ja chcialbym odswiezyc ten post poniewaz dowiedzialem sie paru ciekawych rzeczy. Po pierwsze:
-cholesterol zawarty w majonezie jest swinstwem poniewaz po wysuszaniu jajek na proszek(w wysokich temperaturach) powstaje
oksycholesterol ktory jest szkodliwy dla zdrowia w przeciwienstwie do zwyklego cholesterolu w jajkach ktory nie podnosi nam LDL(zlego we krwi).Oksycholesterol zawiera takze mleko w proszku ktore niektorzy polecaja do "koktajli" oraz maslo, ALE! jedynie wtedy kiedy jest wystawione na ddzialanie wysokich temp. przez dluzszy czas takze maselko mozna jesc. Oksycholesterol powoduje uszkodzenie tetnic.
-badania pokazuja ze wcale nie cholesterol jest sprawca wielu chorob ukl. krazenia a jest nim aminokwas
homocysteina, ktora kiedy jest jej nadwyzka powoduje zwezenie tetnic i zahamowanie przeplywu krwii oraz rozwijanie sie chorob ukl. krazenia
-poza tym w majonezie jest duzo tluszczy o-6 z ktorymi nalezy uwazac oraz wiele E-costam
Takze najlepszym wyjsciem jest kupowanie majonezu robionego ze swiezych jaj, ja taki jadlem, zamiast oleju slonecznikowego byl sojowy, majonez ten nie zawietal zadnych konserwantow i byl przepyszny. Sami tez mozemy robic sobie majonez z jajek i oliwy z oliwek jako bazy, ciekawe jakby smakowal. Mam nadzieje ze przyblizylem sprawe cholesterolu i jego domniemanej szkodliwosci, dodam ze organizm nie moglby bez niego prawidlowo funkcjonowac

Zmieniony przez - k3ho w dniu 2006-01-30 22:55:20