenie, a zrobimy to : 1. Przez wyciaganie kręgów ktore obsiadly od obciazenia (po treningu, calym dniu na nogach, nie poprawnym siedzeniu przy biurku)
2. Zadbanie o poprawna postawe
3. Zabudowanie gorsetem z miesni kregoslupa, ktorego zadanie polega na wzmocnieniu krzyza i korygowaniu jego postawy.
Oczywiscie priorytet stawiamy na wzmocnienie miesni prostownikow i czworobocznych ktore bezposrednio okalaja kręgosłup. Ogólny trening i rehabilitacja moze wygladac tak :
3 dni treningu
1. Klatka, triceps, brzuch
- Wyciskanie na skosie 12,10,8,6 - Wyciskanie sztangielek na plaskiej 12,10,8,6 - Rozpietki na plaskiej 12,10,8
- pompki na poręczach 3x max - wyciskanie francuskie sztangielki jednoracz, siedzac 3x10-12
- wznosy nog wiszac na drazku 3 x max - spiecia lezac 3x max
Wiszenie na drazku z paskami wzmacniajacymi chwyt 3 x 1 min (trzeba wisiec spokojnie i starac sie jak najbardziej rozluznic miesnie plecow)
2. Plecy, biceps, brzuch
- Wyprosty tulowia na lawce rzymskiej 4x 20 - Glebokie wioslowanie naq wyciagu poziomym 3x 10-12 (pochylamy sie do przodu dosyc mocno, przy ruchu do tylu i przyciagnieciu ciezaru tulow zatrzymujemy w pozycji prostopadlej do podlogi) - Sciaganie drazka do karku szeroko, siedzac 3x 10-12 - Sciaganie drazka do klatki podchwytem na szerokosci barkow, siedzac 3x 10-12
-uginania ze sztangielkami siedzac 12,10,8 -uginania ze sztanga na modlitewniku 3x 10
- wznosy nog wiszac na drazku 3x max - spiecia lezac 3x max
3. Nogi, barki
-wyciskanie lezac 12,10,8,6 (trzeba pilnowac by nie odrywac odcinka ledzwiowego plecow od oparcia) -wyprosty na maszynie 3x10 -uginania na dwoglowe 3x10-12 -wspiecia na palce 4x 15-20
Lepiej jest być kanciastym Czymś niż okrągłym Niczym. **Moderator Działu Trening**
Moderator dz. Trening w domowych warunkach
"Lepiej być kanciastym czymś, niż okrągłym niczym"
Ekspert -
1037350350000
Filon
Wysłana - 15 listopada 2002 13:45
Mawashi serdecznie ci dziękuje. Naprawde świetny trening, koleś już go wprowadz w życie. Sog dla ciebie.
POZDRAWIAM.
Filon
Filon
1037364315000
Mawashi
Wysłana - 15 listopada 2002 14:11
Przepraszam, nie dopisalem ze wiszenie na drazku po KAZDYM treningu. 3x 1 min. Co tydzien dodajemy po 5-10 sek wiecej w "serii". Dlugosc wiszenia ograniczamy do serii 3 min. Nudno jak cholera ale co robic, dodam tylko ze sposob jest sprawdzony i mozna "reperowac" nawet znaczne skrzywienia. U 30 latka nie bedzie to juz kregoslup jak struna ale zawsze bardziej prosty.
Pozdrawiam, Mawashi
Lepiej jest być kanciastym Czymś niż okrągłym Niczym. **Moderator Działu Trening**
Ekspert -
1037365869000
Filon
Wysłana - 15 listopada 2002 15:13
OK. Serdecznie dziękuje za zainteresowanie i pomoc.
POZDRAWIAM.
Filon
Filon
1037369612000
krawat
Wysłana - 10 grudnia 2002 15:32
Mawashi - wlasnie czegos takiego potrebowalem, masz u mnie dozgonnego soga, chociaz jak mozesz to zajrzyj do mojego topica bo chyba moj problem jest troszke inny http://www.sfd.pl/topic.asp?topic_id=54338
"RUTKOWSKI PATROL"
"Każda zbrodnia powinna zostać wykryta a jej sprawca ukarany"
Jednodniowy ? Tzn jeden dzien na silowni jako zajecia rehabilitacyjne ? No bo cwiczenie jako takie (czyli przewaznie na mase) nie wchodzi raczej w rachube, jezeli ma przynisc jakies wymierne wyniki. Daj znac to pomyslimy.
Pozdrawiam, Mawashi
**Moderator Działu Trening**
Ekspert -
1069156839000
GallAnonim
Wysłana - 18 listopada 2003 14:35
"czy przy lordozie i skoliozie może robić martwy ciąg?"
Nie pojmuje jednego- przeciez lordoza to krzywizna fizjologiczna. A co do skoliozy to uwazalbym z martwym. Chyba, ze ktos przez male obciazenie rozumie ciezar rzedu 10 kg. Pozdrawiam