SFD.pl - fitness, kulturystyka, trening, dieta i suplementacja

Majonez na oliwie jest gorzki. Co zamiast oliwy?

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2511

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1727 Napisanych postów 5411 Wiek 48 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 438518
Lubię majonez domowy. Robiłam na rzepakowym. Chętnie zmieniłabym na zdrowszą oliwę - ale wychodzi niesmaczny, gorzki. Jakie inne tłuszcze sie nadają? Czy jak zrobię z kokosowym to będzie bardzo czuć ten kokos? Moze ryzowy? Lniany? Ktoś próbował ?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 54 Napisanych postów 259 Wiek 29 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 376313
Ja robiłam na słonecznikowym, ale nie wiem na ile on jest zdrowszy od rzepaku. Może jakaś rafinowana oliwa?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3453 Napisanych postów 8469 Wiek 43 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 407841
Rzepakowy zimnotłoczony jest ok. Nie uznałabym, że "oliwa jest zdrowsza", to po prostu inne tłuszcze.

Na kokosowym podejrzewam, że nie wyjdzie, bo się zestali - ale nie wiem.
1

Reaktywacja czy falstart? http://www.sfd.pl/[BLOG]deja_vu-t1099661-s119.html#post-18195840

"Jeszcze nie jest ze mną tak żle, żeby robaki zaczynały mlaskać na mój widok, kiedy jadę wózkiem po łące..." nie moje tylko Sebastiana Fitzka z "Pasażera 23", ale sobie pożyczyłam.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 27 Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 1081375
a co jest nie tak z rzepakowym? Ja robilam ostatnio majonez weganski z Jadlonomii (zarzucilabym link, ale strona sie nie laduje)- mleko roslinne, ocet jablokowy, olej (u mnie akurat rzeczony rzepakowy) + sol czarna kala namak. Ta sol robi cala robote ('udaje' jajka) wiec moze i poradzilaby sobie z 'zamaskowaniem' goryczki oliwy.
2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 5711 Napisanych postów 4943 Wiek 27 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 255544
kokosowy rafinowany będzie bezzapachowy, ale może nie wyjść ze względu na jego stałą postać. Rzepakowy będzie ok, tylko tłoczony na zimno weź
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2070 Napisanych postów 5537 Wiek 26 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 180494
ja też bym wybrała w tym wypadku rzepakowy zimnotłoczony
1

""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1727 Napisanych postów 5411 Wiek 48 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 438518
Dzięki wszystkim!
Miałam ochotę na eksperyment z lnianym - powinien dać radę? W niektórych przepisach widziałam dodatek kokosowego ok 1/3 tłuszczu - czyli pewnie wtedy się nie zestala.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 5711 Napisanych postów 4943 Wiek 27 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 255544
możesz spróbwać z lnianym, aczkolwiek jeżeli chodzi o moje osobiste odczucia to zdecydowanie bardziej wolę smakowo oliwę z oliwek niż lniany
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3453 Napisanych postów 8469 Wiek 43 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 407841
Czytałam jeszcze o majonezie z aquafaby zamiast jajek.

Reaktywacja czy falstart? http://www.sfd.pl/[BLOG]deja_vu-t1099661-s119.html#post-18195840

"Jeszcze nie jest ze mną tak żle, żeby robaki zaczynały mlaskać na mój widok, kiedy jadę wózkiem po łące..." nie moje tylko Sebastiana Fitzka z "Pasażera 23", ale sobie pożyczyłam.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 7580 Napisanych postów 106728 Wiek 34 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 1235398
rzepak tłoczony na zimno będzie ok, ja też oliwy z oliwek nie lubię w smaku do potraw nawet do tatara jak mam do wyboru, oliwe z oliwek czy rzepak, wole rzepaka kujawskiego już nawet dodać

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1727 Napisanych postów 5411 Wiek 48 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 438518
Dobra - mam tego rzepaka na zimno.
Z lnianego zrobię następnym razem:)
Deja - eksperymenty z weganizmem już robiłam. Na razie mnie nie kusi:) A woda po cieciorce jakoś nie wzbudza mojej ekscytacji...
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Genialne nalesniki pod "pierzynKa"