Od czego to zależy, że ktoś ma w nodze młotek a ktoś go nie ma i już ??? Wiem, że trenując nogi, brzuch można poprawić siłe strzału, jednak często się okazuje że długi chudy wyrostek potrafi pociągnąć dużo lepiej. Ja mam średni strzał, chodź moi koledzy mówią, że jest silny...
Dla mnie najlepszym przykładem są Niemcy. Robert Huth, kiedyś Tarnat, a przedewszystkim mój ulubiony niemiecki zawodnik Thomas Hitzlsperger, jeszcze oglądałem kiedys go za małolata w Aston Villi. Roberto Carlos to troche inna sprawa, on jednak był mocno przybity, a piłkarze wyżej wymienieni niczym się nie różnią warunkami od innych, a jednak jedni mają to coś inni nie.
Zauważyłem, że często piłkarze po oddanym strzale aż wyskakują do góry. Czy to dodaje siły strzałowi ???
Chyba jednak liczy się to coś. Ja mam kolege ... długi chudy wyrostek i ciągnie niesamowicie.
Co do tego wyskoku to napewno coś daje, napewno aby strzał był silny potrzebna jest też odpowiednia technika, ale to trzeba mieć w sobie, albo wyćwiczyć, bo jak bedziesz patrzył podczas meczu jak ustawić noge to nic z tego. Trzeba to robic impulsywnie.
Jest jakaś strona poświęcona piłkarzom z pola ???
Chodzi mi o coś w tym stylu jak ta o bramkarzach www.bramkarze.pl
1214430775000
Charlie888
Wysłana - 25 czerwca 2008 23:59
Jak piszą poradniki, w strzał należy włożyć "całego siebie". Krótko mówiąc, siła wychodzi np. z obrotu biodra w podkręceniu lub z pójścia ciałem w przód przy płaskim strzale. Oczywiście ważne jest też odpowiednie "naciągnięcie" nogi i odpowiednie trafienie piłki. Stąd "wyskoki" piłkarzy po strzale. Tyle teorii. W profesjonalnym footballu jak wiadomo, obecne są "wspomagacze". Równie dobrze można zadać pytanie czemu kolarze przy swoich "odżywkach" nie wyglądają jak kopia Arniego bądź Colemana. Otóż nie każdy koks dodaje masy... Siła dynamiczna ma też niewiele wspólnego z siłą statyczną. Sam mogę w przysiadzie wziąć > niż 1,5 razy swoją wagę, a uderzenie mam średnio-słabe, natomiast "szczawik" trenujący w klubie młodszy ze 4 lata ode mnie kopie 2x mocniej, mimo że zabiłbym go jedną ręką . Zapewne wpływ na to mają moje braki w technice jak i to, że za późno wziąłem się za treningi (im wcześniej zaczynasz tym lepiej, dlatego w niektórych krajach są szkółki piłkarskie dla 4- latków (!!!)).
1214431194000
pk1
Wysłana - 26 czerwca 2008 00:04
Trzeba poprostu dobrze pociągnąc. Właśnie ten wyskok to skutek pociągnięcia. Jednak to nie musi oznaczać że strzał będzie silny. Trzeba mieć jednak to coś, bo niektórzy z miejsca mogą Ci silniej strzelić. Niemcy mają najlepsze strzały, u nas dobry ma Krzynówek, szkoda, że mało kiedy trafia i cały czas wspomina sie jego gol z Realem
Zmieniony przez - pk1 w dniu 2008-06-26 00:04:45
1214431453000
pan_iks
Wysłana - 26 czerwca 2008 19:31
Szkoda, że dzisiaj za kartki pauzuje Kolodin. Ten to ma dopiero armate. Dzisiaj oglądałem z nudów na Eurosporcie Holandia - Rosja jeszcze raz i komentatorzy mówili, że ma naturalny silny soczysty strzał, nie każdy jednak ma takie predyspozycje. Bo niby ćwiczą tak samo, a jednak jedni umieją pociągnąć inni nie bardzo.
Zresztą
1214501477000
KafarXXL
Wysłana - 28 czerwca 2008 16:20
niektorych rzeczy nie da sie nauczyc, to plynie z krwia
o !
Scio me nihil scire. - Sokrates
We will never die, because we are UNITED !
Znawca -
1214662817000
ruxe
Wysłana - 28 czerwca 2008 16:58
siła strzału to przewdewszystkim TECHNIKA! UŁOŻENIE STOPY POD ODPOWIEDNIM KĄTEM DO PIŁKI, MIEJSCE NA KORKU Z KTÓREGO ODDAJECIE STRZAŁ, to wszystko ma ogromne znaczenie , nie potrzeba byc wielce pakerem i miec powera w nodze , technika strzału jest podstawą do mocnych kopów