Temat został odczytany 3968 razy
  • Autor

    Mąka Lubella Pełne Ziarno ?

  • Gruby17
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 1046
    • Na forum: 11 lat
    • Płeć: Mężczyzna
    • LPA: 22127

    Wysłano 30 stycznia 2011 21:28

    zgłoś naruszenie
    Dzien dobry

    Mam pytanie dotyczace tego produktu, czy warto go stosowac jako zrodlo weglowodanow, niestety nie moge znalesc nigdzie informacji o typie tej maki oraz ig. Na forach zdania na jej temat sa podzielone. Dlatego licze na wasza fachowa odpowiedz.

    Pozdrawiam
  • Dymq
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 5978
    • Na forum: 7 lat
    • Trenuje: 6
    • Płeć: Mężczyzna
    • LPA: 65164

    Wysłano 30 stycznia 2011 22:11

    zgłoś naruszenie
    warto
    tylko ze szukam w sklepach i nigdzie nie moge znalezc
  • Taranis
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 287
    • Wiek: 28 lat
    • Na forum: 11 lat
    • Trenuje: troche juz minelo :)
    • Płeć: Mężczyzna
    • LPA: 15969

    Wysłano 30 stycznia 2011 23:19

    zgłoś naruszenie
    Atakuj REAL,CARRFOUR.
    Sa 2 rodzaje PSZENNA i ZYTNIA.
    Patrz, zeby bylo napisane RAZOWA i spojrz na typ uzytej maki, musi byc typ 2000.
    Innej nie bierz bo to lipa.
    cena waha sie okolo 3,70.
    Jak bys chcial to jutro wstawie fotke:)
    "Z wielką mocą przychodzi wielka odpowiedzialność" :)
  • Nani20
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 895
    • Na forum: 6 lat
    • Trenuje: różne sporty od 10 lat
    • Płeć: Mężczyzna
    • LPA: 63831

    Wysłano 31 stycznia 2011 09:21

    zgłoś naruszenie
    gdzieś na forum kiedyś było że lubella pełne ziarno to mieszanka mąka pszennych i razowych typ od 1600-3000. Więc jest ok.

    A i nie patrz tylko na razowe jak pisze kolega wyżej, tylko na typ mąki. Jest tez mąka pszenna typ2000 czy typ 1850 graham i one też są jak najbardziej ok.

    A znaleźć je można w sklepach ze zdrową żywnością oraz w dużych marketach.
  • Gruby17
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 1046
    • Na forum: 11 lat
    • Płeć: Mężczyzna
    • LPA: 22127

    Wysłano 31 stycznia 2011 09:24

    zgłoś naruszenie
    Wiem jakie to maki, zytnia typ2000 mozna jeszcze kupic ale pszennej nigdzie niewidzialem a moje pytanie dotyczy tej lubelli, niestety juz ja kupilem i nawet wcinam z niej placka . Chyba niedostane jednoznacznej odpowiedzi, moje odczucia maka niby z calego ziarna, niestety mocno przemielona a kolor ciasta ktore z niej wychodzi ma barwe zolta, zadzwonie chyba na infolinie zobaczymy co mi tam powiedza.
  • Taranis
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 287
    • Wiek: 28 lat
    • Na forum: 11 lat
    • Trenuje: troche juz minelo :)
    • Płeć: Mężczyzna
    • LPA: 15969

    Wysłano 31 stycznia 2011 09:30

    zgłoś naruszenie
    Dokoncz to opakowanie i nastepna make kup juz taka o jakiej tu piszemy. Do zawodow sie pewnie nie przygotowywujesz wiec nie przejmuj sie ta maka.
    Firma Melvit produkuje ta o ktorej ja pisalem. Sa od nich rowniez w sprzedazy pelne ziarna, chleb super mozna z nich zrobic:) <-ciekawostka taka niezwiazana z tematem:)
    "Z wielką mocą przychodzi wielka odpowiedzialność" :)
  • Gruby17
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 1046
    • Na forum: 11 lat
    • Płeć: Mężczyzna
    • LPA: 22127

    Wysłano 31 stycznia 2011 09:45

    zgłoś naruszenie
    Haha dzwonilem tam, panie odslylaly mnie corac badziej w glab fabrykii lubelli , wkoncu zostalem polaczony z laboratorium, dopiero 3 pani potrafila odpowiedziec na moje pytanie, ilosc popiolu wacha sie w granicach 1,8-2,0 czyli maka ta to typ 1800-2000, martwi mnie tylko fakt iz maka ta jest mocno zmielona, jak myslicie czy nie wplywa to na indeks glikemiczny?
  • Taranis
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 287
    • Wiek: 28 lat
    • Na forum: 11 lat
    • Trenuje: troche juz minelo :)
    • Płeć: Mężczyzna
    • LPA: 15969

    Wysłano 31 stycznia 2011 09:52

    zgłoś naruszenie
    W tym placku masz jakies zoltka, tluszcz??
    IG calego posilku sie liczy, wiec jesli masz tam tluszcze, ktore spowalniaja proces trawienia IG nie powinno Cie niepokoic:)
    "Z wielką mocą przychodzi wielka odpowiedzialność" :)
  • Dymq
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 5978
    • Na forum: 7 lat
    • Trenuje: 6
    • Płeć: Mężczyzna
    • LPA: 65164

    Wysłano 31 stycznia 2011 09:58

    zgłoś naruszenie
    w carrefour nie ma
    ja wszedzie widze tylko zytnia
    a chcial bym pszenna pelne ziarno
  • Gruby17
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 1046
    • Na forum: 11 lat
    • Płeć: Mężczyzna
    • LPA: 22127

    Wysłano 31 stycznia 2011 09:58

    zgłoś naruszenie
    Do zawodow sie nie przygotowuje ale zostalo mi jeszcze jakies 5kg redukcji i nie chcialbym zaklucac tego procesu. Z drugiej strony trzymajac dzienny bilans chyba ig wegli nie jest az tak wazne.

    Problem polega na tym ze zachcialo mi sie upiec wlasny chleb, niestety u mnie nigdzie nie mozna dostac maki pszennej 2000, jest tylko zytnia, a tutaj trzeba sie bawic z zakwaszanie czekanie, nie mam na to czasu, a mieszanki mak do pieczenienia chleba mnie nie przkonuja, chyba wybiore sie do piekarni.
  • Nani20
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 895
    • Na forum: 6 lat
    • Trenuje: różne sporty od 10 lat
    • Płeć: Mężczyzna
    • LPA: 63831

    Wysłano 31 stycznia 2011 09:59

    zgłoś naruszenie
    tak jak pisze kolega wyżej, IG ww w posiłku z tłuszczem i białkiem nie ma znaczenia. Lubella pełne ziarno jest naprawdę ok.

    Poza tym ryż brązowy na pusty żołądek, będzie miał większy IG, niż ryż biały zjedzony 2 godz po bardzo tłustym posiłku. Nie wierzysz to sprawdź sobie glukometrem jak masz dostęp.