Kiedyś czytałem w gazecie o lakowaniu zębów, że pokrywa się je jakimś specjalnym lakierem i przez to jest mniejsze zagrożenie próchnicą. Słyszał może ktoś więcej o tym? Robił sobie to ktoś? Ile to kosztuje?
jak masz dobrą paste i dbasz o higiene jamu ustnej to ci próchnica nie grozi
~~~~~~~~~~~ Moderator działów: *Nasze Hobby *Sporty Extremalne
"No SaLvAtIoN, no forgiveness"
~~~~~~~~~~~ Moderator działu: *Sporty Extremalne
"No SaLvAtIoN, no forgiveness"
1054476906000
SFD
Wysłana - 01 czerwca 2003 16:32
To nie do konca jest tak, jak mowi Salv. Podatnosc na prochnice dziedziczymy w genach, sa ludzie, ktorzy do kwestii higieny jamy ustnej podchodza dosc... bezstresowo, a pomimo tego uzebienie maja godne pozazdroszczenia. A sa i tacy, ktorzy o zdrowie zebow dbaja jak moga, jednak wciaz musza korzystac z uslug stomatologa. Zeby lakierowala kiedys jedna z moich przyjaciolek, pamietam, ze kiedy poznalam ja zaczynajac studia, miala przesliczne biale zabki. Lakier jednak sciera sie i zabieg trzeba ponowic... nie musze chyba dodawac, ze zauwazalna roznica jest wrecz szokujaca na niekorzysc stanu obecnego.
.::One said, that teaching a woman magic is like giving a box of matches to a child::. .::He couldn't be more wrong::. .::It's much, much worse::.
1054477954000
PrzemekBary
Wysłana - 01 czerwca 2003 17:15
o ząbki raczej dbam, a chciałem to wiedzieć to z czystej ciekawości bo pomyślałem że może w przyszłości bym sobie takie coś zrobił. Vikinga, mówisz, że tej Twojej koleżance się zrobiły ząbki żółte? Czy to wina lakieru? Czy tego że nie dbała już o zęby myśląc, że lakier ją uchroni od próchnicy?
Dzięki za odpowiedzi. SOKi się należą
1054480531000
SFD
Wysłana - 01 czerwca 2003 20:27
Przemek, nie sadze. Raczej bylo odwrotnie - w ten sposob maskowala defekt kosmetyczny, ktory ja razil. Ale zeby miec stuprocentowa pewnosc, musialabym o to spytac. A na to niestety nie znajduje odpowiednio grzecznej formy, a sprawianie przykrosci przyjaciolkom... sam wiesz Najlepiej popros o rade dentyste, wiem jednak, ze przed lakierowaniem zebow musza byc one w stu procentach wyleczone, wiec wizyta i tak Cie nie ominie. Chocby w celu zrobienia przegladu
.::One said, that teaching a woman magic is like giving a box of matches to a child::. .::He couldn't be more wrong::. .::It's much, much worse::.
1054492071000
PrzemekBary
Wysłana - 01 czerwca 2003 20:52
Dzięki Vikinga. Będę musiał się przejść do dentysty i zapytać się. No ale wiadomo, że jak dentysta bierze za coś kasę to przecież będzie to zachwalał, co nie?
1054493561000
blomdina
Wysłana - 01 czerwca 2003 22:00
Przemek, ja lakieruje juz zabki 2 rok... jest to zabieg ktory ma za zadanie dostarczyc fluoru naszym zebom w zaden sposób nie poprawia ich wygladu.. noo moze przez to ze sa dłuzej zdrowszei faktycznie zeby go zrobic trzeba miec wyleczone zabki.. kosztuje w moim gabinecie 60 zł ale.... jak masz go zrobic tylko raz to szkoda kasy, poniewaz podobno potrzeba conajmniej 4 takich zabiegów aby efekt był jakis tam , wiec ja robie przeglad co poł roku..doleczam wzglednie i lakieruje... dobrze zrobic to latem , bo lakier bardzo szybko schnie i stomatolog musi go wiecej połozyc..bezbolesne..robi to tak jakby malował paznokcie ten sam zapach z dodatkiem cukierkowego przykleja fluor- niby drobinki piasku aby był dłuzszy okres wchłaniania fluoru... to jest lakierowanie.. a lakuje sie zęby przewaznie dzieciom, zwane szustkami bo one nam tylko raz rosna lub czasami lakuja osobm z bardzo słabym uzebieniem..aby tez w ten sposób zabezpieczyc..
...ale w sumie nie jestem pewna do końca bom w końcu blomdina
1054497657000
PrzemekBary
Wysłana - 01 czerwca 2003 22:34
Dzięki Blomdina za odpowiedź. SOG dla Ciebie.
1054499648000
blomdina
Wysłana - 01 czerwca 2003 22:47
jak sie zdecydujesz go zrobic ten zabieg... to jeszcze dodatkowo przed niech Ci usunie dentyst kamien...tez prawie bezbolesne a wowczas lakier duzo lepiej sie wchłonie i na całej powierzchni..ja mam niezłe zabki ale byłam a moze jeszcze bede nałogowym słodyczarzem wiec zabezpieczam sie sog w zwrocie leci
1054500443000
SFD
Wysłana - 01 czerwca 2003 22:59
"Dużym zainteresowaniem cieszą się także - oprócz lakierów fluorowych - lakiery chloroheksydynowe, np. Cervitec. Wskazania do stosowania lakierów fluorowych to: zapobieganie próchnicy u dzieci i dorosłych, zapobieganie próchnicy wtórnej wokół wypełnień, wkładów koronowych i uzupełnień protetycznych, zapobieganie próchnicy w trakcie leczenia ortodontycznego (aparaty stałe i ruchome), znoszenie nadwrażliwości szyjek zębowych, remineralizacja ognisk próchnicy początkowej i przebarwień"
1054501188000
Kruszek
Wysłana - 01 czerwca 2003 23:28
Ile razy juz robiono badania typu - Grupa "A":- dzieciaki jedzą w fastfoodach i codziennie myją zęby, po dwa, trzy razy - Grupa "B" dzieciaki nie myją zębów, ale odżywiają się zdrowo, bardzo zdrowo z uwzględniemiem wszelkich zapotrzebowań - porównano występowanie próchnicy w obu grupach, i co się okazało? Że wzmacnianie zębów z zewnątrz guzik daje, jeżeli nie wzspieramy ich od wewnątrz - zamiast kupować jakieś badziewne środki lepiej zainteresować się prawidłowym odżywianiem - ja zęby myję sporadycznie, a jak juz to mało dokładnie, ale w miare zdrowo sie odżywiam - i od czterech lat nie muszę chodzić do dentysty...
"When the flood calls, you have no home, you have no walls"
Vecht of sterf - Je bent een kleine stinkende vieze zuigende kankerhoer!