Wspolczesna organizacja francuskiej Legii Cudzoziemskiej:
- 1 Pułk Legii Cudzoziemskiej [1 Regiment Etrangere - 1 RE] - Dowodzenie, wsparcie i koordynacja dzialan wszystkich oddzialow Legii na swiecie. Najwyzsze pensje najmniej roboty. Czesto mozna ich poogladac. To z reguly oni [w spokojnych czasach] defiluja na Champs Elizee 14 lipca kazdego roku. Na stale stacjonuja w Aubagne nad morzem Srodziemnym. Pelny ekwiwalent pulku piechoty zmechanizowanej. Na czas wojny ma wesprzec 6 Dywizje Pancerna Sil Szybkiej Reakcji.
- 1 Pułk Dragonów Legii Cudzoziemskiej [1 Regiment Etranger Cavalerie; 1 REC] - to oddzial panceny [w uzyciu kolowe czolgi AMX10RC w liczbie 48 sztuk + prawie 100 duzych transporterow Renault VAB - odpowiednik francuskich pulkow Huzarow Pancernych w dywizjach pancernych] - organizacyjnie wchodzi w sklad 6 Dywizji Pancernej Sil Szybkiej Reakcji [Force d'Action Rapide]. Stacjonuje w Orange [prawie 100 km na Pn od Marsyli]. Z ostatniej historii.. W 1991 roku to wlasnie oni oslaniali cale lewe skrzydlo armii ONZ w wojnie z Irakiem [jako glowna czesc francuskiej Dywizji Ekspedycyjnej Daguet]]. Rozbili 2 dywizje irackiej piechoty [wespol z batalionem pancernym {40 AMX30B2, 40 AMX10P} z 1 Pancernego Pułku Spahisów ze skladu 6 DPz]
- 2 Pułk Spadochronowy Legii Cudzoziemskiej [2 Regiment Etranger de Parachutistes - 2 REP] to najbardziej elitarny oddzial Legii, trafiaja tam najlepsi kandydaci. Organizacyjnie wchodzi w sklad 11 Dywizji Powietrzno-Desantowej Sil Natychmiastowej Reakcji [odpowiednik rosyjskiego - 105 Awaryjnego Pułku Powietrzno-Desantowego Sił Natychmiastowej Reakcji]. Moga skakac w 48 h. po otrzymaniu rozkazu. Najlepsi [obok pozostalych pulkow ze skladu 11 DPDes] spadochroniarze swiata :). Brali udzial w wiekszosci misji po 1963 r. Stacjonuja w Calvi na Korsyce. Znani z licznych operacji w Afryce.
- 2 Pułk Piechoty Legii Cudzoziemskiej [2 Regiment Etranger Infanterie - 2 REI]. Wyspecjalizowany [szturmowy] w walce miejskiej, partyzanckiej, czesto uzywany ze szturmowymi pulkami francuskiej Piechoty Morskiej [z 9 Dywizji Piechoty Morskiej] do misji w bylych koloniach oraz w Europie [np: operacja Krogulec w 1986 skierowana w Libie]. Organizacyjnie wchodzi w sklad 6 Dywizji Pancernej Sil Szybkiej Reakcji. Stacjonuje w Nimes. Wydzielone oddzialy braly udzial w wojnie w Zatoce, caly pulk uczestniczyl w operacji w Bosni...
- 3 Pulk Piechoty Legii [3 REI] - Co tu duzo pisac... Najlepiej wyszkolone oddzialy swiata do walki w dzungli. Na stale stacjonuja w Gujanie Francuskiej chroniac poligon rakietowy i komsodrom Kourou. Swego czasu na miedzynarodowych zawodach dali mocno w dupe slynnym Marins i piechocie do walki w dzungli made in Brazylia. Posiadaja [na 100%] najlepszy osrodek na swiecie do szkolenia piechoty wlasnie do walki w dzungli.
- 4 Pułk Legii Cudzoziemskiej [4 Regiment Etrangere - 4 RE]. Tutaj zaczyna sie sluzbe w Legii i tutaj sie ja konczy... - Organizacyjnie nie wchodzi w skad zadnej dywizji aczokolwiek w czasie wojny ma wzmocnic 6 Dywizje Pancerna jako oddzialy piechoty zmechanizowanej [na Renault VAB]. Przez ten pulk przechodzi kazdy legionista. Glowna baza to Castelnaudary niedaleko granicy hiszpanskiej.
- 5 Pulk Legii Cudzoziemskiej [5 Regiment Etrangere - 5RE]. Piechota lekka Legii, dobrze wyszkoleni w desantach morskich. Na stale ochraniaja poligony atomowe Francji w rejonie Pacyfiku stad ich dyslokacja : Atol Mururoa. Od czasu do czasu maczaja paluchy w zatapianiu statkow Greenpicu.
- 6 Pułk Piechoty Inzynieryjnej Legii Cudzoziemskiej [6 Regiment Etrangere de Genie] - co tu duzo pisac... najlepsi saperzy na swiecie. Organizacyjnie wchodzi w sklad 6 Dywizji Pancernej Sil Szybkiej Reakcji. Stacjonuje w Laudun na pd Francji. Caly pulk uczestniczyl w operacji bosniackiej, zajmujac sie glownie rozminowaniem terenow oraz odbudowa mostow i in. Jedyni zolnierze NATO akceptowani przez wszystkie grupy etniczne Bosni i Hercegowiny i jako jedyni opuszczali Balkany zegnani przez miejscowa ludnosc.
- 13 Polbrygada Legii Cudzoziemskiej; Stacjonuje na stale w Dzibutti. Najlepsze oddzialy do walki pustynnej na swiecie :). Wydzielone oddzialy braly udzial w operacji Pustynna Tarcza i Burza. Sa to tez najlepiej platne w calej Legii [ok 3-6 tys $ miesiecznie w zaleznosci od stazu - przyczyna: 1) slonce, slonce, slonce 2) brak kobiet w promieniu 50 km]
- Oddzial wydzielony Legii Cudzoziemskiej [Detechement de Legion Etranger de Mayotte - DLEM] - w zasadzie duza baza adaptacyjna dla nowoprzyjetych ulokowana na Majottcie [Ocean Indyjski] - nie posiada stalej obsady, zolnierze zmieniaja sie cyklicznie. W bazie tej uczeni sa przedewszystkim desantu morskiego. Ostatnimi czasy bronia Francuskie Komory przed .... powiekszeniem o kolejne wyspy [od czasu do czasu tlumia tez zamachy stanu na Komorach dokonywane przez niejakiego Denarda - bodaj najslynniejszego psa wojny - o ile sie nie myle facet umarl w tym roku]
Symbole: Glownym emblematem zolnierzy Legii jest symbol wybuchajacego granatu wpisany w kolo. Umieszczony jest on nieco niesymetrycznie [bardziej po prawej stronie obwodu], tuz pod nim wystepuje numer jednostki. Wykonany w kolorze zlotym [1REC - srebrny].
Mundury: Od 1995 roku w oddzialach Legii starsze, jednolitego koloru mundury MLE1964 (Satin300), zastepowane sa nowym wzorem Central Europe w plamy maskujace zblizone wzorem do amerykanskich woodland lecz o nieco innej tonacji barw. Stalowe hełmy F1 wymienione zostaly juz na kevlarove Spectra F2. 5.56 FA-MAS jest nadal podstawowa bronia, choc przygotowano juz jego nowa wersje FA-MAS G-2.
To chiba tyle. Nadmienic mozna jeszcze ze Legia Cudzoziemska w samej Francji jest zaliczana do elity armii razem ze wspomnianymi oddzialami Piechoty Morskiej [10 pulkow w 9 Dywizji Piechoty Morskiej - tez sa niezli ale nie bede was zanudzal na swieta]. Nie jest prawda natomiast, ze po zakonczeniu kontraktu otrzymuje sie obywatelstwo francuskie. Dostaja je nieliczni. Prawda natomiast jest ze uzyskuje sie karte stalego pobytu we Francji i mozna za friko zdobyc dobry zawod [z prawem legalnego wykonywania go na terytorium Francji]. Pensje ktore sa otrzymywane przez zolnierzy nie sa im wyplacane a lokowane na oprocentowanych kontach. Po 10 latach sluzby wiec rzeczywiscie moze sie tego troche nazbierac.
1123611923000
Szulek
Wysłana - 09 sierpnia 2005 20:49
Pozdrawiam gościa, który to napisał. Ja to tylko tu przeniosłem… Szkoda, że Legia Hiszpańska już nie jest cudzoziemska. Zarobki są nieporównywalnie większe . Ma ktoś propozycje odnośnie treningu?
1123613360000
Czarny 2
Wysłana - 10 sierpnia 2005 12:08
Do jakiej jednostki chciałbyś należeć ?
1123668526000
Czarny 2
Wysłana - 10 sierpnia 2005 15:38
A tak wogule to co legioniści jedzą ? Ja ostatnio zaczołem mniej jeść i zauważyłem spadek siły ale z drugiej strony to jem i nabieram masy ale niemoge jakoś zwiękrzyć ilości pompek inne żeczy zwiękrzałem ale pompek niedawałem rady chociasz jeszcze kilka dni temu robiłem więcej pompek.To co mam jeść to co zawsze i zrezygnować z djiety ?
1123681084000
PSV
Wysłana - 10 sierpnia 2005 15:50
Jezeli chodzi o jedzenie na stolowce to jest go duzo i w miare dobre.Tylko na farmie moze go byc troche mniej.
1123681822000
Czarny 2
Wysłana - 10 sierpnia 2005 16:13
A mam jakąś możliwość wybrania oddziału w kturym bym chciał służyć?
1123683238000
Czarny 2
Wysłana - 10 sierpnia 2005 16:21
I czy można zachować jakieś zdjięcia pamiątki po końcu służby
1123683693000
blunt17
Wysłana - 11 sierpnia 2005 19:05
czesc a ja mam pytanko odnosnie odzywiania. czy bedac w legii jest mozliwosc kontynuowania odzywiania wegetarianskiego?
1123779936000
h_erektus
Wysłana - 12 sierpnia 2005 11:00
Ależ oczywiście. Podczas podpisywania kontraktu pytają się ciebie jaką kuchnię sobie życzysz. Masz do wyboru: wegetariańską,orientalną, wschodnio europejską, południowo europejską. Pytają się również o której godzinie chcesz aby cię obudzili i czy śniadanie podać do pryczy.