logo
zamknij zamknij

Makrela wędzona na redukcji?

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 73178

4,75 5 4
napisał(a)
mysteryy
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 87 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 4233
Witam

Od dobrych 2 miesiecy częścią mojej diety redukcjyjnej jest makrela wędzona. Wyczytalem niedawno, że ryb wędzonych nie powinno się jeść na redkucji ze względu na zawartość soli która powoduje retencje wody.
Chcialem zapytać specjalistów jak to jest naprawde z tymi rybami wędzonymi? unikać? Jeżeli rzeczywiscie nie jeść wędzonych ryb to na co zamienic?

Moja propozycja byla by taka (wypowiedzcie sie co sadzie o niej:):

Makreli jadlem 150g i wygladalo to tak:

Makrela wędzona 150g:

30g bialka
23g tluszczu (na 100g makreli: nasycone - 4g, jednonienasycone - 6g i wielonienasycone - 4g)
0 ww

330 kal

PRzyszlo mi do głowy, że jeżeli makrela jest rzeczywiście złem wcielonym to wymienił bym na:


50g zółtka i 120 białka i 20 g orzechów włoskich

25g bialka
25g tluszczu (w żółtku przewaga jednonienasyconych zas orzechy to wielonienasycone głównie)
3g ww

350 kal

Co myślicie o takiej wymianie?

Aha czytalem również, że sery podpuszczkowe dojrzewające sa niemal równie złe co makrela co mnie bardzo martwi bo serka żółtego nie wyobrażam się pozbyć ze swojej diety, raz że pyszny a dwa, że ponoc zdrowy. Tak czy tak nie zamienie go na nic na swiecie:) ale wole wiedzieć czy tez powoduje retencje?


Pozdrawiam
1
napisał(a)
bziubzius Moderator
Ekspert
Szacuny 934 Napisanych postów 12040 Wiek 29 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 157460
Wędzenie to jedna z najbardziej popularnych metod konserwowania żywności. Stosuje się ją przede wszystkim w przypadku ryb, mięs oraz serów. Wędzenie przyczynia się nie tylko do utrwalania żywności, ale również nadaje jej charakterystyczny smak i aromat.

Specyficzny smak i aromat, cenione przez konsumentów, powstają w wyniku zastosowania dymu wędzarniczego. Finalny efekt zależy od składu dymu wędzarniczego, a ten kształtuje się pod wpływem wykorzystanego do spalania drewna, sposobu spalania, jak również warunków samego procesu.

Warto zaznaczyć, że wędzenie ryb obejmuje ich solenie, a następnie proces wędzenia. Przez co ryby wędzone zawierają duże ilości soli. Nie zaleca się ich osobom mającym problemy z ciśnieniem.

Istotny jest sam proces wędzenia, ponieważ w czasie jego trwania w rybach odkładają się substancje smoliste.
Możemy wyróżnić wędzenie elektryczne oraz wędzenie tradycyjne.

Proces wędzenia wiąże się z działaniem chemicznymi substancjami zawartymi w dymie na żywność. Niektóre z nich wykazują działanie rakotwórcze.
Jedną z takich substancji jest benzo(a)piren, zaliczany do wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych.

Stężenie niebezpiecznych substancji w wędzonych rybach jest stosunkowo niskie, jeśli producent przestrzega zasad dobrego wędzenia. Wędzenie nie powinno być zbyt długie, a dym powinien być zimny, tj. o temperaturze 25-30st.

Kupując wędzone ryby należy więc zwracać uwagę, czy w procesie wędzenia stosowano dobre praktyki. Należy szukać na opakowaniu znaku GMP (od ang. good manufacturing practice), który wskazuje na prawidłowy proces wędzenia.

Warto wybierać większe ryby wędzony, których skóry nie zjadamy, bowiem to w skórze ryby kryć będzie się duża część szkodliwych substancji.

Pod względem wartości odżywczych, należy zdawać sobie sprawę, że ich ilość ulega znacznemu zmniejszeniu za sprawą procesu wędzenia. W trakcie wędzenia pozbywamy się z ryby od 40 do 60 procent witamin i składników mineralnych.

Nie ulega wątpliwości, że najzdrowsze są ryby gotowane i pieczone.

Ryby wędzone mogą znajdować się w zdrowej diecie.
Nie zaleca się jednak spożywania ich częściej niż raz w tygodniu.
Ryb wędzonych nie poleca się dzieciom oraz osobom chorującym na nadciśnienie.

Do poczytania:
http://www.sfd.pl/Aeroby:_Bieganie_czy_rower__-t30958.html
http://www.sfd.pl/Obliczanie_zapotrzebowania_czyli_początki_układania_diety.-t856533.html
http://www.sfd.pl/REDUKCJA_TKANKI_TLUSZCZOWEJ-t189135.html





Zmieniony przez - lubiekaszke w dniu 2016-11-08 16:16:37
Krzysztof Piekarz
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
napisał(a)
ellis ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 106 Napisanych postów 4616 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 53303
Niedobory sodu również niosą ze sobą poważne konsekwencje. Szczególnie osoby aktywne fizycznie powinny zwrócić uwagę na to, czy dostarczają właściwą ilość sodu. Druga taka grupa, co może by interesujące dla odwiedzających ten dział, to osoby na dietach bardzo niskowęglowodanowych. Zaleca się im raczej wyższą podaż sodu 3-5 g/dobę. Jeśli mimo wszystko z jakiś powodów będą dostarczali znacznie mniej, może ich spotkać niemiła niespodzianka: podczas stosowania diety stracą więcej masy mięśniowej, ich wydolność na treningach będzie pozostawiała wiele do życzenia... Są na to dowody w postaci badań.
1
napisał(a)
mysteryy
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 87 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 4233
Dzieki Ellis !
Wlasnie na taka odpowiedz liczylem (profesjonalna).
Wynikalo by z tego, ze jestem w podwojnie zagrozonej grupie - raz, ze jestem aktywny fizycznie a dwa, ze mam bardzo malo ww w diecie. Z Serem i makrela bedzie troche ponad 2g sodu, a nie uzywam zadnych przypraw, nie sole itp. Bede musial pomyslec nad jakims dobrym zrodlem sodu (moze jakies propozycje?;)

Aha sog juz nie wejdzie

Pozdrawiam
napisał(a)
xeran
Znawca
Szacuny 32 Napisanych postów 1187 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 20441
To powinno pomoc: http://www.nutritiondata.com/foods-000123000000000000000-1w.html 

Strona po angielsku, ale ze slownikiem w reku to nie powinno stanowic problemu
1
napisał(a)
mysteryy
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 87 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 4233
Dzieki xeran

Link sie przyda:)

Pozdrawiam
napisał(a)
sm88
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 19 Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 115
Ale makrele znacznie lepsze są świeże i usmażone w całości- cała tuszka z patelni. Mówiąc świeże mam na myśli surowe-bo są przewożone do sklepu zamrożone- np Makro.
napisał(a)
kocio2009
Ekspert
Szacuny 363 Napisanych postów 8675 Wiek 37 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 130589
co do ryb wędzonych to nie zaleca sie ich czestego spozycia, ze wzgledu na kancerogenne dzialanie. natomiast tez nie jest to regułą, że jakis nowotwór moze cie w zwiazku z tym spotkac. miliony ludzi palą fajki, piją %, zajadają sie tłuszczami trans i nic im nie dolega, a inni prowadzą bardzo higieniczny tryb zycia i zywienia i padają jak muchy w młodym wieku. na nic nie ma reguły. ja szczerze mówiąc mam to gdzies. wcinam dzien w dzien od lat przynajmniej jedną rybe wędzoną dziennie i czuje sie znakomicie

wole zjesc wędzone ryby niz inne badziewia dostępne na sklepowych półkach. tym bardziej że w diecie mam śladowe wręcz ilości węgli i niedlugo to bym musiała nic nie jeść

Zmieniony przez - kocio2009 w dniu 2011-04-26 10:51:10
1

Stop wishing start doing

napisał(a)
Usunięty przez bziubzius za pkt 1 regulaminu
bziubzius Moderator
Ekspert
Szacuny 934 Napisanych postów 12040 Wiek 29 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 157460
napisał(a)
maroooo0
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 10 Na forum 322 dni Przeczytanych tematów 42
na redukcji i makrela i łosoś wędzony jak najbardziej ok, ser zółty czy pleśniowy też aczkolwiek akurat sery nie zawierają jakiś wartości odżywczych wręcz przeciwnie, natomiast ja akurat preferuję :) taki mały element sięgający kamienia łupanego :D ludzie wtedy jedli głównie bialko z mięsa, tłuszcze zwierzęce i dodatkowo jeśli znaleźli to warzywa, i żyli no i nie było wtedy problemów z tuszą...bo generalnie samiec który polował musiałbyć szybki i zwinny ... taka dygresja.
1
napisał(a)
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 4224 Napisanych postów 91864 Wiek 33 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 561450
co do serów nie wszytskie są beeeee, mozarella czy parmezan są jak najbardziej ok.

kto dąży do doskonałości - będzie zawsze wyższy nad mierność, lecz kto tylko o mierności myśli - jeszcze niżej spadnie.

napisał(a)
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Szacuny 1737 Napisanych postów 48759 Wiek 33 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 402613
Dziś nie musi. Słabe porównanie. Równie dobrze można zamieszkać w jaskini;

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

problem

Następny temat

Szkolenia Fitness Basic-wakacje!

Organizm mężczyzny - jak go wspierać?

Alergie i nietolerancje pokarmowe

Ile kalorii ma pizza?

Street Workout vs. siłownia - co wybrać?

Fakty i mity dotyczące: “zakwasów”

Masło orzechowe - smakowity dodatek w diecie sportowca

Jakub Potocki - ocena sylwetki

Dlaczego mój program treningu nie działa?