Witaj! Dołącz do społeczności ludzi aktywnych. Możesz zalogować się   lub zarejestrować
Wczytywanie danych ...
Autor

LAKTOZA co wkoncu jest z nia nie tak ??

psyho2004

Wysłana - 11 września 2005 01:41    Edytuj Cytuj

Sprawdź swoje BMI

Pytanie kieruje do kompetentnych ludzi
Chodzi o to żebyście wytłumaczyli mi dlaczego laktoza jest "zła" wszedzie wszyscy piszą ze przez laktoze gromadzi sie tłuszcz że sie przez nia tyje, ale to przeciez weglowodan normalny wiec pytam czy jest ona naprawde taka "zła" czy poprostu ktos kiedys rzucił hasło i sie tak utarło??

Spec SFD Odżywki i suplementy

Wysłana - 11 września 2005 02:45 
W większości przypadków polecamy:

Olimp - BCAA Mega Caps

CENA: 79.00zł
ActivLab - BCAA Xtra

CENA: 49.00zł
Universal Nutrition - Shock Therapy

CENA: 139.00zł

sprawdź pozostałe odżywki,  odżywki białkowe,   odżywki na masę

SFD

Wysłana - 11 września 2005 02:45    Edytuj Cytuj
prosto mowiąc jak to ja

laktoza to cukier ktory sprzyja powstawaniu nadwagi

zatem myslac o estetycznej sylwetce ograniczaj go

ale bez przesady tez

Dj_Smalec

Wysłana - 11 września 2005 07:28    Edytuj Cytuj
Też miałem wątpliwości czy jest zła .Ale to cukier jak cukier ,czyli na dodatnim bilansie kalorycznym odkłada sie w postaci tłuszczu,tak samo jak cukry z ryzu czy makaronu,A może i mniej bo indeks glikemiczny laktozy to 57 ,a makaronu 65 ,ryżu 70

.
Znawca -

qazar ZASŁUŻONY

SFD

Wysłana - 11 września 2005 10:24    Edytuj Cytuj
qazar
mitem jest wszystko co slyszymy a nie spradzimy na sobie
faktem staje sie dopiero po odczycie wynikow z naczego ciala

bo dokladnie wiesz ze rozpatrując z tej strony to co dla jednego bedzie mitem to dla inej osoby moze sie okazac najprawdziwszym faktem

qazar ZASŁUŻONY

Wysłana - 11 września 2005 10:34    Edytuj Cytuj
wodzu ale nie pwoiesz mi chyba ze laktoza posiada "magiczne" wlasciwosci otluszczania ,to tylko zwykly dwucukier ,chodz fakt ze jak fruktoza nadamiar laktzy tez jest nie wskazany(ale z drugiej strony namdiar czego kolwiek tez ),wszystko i tak zalezy od bialnsu kcal i wszystko co trzeba jest opisane w poscie do ktorego link podalem nie ma przeslanek naukowych(chyba jedynie problemy z laktaza) aby nie jesc nabialu nawet na zawansowanej redukcji
Ekspert -

SFD

Wysłana - 11 września 2005 19:12    Edytuj Cytuj
ogolnie mleko ( w tym laktoza bo ide ta drogą) nie jest napojem dla kulturysty dbającego o jakosc

ale to ty jestes specem od odzywiania wiec nie mieszm juz

to moja prywatna ocenia i spostrzezenie

Don Pawson

Wysłana - 11 września 2005 19:34    Edytuj Cytuj
Ja uważam podobnie jak Bul. Laktoza to nie jest jakiś straszliwy wróg kulturysty,ale nie jest też przyjacielem.Wiadomo,że nabiał jest ważnym źródłem białka i ja osobiście nie pozbywam się go nawet na redukcji.Ale jak widzę rozpiski diety u małolatów,którzy za źrdódło białka w śniadaniu uważają litr czy pół litra mleka,a wielcy "eksperci" i inni boldzi z odżywiania chwalą te diety to mnie krew zalewa. To nie problem zjesc 200g twarogu chudego,który ma 17g białka w 100g i 3,5 laktozy,ale picie litra mleka,gdzie białka będzie w sumie jakieś 35 g, a laktozy 40 to czysta paranoja.I chyba przede wszystkim o to chodzi z laktozą. Nie wspominam już o tym,że doradzanie kobietom planów żywieniowych opartych o jogurciki i inne tego typu syfy świadczy o skrajnej niekompetencji i niewiedzy osoby doradzającej.

Panuj nad wszystkim,nad czym możesz zapanować.
Resztę traktuj jak kupę gówna,
a jeżeli musisz paść,
to z dymiącym rewolwerem.
Specjalista -

stódentkat

Wysłana - 11 września 2005 21:31    Edytuj Cytuj
Laktoza czyli cukier mlekowy, jest dwucukrem, zbudowanym z galaktozy i glukozy, występującym w mleku ssaków. Z
Zawartość laktozy:
- mleko krowie - 4,5%
- mleko ludzkie - 5,5-7,5%
Enzym trawienny laktaza rozkłada laktozę na cukry proste, które ulegają wchłanianiu (absorpcji jelitowej).
Kiedy ktoś przyjmie w mleku i jego przetworach więcej laktozy, niż może strawić, bakterie w jelicie grubym przekształcają ją w kwas mlekowy i dwutlenek węgla. W ciągu zaledwie ok. 30 minut pojawiają się typowe objawy, między innymi nudności, skurcze, wzdęcia i biegunka. Osoby nieświadome, że nie tolerują laktozy, czasami próbują złagodzić dolegliwości, pijąc jeszcze więcej mleka, ale w ten sposób tylko pogarszają swój stan.

http://www.sfd.pl/Topic.asp?topic_id=70778

Istnieją trzy rodzaje kłamstwa: przepowiadanie pogody, statystyka i komunikat dyplomatyczny.
Specjalista -

qazar ZASŁUŻONY

Wysłana - 11 września 2005 21:35    Edytuj Cytuj
moim zdaniem to co powino byc pwoiedziane o laktozie jest w tym topicu nikt nie mwoi o piciu litrami mleka czy jedzenia jogortow owocowych ,ale popadanie ze skrajnosci w skrajnosc jest nie wskazane
Ekspert -

Dj_Smalec

Wysłana - 11 września 2005 21:47    Edytuj Cytuj
Nie ma to jak 3 litry mleka i 200 dag białego sra dziennie

.
Znawca -

Odpowiedzi jest na 2 strony.     następna 

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

LAKTOZA co wkoncu jest z nia nie tak ??

Strony:  pierwsza  2   ostatnia 

Proszę w skrócie napisać w jaki sposób regulamin forum został złamany.

Nieuzasadnione użycie opcji grozi zablokowaniem konta.

Czy chcesz oddać głos na ten temat/użytkownika?

Twój głos jest dla nas niezwykle ważny, bo pozwola nam na ocenę użytkowniów i tematów.

Copyright 2000 - 2011 SFD S.A.