Podczas treningu na silce (hantelki) nalezy wieksze obciazenie dawac na lewa, czy na prawa reke?
1. Na lewa, bo jest slabsza, a ma byc tak mocna jak prawa? Podobno Bruce Lee cwiczyl, tak aby miec rownie mocne rece (prawa i lewa tak samo mocna)
2. Lewa powinna byc slabsza, prawa ma zabic. Czyli nalezy dawac wieksze obciazenie na prawa reke?
(...) w tle jeziorko. Jak scena, a my jak publika. No i widze Mistrza, jak do niego podbiega taki podpity malolat nizszy o glowe, mistrz do tylu krok, rece w rozsypce, dwa sybkie strzaly, mistrz pada, malolat mu kopa. Mistrz sie podniosl jednak, pozycje przyjal w trybie magicznym, na to malolat dwa szybkie strzaly, mistrz pada i to byl koniec.
ja wykonuje tyle samo cwiczen i powtorzen na obie lapy.czesto sie zdazaja roznice w obwodach miesniowych miedzy lewa i prawa lapa.i nie musi swiadczyc to o zlych sklonnosciach cwiczacego)takie rozgraniczanie mialoby moze sens jezeli po jakiejs kontuzji byly by widoczne roznice w budowie ale w normalnej syt. - tyle samo na kazda reke.
1058775305000
MuayFan
Wysłana - 21 lipca 2003 10:23
Dawaj takie samo obciążenie na obie ręce. Ewentualnie możesz dawać większe obciążęnie/więcej powtórzeń na słabszą rękę, aby wyrównać ze sobą obie ręce. Siła uderzenia z prawej ręki, zwłaszcza przy ciosie prostym jest większ niż siła ciosu lewej, gdyż za każdym razem wykonujesz pełen skrętęt ciała. Zmieniając siłę jednej czy drugiej ręki nie wpłyniesz raczej w sposób widoczny na siłę uderzenia. Z z tego co widzę, powinienneś się raczej skupić na technice a nie na sile.
to że ćwicząc hantelkiem lewą ręke większym obciożęniem nie zmieni ci nic w sile uderzenia nią, to apsurd, jeżeli masz dużą różnice między siłą w lewej a w prawej to oznaka złej techniki, lub warunków fizycznych danej osoby, nie próbuj szukać siły uderzenia w ciężaże jaki wypchniesz hantelkiem bo to nie ma aż takiego znaczenia... chyba że różnice siły między lewą a prawą ręką by były kosmiczne.
Ułan
1058776325000
SFD
Wysłana - 21 lipca 2003 10:40
kiedyś miałem bujkie która toczyła się na mieście na nieszczęście obok był sklep, koleś poleciał na szybe a ja zaczołęm go prać aż spłynoł a ja zamiast w niego udeżyłem w szybe i ręka przeszła na wylot i pociołem sobie ja nieźle głównie w okolicach nadgarstka (14 szfów) ściegna nie naruszone ale po wygojeniu okazało się że ręka jest dużo słabsz od lewej , zaczołem wykonywać cwiczenia tylko sztangą żadnych chantelków bo musiał bym robić w każdej ręce innym ciężaram a to mogłoby z***ać układ. po jakimś czasie trenowania sztangami wszystko wróciło do normy... więc uważam że powinieneś po trenowac sztangą , to powinno ci wyrównać siły...
Ułan
1058776818000
SFD
Wysłana - 21 lipca 2003 10:57
Mam niewielka roznice miedzy lewa, a prawa reka. Tylko, ze wiele osob zaleca dawac wieksze obciazenia na lewa (u mnie w klubie tak robia, zeby miec mocny strzal na watrobe). Inni zalecaja na prawa, a jeszcze inni na obie
(...) w tle jeziorko. Jak scena, a my jak publika. No i widze Mistrza, jak do niego podbiega taki podpity malolat nizszy o glowe, mistrz do tylu krok, rece w rozsypce, dwa sybkie strzaly, mistrz pada, malolat mu kopa. Mistrz sie podniosl jednak, pozycje przyjal w trybie magicznym, na to malolat dwa szybkie strzaly, mistrz pada i to byl koniec.
1058777827000
SFD
Wysłana - 21 lipca 2003 11:10
heh , chyba źle przeczytałem, a uważam ze należy obie tak samo trenować jednym ciężarem i nie ma co kombinować bo to nic nie zmieni...
Ułan
1058778644000
OloKK www.olokk.pl
Wysłana - 21 lipca 2003 23:25
Uan, zdarza się tak, ze trenując sztangą są tendencję do przykładania siły głównie w jednej ręce. Na przykład wyciskasz na płaskiej to najpierw podniesiesz lewą stronę, potem prawą albo na odwrót Jak coś to bym proponował takimi samymi hantlami w obu rękach. Wtedy każda ręka bedzie wykonywac taką samą pracę.
____________________________________________ Żenujący i żałosny OloKK, burak od "Tradycyjnych"... "Należy być silnym jak lew, a zarazem szlachetnym jak kwiat. Poprzez trening można dotrzeć do bram niebios."- Sosai Masutatsu Oyama "...W regulaminie SFD jest napisane, że kto jedzie na moderatorów ten ma prze**BANe..."
OLIMP ENG-PL TRANSLATOR: 2 capsules 3 times daily = 4 kapsułki 3-4 razy dziennie
Trening jednym ciężarem tylko i wyłącznie. U wielu osób siłowo dysonans między lewą a prawą ręką jest niewielki lub nie ma go wcale,natomiast istnieje róznica w sile ciosu,a bierze to się stąd,że praworęczni posługują się na codzień prawą ręką,piszą nią,wykonują większość czynności i w związku z tym wygodniej im uderzać prawą,gdyż są w stanie mocniej zadać cios,natomiast u leworęcznych jest analogicznie odwrotnie.
" certum est,quia impossible est"
" certum est,quia impossible est" doradca w dziale Combat/Samoobrona, SFD FIGHT CLUB
1058824056000
SFD
Wysłana - 22 lipca 2003 06:52
olo: oczym ty mówisz , w tej chwili jak czytam co piszesz to wyobrażam sobie chłoptasia który pierwszy raz przyszedł na siłownie i "maita" tą sztangą hautycznymi ruchami, Jeżeli ktoś ma wprawe(jesst obyty ze sztangą) nigdy sobie nie pozwoli na to żeby naipierw szła jedna a potem druga ręka (chyba że jakiś rekord) a hantle odradziłem tym co mają dużą różnice sił ponieważ jak będzie robił w każdej z innym cieżarem to będize lipa i jest to niedopuszczalne natomiast za pomocą sztangi siła z czasem wyrówna się (do pewnych granic) ponieważ jak powiedział gladiator jessteśmy albo lewo albo prawo ręczni i pewnych nawyków sie nie pozbędizemy i podświadomie jedną ręką bedziemy robić więcej czynności drugą miej pozdrawiam
Ułan
1058849551000
jakryc ZASŁUŻONY
Wysłana - 22 lipca 2003 10:40
ja bym nie kombinował z obciążeniem, może lepiej po prostu więcej cwiczyć tą lewą rękę, tzn. więcej uderzac etc.