PĄCZKI PIECZONE
drożdże
ksylitol, ew.stevia
jajka
mąka żytnia 2000(owsiana)
olej kokosowy
cynamon
szczypta soli
olejek zapachowy
+ nadzienie owocowe
Nie podaję proporcji, ponieważ zrobiłam je” na oko” z mąki żytniej i dosypałam trochę owsianej, więc będę jeszcze eksperymentować z samą owsianą. Ciasto z mąki żytniej jest mało elastyczne więc trzeba to wziąć pod uwagę podczas lepienia pączków. Po upieczeniu są raczej jak kruche ciężkie bułeczki .
Proporcje można dostosować do oryginalnego przepisu, z którego dotąd korzystałam (ale niekoniecznie JA jadłam ),a mianowicie:
5 dkg drożdży +1 łyżka fruktozy+2 łyżki wody
2 jajka
2 szklanki mąki mąki grahamki 1850
2 łyżki fruktozy
½ kostki masła
szczypta soli
cynamon wg uznania
olejek zapachowy
+ nadzienie owocowe albo dżem fruktozowy
Ucieramy drożdże z fruktozą i dodajemy wodę do tego reszta składników i na stolnicę. Zagnieść ciasto, odkrawać po kawałku, nadziewać i formować kulki. Położyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem w odstępach i piec w tem. ok. 180 stopni przez 20 min. Po upieczeniu można posypać fruktozą pudrem.
Te na zdjęciu są z mąki pszennej 1850 a między nimi jedno (moje ) z mąki żytniej 2000.
]
Zmieniony przez - me2@ w dniu 2012-03-16 18:08:52
Duńskie frykadele rybne w wersji redukcyjnej
- 400g dowolnych filetów rybnych
- 150g warzyw (marchewka, pietruszka, por, brokuły, kalafior, papryka itd.)
- 1 jajko
- 1 czubata łyżka błonnika Husk Psyllium
- natka pietruszki lub koperku
- sól (jeśli ktoś używa) i dowolne przyprawy
Wszystko wrzucić do blendera i wymiksować na gładką masę, po czym odstawić na ok. 20 minut.
Frykadele można usmażyć na tłuszczu, upiec w piekarniku lub ugotować w niewielkiej ilości wody. Formuje się je po prostu wykładajac farsza łyżką na patalenię albo blachę.
Można je jeść na ciepło jako danie główne lub na zimno, na przykład na kromce razowca z domową remuladą
Wartości odżywcze dla frykadeli z flądry i marchewki; 100g (szacowałam z pamięci, na oko)
kcal: 109kcal
B: 15g
W: 0.5g
T: 5g
Przykład podania: z ryżem, szparagami i sosem Hollandaise z koperkiem <--- ten ostatni to raczej redukcyjny nie jest
Zmieniony przez - Martucca w dniu 2012-03-16 20:54:53
`Suflet` jajeczno-szparagowy
Przpis na 6 malych porcji (ale to zalezy kto ile lubi i moze zjesc)
300 gram gotowanych szparagow ze sloika (takich konserwowanych solom)
100 gram chleba nasaczonego woda ze szparagow (ja uzywam razowego - miazszu, bez skorki)
5 jaj
50 gram masla
100 gram sera* (w orginale jest gruyére, ale inny twardy np. parmezan czy grana padano tez ok)
Sol, pierpz
Ser utrzec na tarce. Chleb dokladnie odcisnac z wody po szparagach. Szparagi, chleb, maslo, polowe sera i jaja do blendera - zmiksowac na w miare gladka mase. Mase przelewamy do kokilek alboc foremek do babeczek, jak tego tez na stanie nie ma to moze byc jedna wieksza foremka (ale trzeba wykalaczka sprawdzac wtedy, czy juz upieczone). Posypac pozostalym serem i zapiekac w 200 stp. przez 15 min.
* jezeli ktos sera nie lubi lub nie moze, to bez niego tez jest calkiem niezle
Obrazek nie moj bo logistyka w temacie szparagow zawiodla, ale tak to wlasnie wyglada, przyozdobione szaparagiem
http://www.sfd.pl/-t926626.html - o ksenoestrogenach
раз-два-Три-ко-ле-но !!!
Ни шагу назад!
Aktualnie: http://www.sfd.pl/kitttie_2013-t908124.html
Masa:
http://www.sfd.pl/kitttie_w_masarni/podsumowanie_str._17_;_]-t875529.html
Na początek: http://www.sfd.pl/Praca_nad_sylwetka,_tluszczykiem_i_poprawienie_kondycji_fizycznej-t838382.html
-135g tuńczyka rozdrobnionego w sosie własnym
-20g płatków owsianych*
-jajko
-cebula
-przyprawy (papryka, oregano, pieprz ziołowy...)
Tuńczyka odcedzamy na sitku. *Płatki owsiane dodajemy w całości, bądź mielimy na mączkę. Chodzi o to aby po dodaniu jajka cała masa była dość zwarta. Napisałam 20g ale wd. Was może być więcej/mniej. Wbijamy jajko, dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę i doprawiamy.
Na blasze rozkładamy papier do pieczenia, formujemy kotlety i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160-170 stopni z termoobiegiem.
Osobiście zawsze sprawdzam czy masa się spiekła na tyle, że mogę przewrócić kotlety na drugą stronę . Jeśli tak to przewracam i włączam termoobieg z opiekaniem od góry. Wtedy kotleciki stają się chrupiące na wierzchu.
Oczywiście każdy piekarnik jest inny. Kotlety można również smażyć na patelni z odrobiną tłuszczu albo bez na teflonie .
*Z tej porcji wychodzą dwa większe kotlety.
Zmieniony przez - Monia.W.B w dniu 2012-03-30 07:18:06
http://www.sfd.pl/Monia.W.B/dziennik/Podsumowanie_str._38-t843554-s52.html
Walk like you have three men walking behind you.
Deser - jabłka zapiekane
4 jabłka
50 gr orzechów włoskich
50 gr rodzynek
20 gr masła
cynamon
Orzechy pokruszyć, wymieszać z masłem, rodzynkami i cynamonem
Jabłka wydrążyć i wypełnić masą
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, wkładamy jabłka na 20 minut
Smacznego :)
BTW jednej porcji
moje jabłka miały po 170 gr
kcal 228
BTW 3/13/23
Zmieniony przez - etrala w dniu 2012-03-31 15:04:36
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 jajko
- 2 łyżki świeżo startego parmezanu
- 1 starty ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 3 łyżki bułki tartej (można zetrzeć wieloziarnistą)
- duża szczypta czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
Sos pomidorowy:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 500g sosu pomidorowego (można rozcieńczyć z koncentratu)
- sól i pieprz
- 100 ml pełnotłustego mleka
Składniki na pulpeciki wymieszać w dużej misce i ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego lub troszkę większe. Wstawić na pół godziny do lodówki.
Cebulę, czosnek i oregano posiekać. Do garnka o grubym dnie wlać oliwę, dodać masło i zmiksowaną mieszankę. Smażyć na małym ogniu, mieszając, aż cebula i czosnek zeszklą się, ale nie zbrązowieją. Dodać przecier, 1,5 szkl zimnej wody, sól i pieprz i zagotować sos. W tym momencie sos jest dość rzadki, ale później zgęstnieje. Dodać mleko i pulpeciki (po jednym). Gotować częściowo przykryte przez 20 minut. Ponownie doprawić sos, jeżeli trzeba.
Można podawać z ryżem jak i z makaronem.
Składniki:
400g podudzi z kurczaka (bez kości i skóry)
110g selera
50g marchwi
40g cebuli
40g pietruszki
1 pomidor
1 ząbek czosnku
50 ml białego wytrawnego wina
1 liść laurowy
1 goździk
200g soli morskiej
3 gałązki rozmarynu
3 gałązki (same listki) pietruszki
10g lubczyku
1 łyżka szałwii (pominęłam)
wykonanie thermomix:
Pokrojone mięso zmielić 30s/obr.8 i wyjąć.
Warzywa zmiksować 10s/obr.5
Dodać sól, mięso, wino i przyprawy. Gotować 30min/100st/obr.2
Zmiksować 1 min/obr.10
Przelać do słoiczka i zakręcić. Przechowywać w lodówce do 3 miesięcy
ok 1 łyżeczka = 1 kostka rosołowa
Też smaczne, tylko mniej roboty
Składniki:
Płatki owsiane - 150 gram
Jajka - 450 gram
Warzywa: papryka, cebula, pieczarki
Przyprawy: sól, pieprz.
Nie jestem dobra w opisywaniu takich rzeczy.
Płatki owsiane zalałam wodą i zostawiłam na jakiś czas aby napęczniały. W międzyczasie na teflonie przysmażyłam paprykę, cebulę i pieczarki. Zostawiłam do ostygnięcia.
Jak już płatki nasiąknęły wodą, odcisnęłam je lekko i dodałam jajka. Zmieszałam na jednolitą konsystencje. Dodałam warzywa i przyprawiłam solą i pieprzem.
Przelałam do foremek i wstawiłam do nagrzanego piekarnika.
Chyba na 20 minut, ale nie powiem dokładnie, bo mam starą gazówkę i nigdy nie jestem pewna czy dobrze temperaturę pokazuje.
Babeczki trochę urosły, więc radze do pełna nie nakładać
Zmieniony przez - Dotkazoz w dniu 2012-04-04 18:16:49
Gdy poprawisz fundamenty, łatwiej Ci będzie doprowadzić do porządku resztę domu...
Było minęło: http://www.sfd.pl/Dotkazoz_DT_2013_podsum.str.19_-t914686-s19.html
Czym byłby świąteczny stół każdej STONKI gdyby zabrakło na nim MASŁA? W ten odświętny dzień warto je podać w specjalnym wydaniu.
Potrzebujemy:
- kostkę mocno schłodzonego masła min. 82 %
- nóż
+ dodatki na nos/oczy/rogi baranka i dekorację talerzyka(u mnie: czarnuszka, kawałek rzodkiewki, pieprz, kawałek sznureczka, bukszpan). Oczywiście tutaj jest pełna dowolność.
Przygotowanie:
Rzeźbimy
Wycinamy ponad ¼ kostki masła i odkładamy. Z reszty otrzymujemy początkowy korpus baranka. (Niżej dorzucam fotografie, by łatwiej to sobie wyobrazić ) Następnie zaokrąglamy kanciaste boki. Wycinamy zagłębienie pod główką. Z masła, które nam zostało doklejamy ogon, nogi, uszy. Nożem robimy zagłębienia- wełna baranka/owcy. Robimy oczy i usta,nos, rogi(jeśli to baran ). Przyozdabiamy wstążeczką, bukszpanem itp. Gotowe
Ps.Jeśli masło zacznie się topić to przerywamy na chwilę pracę, wstawiamy baranka do lodówki aż trochę stwardnieje.
Wykonanie baranka może wydawać się trudne, ale wcale tak nie jest. W maśle wspaniale się rzeźbi. Baranka robi się w kilka minut
I każdy może mieć moją podobiznę na stole.
Tak wygląda gotowy baranek :
Zmieniony przez - Oveja w dniu 2012-04-07 15:04:39
"Jeśli spędzasz zbyt wiele czasu myśląc o czymś, nigdy tego nie dokonasz" (Bruce Lee)
Jak zmniejszyc tkankę mieśniową?
- 1
- 2
- ...
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- 41
- 42
- 43
- 44
- 45
- 46
- 47
- 48
- 49
- 50
- 51
- 52
- 53
- 54
- 55
- 56
- 57
- 58
- 59
- 60
- 61
- 62
- 63
- 64
- 65
- 66
- ...
- 67