Witaj! Dołącz do społeczności ludzi aktywnych. Możesz zalogować się   lub zarejestrować
Wczytywanie danych ...
Temat został odczytany 11971 razy
słowa kluczowe: lowkick  technika 
Autor

Lowkick - technika

MANI_18

Wysłana - 20 września 2005 08:49    Edytuj Cytuj

Sprawdź ile procent masz tłuszczu

jak w muay thai kopie się lowkick? najpierw obraca się barki, a ułamek sekundy po nich biodra, czy cały układ jednocześnie??

Spec SFD Odżywki i suplementy

Wysłana - 20 września 2005 12:28 
W większości przypadków polecamy:

Dymatize - Elite Whey Protein

CENA: 169.00zł
Olimp - Massacra

CENA: 99.00zł
Trec - Mass XXL

CENA: 109.00zł

sprawdź pozostałe odżywki,  odżywki białkowe,  odżywki na masę

dragon1987

Wysłana - 20 września 2005 12:28    Edytuj Cytuj
Ciężka sprawa,ja sam myślałem że umiem kopać poprawnie low kick,ale po takim bardziej zaawansowanym treningu uświadomiłem sobie że nie wiele umiem.
Mam filmik jak tajowie kopią na worku,za chwile wrzuce na rapida.

_Knife_

Wysłana - 20 września 2005 14:21    Edytuj Cytuj
Wszystko naraz. A najlepiej robić z przekrokiem 45 stopni na zewnątrz.
Specjalista -

baku17

Wysłana - 20 września 2005 20:36    Edytuj Cytuj
jescze jedno pytanko :
lowa powinno się kopać od dołu; noga na wysokości uda czy też może noga powinna już lekko opadać uderzając w udo??

zipmiras

Wysłana - 20 września 2005 21:45    Edytuj Cytuj
mi sie wydaje ze noga powinna opadac na udo przy uderzeniu wtedy wieksza siła będzie ale niech sie profesjomalisci wypowiedza jeszcze

trening czyni mistrza

_Knife_

Wysłana - 20 września 2005 22:30    Edytuj Cytuj
http://sus.univ.szczecin.pl/~maciejs/muay_thai/mt_opis.html#5

Wytyczne do lowkicka

1. Przede wszystkim lowkicka kopiemy goleniem, nigdy stopą.
2. Najsilniejszy lowkick jest poprzedzony krokiem, wyjściem pod kątem 45 stopni na zewnątrz. Przednia noga robi krok, błyskawicznie wychodzi lowkick. W momencie robienia kroku powinien nastąpić silny skręt na stopie podporowej. Siła uderzenia pochodzi z zejścia w bok, nie w kierunku przeciwnika!
3. Lowkick wychodzi z góry na dół, ciało jest mocno dokręcone, stopa podporowa skręcona maksymalnie do tyłu
4. Biodro jest wypchnięte, a ciało odchylone do tyłu.
5. Należy pamiętać: stopa, biodro i barki stanowią JEDNOŚĆ przy kopaniu. W momencie skrętu stopy podporowej w lewo, biodro i barki również podążają w tym kierunku!
6. Należy zadbać o odpowiedni dystans do techniki. Zawsze powinieneś być w stanie dosięgnąć celu (lub przeciwnika) ręką - nieco wychylając się do przodu.
7. Stopa powinna być napięta (wyprostowana). Goleń tworzy ze stopą jedną płaszczyznę.
8. Nie należy kopać i zatrzymywać uderzenia po trafieniu w cel! Lowkick jest jak uderzenie kijem bejbolowym. Łamie i niszczy wszystko na swojej drodze. Przechodzi przez cel.

Nie skręcanie stopy podporowej podczas wykonywanie tej techniki znacznie osłabia lowkicka, ponadto niszczy staw kolanowy (wskutek zablokowania kolana!). Ciało odchylamy do tyłu ze względu na możliwość dostania kontry uderzeniami prostymi. W momencie wykonywania techniki powinieneś być odrobinę poza zasięgiem uderzenia prostego. Spotykany wariant lowkicka z wyrzuceniem ręki na zewnątrz - w celu spotęgowania siły. Niemniej jest to bardzo groźne dla wykonującego kopnięcie. Thai-kick jest mitologizowany "tajbokserzy kopią z taką siłą, że łamią nogę". Naprawdę takie wypadki się nie zdarzają. Bardzo dobra, skuteczna i silna technika.

WIĘCEJ: http://sus.univ.szczecin.pl/~maciejs/muay_thai/mt_opis.html#5
http://4zone.host.sk/muay_thai/mt_opis.html#5
Specjalista -

baku17

Wysłana - 20 września 2005 22:42    Edytuj Cytuj
no a już myślałem ze coś zle robię, bo niektórzy ode mnie kopali od dołu taką jakby"kosą" ale jak dla mnie to samobujstwo-natychmiastowy blok, chociaż jak było szybko to nie mialem czasu blokować :D

a złamanie przy lowkiku widziałem ale to kopiący się połamał [na forum był kiedyś link do filmiku]

MANI_18

Wysłana - 21 września 2005 08:51    Edytuj Cytuj
dzięki Knife
wydawało mi się, że jeśli barki zacznął ruch odrobinkę wcześniej to będzie mocniej(tak jak biodra przed barkami w ciosie prostym z ręki), ale skoro piszesz, że cały układ ma być nieruchomy to na pewno masz rację.
pozdr

Proszę w skrócie napisać w jaki sposób regulamin forum został złamany.

Nieuzasadnione użycie opcji grozi zablokowaniem konta.

Czy chcesz oddać głos na ten temat/użytkownika?

Twój głos jest dla nas niezwykle ważny, bo pozwola nam na ocenę użytkowniów i tematów.

Copyright 2000 - 2011 SFD S.A.