no proste: Low-kick-to uderzenie z MT Light-światło Contact-to kontakt czyli wychodzi-uderzenie światła kontaktowego tak na poważnie to chyba (ale pewny nie jestem)to nie jest formuła foul con tak
kiedys jak jeszcze za starych czasów chodziłem na MT to trener czasami mówił że teraz będziemy robić "Light Contact" jak spytałem się kolegi co to znaczy to przetłumaczył mi -lekka na******la,,,
Walka odbywa się na macie. Najczęściej są 2 rundy (finał z tego co wiem 3 rundy) po półtorej minuty. Low kicki można kopać normalnie, często jest to full, tylko że po prostu na macie. Zresztą dużo zależy od tego kto będzie nam walkę sędziował. Wiadomo, jedni sędziowie robią totalny light, drudzy nie zwracają na mocne uderzenia uwagi. Pamiętam że takie zawody light contakt low kick odbyły się np w Puławach, na Mistrzostwach Polski Tang Soo Do. To był kickboxing na macie + low kicki i reszta jak wyżej.
Zmieniony przez - WBC22 w dniu 2009-10-20 21:04:03
Zmieniony przez - WBC22 w dniu 2009-10-20 21:05:38
Draciel prosze cie jak nic nie wiesz na dany temat to szanownie sie nie udzielaj. Light kick To jest Zwykły Light contact tyle , że z low kickami Także na macie. Niedługo maja być zawody w tej formule , ale jeszce nie wyadomo czy bedzie wprowadzone.
Nie zaczniesz Dzisiaj - Nie zaczniesz Nigdy!
1256067771000
Lady M www.fight24.pl
Wysłana - 20 października 2009 21:53
ja bym obstawiała tak jak Modboy: że to formuła light contact (czyli w założeniu lekkie uderzenia i kopnięcia) plus dozwolone kopniaki na udo
"No matter your goal, achieving it always starts with belief - do not underestimate the strength within."
Low-kick light-contact czyli inaczej light-kick to kickboxing z dozwolonymi kopnieciami low-kick. Cała walka odbywa się na macie z udezeniami z kontrolowaną siłą. Czyli ogolnie do popularnego light contactu dolozone są kopnięcia na dolną strefe jeszcze. Ta rywalizacja to wymysł światowej federacji WAKO ktora wprowadziła także tę formułę. A ze PZKB (POLSKI ZWIAZEK KICKBOXINGU) jest w tej federacji to i w Polsce bedą się odbywac takie zawody. Po raz pierwszy w Polsce wg tego regulaminu bardzo podobnego obywały się walki na zawodach Tang soo do. Ja osobiście uważam ze taka formuła to troche zaciemnianie obrazu. Low-kick zawsze kojarzył się z twardą rywalizacja w ringu z uderzeniami z pełną siłą a light-contact to dla tych co lubią lżejszą walkę, a łączenie jednego i drugiego nie wydaje mi sie ciekawym pomysłem. Myśle ze PZKB w przypadku braku zainteresowania z checia zrezygnowaloby z organizacji tego typu zawodów u nas w Polsce.