Mam pytanko, czy obowiązkowym ćwiczeniem jest martwy ciąg żeby zrobić ładne plecy, czy też beż tego ćwicznia się obejdzie. Mianowicie chodzi mi o to żeby nie nadwyrężać kręgosłupa a jak każdy wie te ćwiczenie daje popalić. Czy można pominąć to ćwicznie? (Staż lekko ponad rok) Dzięki pozdrawiam
martwy ciąg to chyba najbardziej złożone ćwiczenie, czyli logicznie rzecz biorąc moze dac duże efekty, poprawna technika i odpowiednio dobrany ciężar rozwiąże twój problem
ew. jakies rodzaj wznosów w opadzie --> TRENING <--(kliknij w ten napis)
pozdrawiam, Witek "Onkel" Pomećko
Specjalista -
1133378689000
MisieXL
Wysłana - 30 listopada 2005 20:30
MC najlepszy , aczkolwiek bez odpowiedniej techniki można się zepsuć .Ewentualnie ławka rzymska, wyprosty tułowia z talerzem trzymanym przy klacie
OK tylko jak to ćwiczenie wygląda ławka rzymska bo powiem szczerze że pierwszy raz słysze, i jeszcze pozatym ćwiczenie można zastosować zamiast martwego ciągu
1133379264000
Onkelfaka
Wysłana - 30 listopada 2005 20:40
poprawnie nazywa sie to chyba 'wznosy tułowia z opadu' wszystko jest w atlasie, link podałem wczesniej
spoko tylko co można pozatymi ćwiczeniami innego zrobić zamiast martwego, albo całkowicie sobie odpuszcze ten martwy jeżeli nie jest ćwiczeniem obowiązkowym
1133379975000
Onkelfaka
Wysłana - 30 listopada 2005 20:56
najlepeij odpuść wszystkie ćwiczenia bo rzadne nie jest obowiązkowe !!
pozdrawiam, Witek "Onkel" Pomećko
Specjalista -
1133380603000
Bazz78
Wysłana - 01 grudnia 2005 09:19
wiesz mozna to tez tak przyjac ze cała siłka ci nie potrzbna
1133425147000
arti77
Wysłana - 01 grudnia 2005 13:51
dobra jak nie kumacie o co mi chodzi to lepiej się nie wypowiadajcie, bo gadać ******ły to każdy umie tylko jestem ciekawy czy też jesteś taki kozak na siłowni jak umiesz pisać bo z twojej wypowiedzi to nic nie wynika bo jak byś coś kminiłm to sensownie doradził, więc lepiej podpowiedz komuś innemu
1133441460000
marek.c I.H.S. TEAM
Wysłana - 01 grudnia 2005 14:19
osobiscie przkroczyłem w martwym ciągu 300kg, co uważam ze to oraz udzial w zawodach trójboju zezwala na wypowiedz o tym ćwiczeniu. jeśli pragniesz siły ponad wszystko - traktuj martwy ciąg jako swoje ćwiczenie podstawowe, zawsze zachowuj poprawna technikę ruchu !!! nie zastosowanie sie do tego grozi kalectwem !! natomiast jesli ćwiczysz "na sylwetkę " i siła cię nie interesuje - daj sobie spokój z ciagami ! ps polecam tylko technike "sumo", ciężarowa niszczy totalnie kręgosłup i blokuje calkowicie ruchomośc w stawie krzyżowym !! pozdr mc