Może ja nie wodyn, ale ćwiczę i sam się trochę pytałem i z tego co wiem
grrubas -Ja robię właśnie podczas redukcji to teraz, i nie ma na co narzekać. Dodatkowo przecież ćwicząc FBW podczas redukcji nie trzeba robić tylu Aero itp. co np. na Splicie.
Managerz - z tego co czytałem to przerwy mają wynosić, tyle żebyś dał radę zrobić następną serię. a % CR masz na 1 stronie pogrubionym drugiem w 1 poscie.
Anon1m - zaniżone ciężary stosujemy przez dłuższy okres niż 1 tydzień. np. forumowy WUCHTA zaczynał od 40 % maxów, i stopniowo co 2 tyg. dokładał żelastwa. Nie bójcie się zaniżać ciężarów, progres ma być jak najdłuższy (oczywiście w miarę rozsądku)
p-i-o - ćwiczenia złożone, to podstawa FBW, jednakże plany WODYNA są idealne, a każda przeróbka je pogarsza. Sam WODYN rozpisał bardzo wiele wersji rozpisek, trzeba sobie coś znaleźć.
ConanKutno zamierzasz pochodzić na siłkę, i po 8 tyg. się wypisać ? w Święta wchodzi najlepsza masa
1255505384000
Qubas91
Wysłana - 25 października 2009 14:07
Siema. Co można zmienić w planie z akcentem na poprawienie wyciskania leżąc na piwniczną siłownię, żeby się zrobił akcent na nogi? Zależy mi na rzeźbie, szczególnie nóg. FBW 15-10-5 polecił mi Kris4real. Przeczytałem artykuł i wydaje mi się że to ciekawy trening, tylko czy można dać właśnie jakiś priorytet na nogi? Jeżeli nie, lub jest to zbyt skomplikowane to wezmę ten akcent na WL bo jakiś mocarny nie jestem Ze sprzętu mam do dyspozycji hantle, gryf, ławkę z maszynką do nóg, wąski drążek.
1256476072000
HIm3k
Wysłana - 28 października 2009 21:17
OSTATECZNA PRZEPLATANKA;
PON 15 * A SR 10 * B PT 5 * A
PON 15 * B SR 10 * A PT 5 * B
I tak możemy ćwiczyć dłuższy czas przy tym układzie?
1256761071000
helmut666
Wysłana - 22 listopada 2009 21:27
Czy warto dodać np. po ćwiczeniu na klatkę 1 serię na maxa pompek na dopompowanie. Czy może zaburzy to ideę progresji?
1258921678000
apokalipsa NUTRIFARM
Wysłana - 23 listopada 2009 17:42
nie warto w tym planie
"Każdy ma w swoim życiu swoje Westerplatte" Jan Paweł II "Gorzki to chleb jest polskość" C. K. Norwid
Ekspert -
1258994574000
Szuetam92
Wysłana - 09 stycznia 2010 15:06
Witam
mam parę pytań dotyczących kilku kwestii z treningu Wodyna:
Przykladowo: 15 powt przysiadow z ciezarem 100kg.Robisz 60kg*15p, 80kg*15p, (C.R.=)100kg*15p PATRZ: WZOR ROZGRZEWEK POWYZEJ. Przypominam ze ciezar powinien byc zanizony , wiec powinno pozostac ok 3-5powt w zapasie.
- NASTEPNY TRENING NA 15 POWT Z PRZYSIADAMI (wychodzi po 2ch tygodniach) : interesuje nas jedna seria glowna/robocza. Kontynuujac przyklad: na poprzednim/pierwszym treningu bylo 100kg *15powt, a jako ze byl zapas na 3-5 powt na 15 planowanych mozesz zrobic traz 105kg*12-15 powt(w naszym przykladzie powinno znow wyjsc 15powt)
Chodzi mi o to, czy jak na pierwszym treningu "15" zrobię w ostatniej serii np. przysiadów 100 kg no ta następnym treningu za 2 tyg. dokładam 5 kg tylko do serii 100%CR, czy do pozostałych 60%CR i 80%CR także? Jeśli dokładam ciężar do tych trzech serii, to liczba zwiększonych kg ma być taka sama? (czyli 60%+5, 80%+5,100%+5)?
Drugie pytanie w sprawie superserii: 4 MLOTKI NAPRZEMIENNE W SUPERSERII Z: 4 FRANCUSKIM WYCISKANIEM LEZAC (CZACHOLAMACZE)
czy ćwiczenie to wygląda w praktyce tak, że: np. dla treningu piętnastek
1 seria 15x młotki od razu po tym 15x wyc. francuskie leżąc tą samą sztangielką 2 seria 15x młotki od razu po tym 15x wyc. francuskie leżąc tą samą sztangielką 3 seria 12-15x młotki od razu po tym 12-15x wyc. francuskie leżąc tą samą sztangielką
czy to wszystko robię z jednym ciężarem czy co każdą superserię dokładam ciężar?
Mam nadzieję, że moje pytania są w miarę jasne Pzdr
Chodzi mi o to, czy jak na pierwszym treningu "15" zrobię w ostatniej serii np. przysiadów 100 kg no ta następnym treningu za 2 tyg. dokładam 5 kg tylko do serii 100%CR, czy do pozostałych 60%CR i 80%CR także? Jeśli dokładam ciężar do tych trzech serii, to liczba zwiększonych kg ma być taka sama? (czyli 60%+5, 80%+5,100%+5)?
obliczasz wszystko %-owo, jednakże jesli nie ma znaczniego zwiekszenia w serii głownej to nie ma potrzeby się bawic w owe przeliczniki, chyba, że nie masz zajęcia albo lubisz sie w taką matematyka zabawiać
Drugie pytanie w sprawie superserii: 4 MLOTKI NAPRZEMIENNE W SUPERSERII Z: 4 FRANCUSKIM WYCISKANIEM LEZAC (CZACHOLAMACZE)
czy ćwiczenie to wygląda w praktyce tak, że: np. dla treningu piętnastek
1 seria 15x młotki od razu po tym 15x wyc. francuskie leżąc tą samą sztangielką 2 seria 15x młotki od razu po tym 15x wyc. francuskie leżąc tą samą sztangielką
3 seria 12-15x młotki od razu po tym 12-15x wyc. francuskie leżąc tą samą sztangielką
czy to wszystko robię z jednym ciężarem czy co każdą superserię dokładam ciężar?
jesli nie było zaznaczone, ze wykonujesz tą sama sztangielką to dostosowywujesz obciązenie do możliwości, a czy progresja czy stały to myslę, ze obojętnie, obyś tylko był przygotowany do pracy[rozgrzane mięśnie] no i przestrzegal powyższych zasad odnośnie ostatniej serii.
"Każdy ma w swoim życiu swoje Westerplatte" Jan Paweł II "Gorzki to chleb jest polskość" C. K. Norwid
Ekspert -
1263051386000
Szuetam92
Wysłana - 09 stycznia 2010 18:51
Ok dzięki za odpowiedź ;)
Czyli jeśli chodzi o super serie można zarówno stosować się do zasady pierwsza ss 60%cr druga 80%cr itd, lub na wszystkie stosować stały ciężar (widziałem takie rozwiązanie w dziennikach)?
tak, głównym wyznacznikiem jest to jak w rzeczywistości roznia sie te % jesli chodzi o rzeczywisty cięzar- przy dużych grupach jest to czasami znaczna wartośc, a przy małych juz nie... mozna więc trenowac wtedy stałym ciężarem[oczywiście raczej zawyżając niz zanizając jego wartość-tzn. nie do owych 60% ale do 90-100% cr.
Zmieniony przez - apokalipsa w dniu 2010-01-09 19:09:55