Wieprzek w kapuście
-mięso w zasadzie dowolne, ale jak dla mnie najlepiej tłustawe -żeberka mięsne/karkówa (daję na oko, powiedzmy 1-1,5kg)
-kapusta kiszona oczywiście z beczki (to zależy jaką ilość lubimy do mięsa, też około 1kg)
-koncentrat pomidorowy (łyżka)
-zioła (głównie kminek, pieprz cytrynowy, trochę soli, wrzuciłam lubczyk bo był pod ręką i inne poniżej), czosnek, cebula
-ewentualnie łyżka mąki do zagęszczenia.
Mięso gotuję w wodzie bez dodatków prawie do miękkości (niecałą godzinę, kłuję widelcem czy dobre:P), dorzucam kapuchę kiszoną (jak ktoś lub mniej kwaśne to można ją odcisnąć, przepłukać, itd.),czosnek, cebulę (ja nie lubię to wyciągam po ugotowaniu) gotuję do miękkości kapusty-wrzucam liście laurowe, ziele angielskie, owoc jałowca, ostatnio parę goździków, lubczyk, kminku z łyżeczkę, pieprz cytrynowy, generalnie trochę zielska do smaku co kto lubi). Pogotować, doprawić koncentratem pomidorowym (plus ewentualnie mąką), do smaku solą i... palce lizać. Zapach, smak, kwaskowość to poezja -zdjęć nie mam bo pożarliśmy 1,1 kg mięcha w 2 dni
Enjoy