No wlasnie Guru, co polecasz za specyfiki na lepsze i szybsze zrastanie sie kosci to raz, a po drugie na szybsza odbudowe miesnia czworoglowego uda-zostal przebity przez kosc i zanikl. Juz sie powoli odbudowuje, ale ten proces pewnia moznaby jakos przyspieszyc. Dzisiaj bylem na kontroli w ambulatorium w szpitalu, ale dla mnie to byl cyrk i innymi slowami tego nie opisze. Po pierwsze kazali mi stac 3 godziny nie w tej poczekalni, po drugie lekarza dali mi jakiegos murzyna co to nawet nie umial czytac nazwisk po polsku, nie przebadal mi nogi (jakis inny Wloch mi za to przebadal i powiedzial, ze niedlugo mi wytlumaczy reszte moich pytan, po czym poszedl i juz nie wrocil), pytalem go o jakies lekarstwa, a nawet co z nastepnymi operacjami to nic nie chcial mowic. Jak lezalem na oddziale to ten sam czarny bal sie zrobic biopsji kolana i dopiero po paru godzinach wzywan pacjent sam musial isc po innego lekarza, ktory mu to zrobil i powiedzial, ze byla bardzo konieczna. Dlategotez prosze Ciebie o odpowiedz na moje pytania, bo w szpitalu sie nic na ten temat nie dowiedzialem. Z gory dziekuje
Podaj datę wypadku, datę operacji, datę zdjęcia. Zanikiem mięśnia nie martw się za bardzo, tylko ćwicz bardzo umiarkowanie, ale za to niesłychanie systematycznie. Co do poprawy zrostu - kolagen + Vicalvit D 400 2x dziennie (najlepiej do ssania). Co do innych specyfików - pozwól tej kości zrastać się w sposób w miarę naturalny - wystarczy, że gwóźć śródszpikowy hamuje ten proces. Czekam na dane. Pozdrawiam.
guru
1026514004000
norton
Wysłana - 13 lipca 2002 09:53
8 maj wypadek 9 maj operacja 12 lipiec fotka niestety strasznie duzo kosci ucieklo i obraz jest prawde powiedziawszy dosyc rozny od tego RTG, tzn. nie widac pelnej szerokosci kosci, i wszystkich elementow tych lekko szarawych-bladych. nie wiem czemu tak sie stalo, ale to wina skanera-w koncu RTG odczytujemy na promieniach przenikajacych a nie odbijajacych. aha no i lekarz powiedzial: ze jest dobrze, bo zrost postepuje-jednak te kosci maja to do siebie, ze proces zrostu trwa bardzo dlugo
Pozdrawiam, NoRtOn
Zmieniony przez - norton w dniu 2002-07-13 10:04:09
Pozdrawiam, NoRtOn
*F*u*c*k* The Rest,We Are The Best
1026546823000
norton
Wysłana - 13 lipca 2002 12:55
Aha na razie biore Vitrum Calcium+Vitaminum D3 (1000mg dziennie wapnia+400 j.m. witaminy D3). Czy jeszcze do tego dokupic te specyfiki o ktorych mowiles?
Pozdrawiam, NoRtOn
Pozdrawiam, NoRtOn
1026557736000
SFD
Wysłana - 13 lipca 2002 19:06
Albo to co bierzesz, albo Vicalvit - nie widzę różnicy. Co do czasu zrostu, nie martwiłbym się jeszcze. To jest trudny proces i długotrwały. 3 miesiące są normą. Poza tym na zdjęciu nie widać wszystkiego, ponieważ klinicznie ten zrost może być znacznie lepszy. Pozdrawiam.
guru
1026579962000
norton
Wysłana - 13 lipca 2002 22:49
A jeszcze jedno guru, co to znaczy, bym obciazal ta noge przy chodzeniu 20kg? Mysle, ze chodzi oto, bym stawal raczej tylko na palcach nie pelnej stopie i nie przenosil calej masy na ta noge, ale wole sie upewnic lekarza. Dziekuje
Pozdrawiam, NoRtOn
Pozdrawiam, NoRtOn
1026593364000
SFD
Wysłana - 14 lipca 2002 12:38
20 kg oznacza, że nie jest to pełne obciążenie, tylko z podparciem kul łokciowych (kuli) po stronie przeciwnej. Możesz stawiać nogę, ale nie obciążać załym ciężarem ciała. Widziałeś tę "przerwę" na zdjęciu - "dopchnie się pod ciężarem".
guru
1026643095000
robert2808
Wysłana - 14 października 2007 17:46
Witam Potrzebuje porady.15 sierpni złamałem nogę na wysokości 1/3 podudzia z z przemieszczeniem,piszczel w jednym miejscu i strzałkę w dwóch. 16 sier. miałem operację założono mi na kość piszczelową zespol zewnętrzny a strzałkową złożono i miały ją trzymać mięśnie.Wszystko było dobrze dopóki się nie omkła kula i nie podparłem się nogą, poczułem trzask i ból. Na drugi dzień pojechałem do tego szpitala, prześwietlenie wykazało ponowne złamanie strzałki, zespol OK.Lekarz mówi żeby się teraz ty nie przejmować, ale ja mam obawy co do tego i oto Was się radzę i czy czas powrotu do normalności się tym samym nie wydłuży. Z góry dziękuje za poradę.
1192376762000
tryglav
Wysłana - 17 października 2007 18:01
Robert 2808, zlamania podudzia sa trudne do leczenia niestety.Zacznij juz chodzic na pole magnetyczne.Przyspieszy zrost kostny.Poki co jedyna rzecz chyba, ktora mozesz robic w opatrunku gipsowym na zlamana noge.Cwicz konczyne zdrowa.Mozesz rowniez isc z nia na masaz reczny albo wirowke - mowimy teraz o nodze zdrowej oczywiscie:)Chodzi tu o tzw. dzialanie kontrlateralne.Przez dzialanie na zdrowej konczynie wplywasz leczniczo na chora.
1192636875000
czzarny
Wysłana - 23 czerwca 2008 23:43
mam złamana kośc udowa w 4 miejscach ile za ile czasu bede chodzic bez kul??? prosze o szybka odpowiedz
Zmieniony przez - czzarny w dniu 2008-06-23 23:45:25
1214257429000
jabpol
Wysłana - 24 czerwca 2008 16:51
4 dni temu złamałem noge w piszczeli 10 cm nad kostka złamanie zamkniete bez odłamowe wszystko git majonez------kiedy nastapi wstępna zgojenie sie kosci tzn --chce ze by koles zabrał mnie na wózku na siłke i żebym mógł porobić jakieś lajtowe ćwiczonka np wyciskanie hantla za głowy i siedząc tp
Ubi lex, ibi poena MEMBER OF BIG MOTHERFUCKER CLUB