Od dziś żale na temat kręgielni wylewamy tu. Jak coś mnie zmotywuje to może napisze FAQ. Należy zacząć od tego, że bóle w okolicy kręgosłupa mogą mieć bardzo wiele różnych przyczyn. Jednak większość przypadków, to spowodowane najczęściej głównie "udogodnieniami" cywilizacyjnymi zespoły przeciążeniowe. Niestety medycyna klasyczna w polskim wydaniu nie nadąża za rozwojem tej epidemii i stąd m. in. trzeba się "leczyć" na forum.
Ból pleców w okolicach łopatek, nasilający się przy dużym wdechu, złapany po wyciskaniu na ławeczce. Jakaś rada? :)
1206720736000
kradam
Wysłana - 29 marca 2008 00:00
Żadnych innych objawów nie było i nie ma? Spróbuj to mobilizować. Np. połóż się na plecach na dywanie, ugnij nogi, przenieś ręce za głowę i wyprostuj kilka razy kręgosłup. W tej pozycji powoli kładź kolana bokiem na jedną i drugą stronę. Na stojąco możesz porobić skręty, nogi w miejscu, dłonie opierasz o ścianę za Twoimi plecam. Raz z jednej raz z drugiej strony. ĆWICZENIA ZAWSZE BEZ BÓLU. Poproś kogoś, aby pouciskał mięśnie w bolesnej okolicy i ewentualnie rozmasował miejsca, gdzie będziesz czuł ból.
Z czasem samo przejdzie, na nic poważnego nie wygląda.
Zmieniony przez - kradam w dniu 2008-03-29 00:02:58
boli mnie krzyż, nasila się po wysiłku (narty, przysiady, martwego nie robię nie jestem masochistą ) jak za długo śpię to promieniuje na lewą nogę. boli mnie to od kilku lat, ale jak zacząłem na poważnie ćwiczyć ból sie nasila... w podstawówce chodziłem na gimnastykę korekcyjną, w poniedziałek idę do lekarza. maści raczej mało pomagają, bardziej pomaga lekki wysiłek (przysiady bez obciążenia) albo basen. co mi może być? mam się bać? zrezygnować z wszystkich ćwiczeń do czasu otrzymania wyników? czy tylko z przysiadów, martwego, i wyciskania na barki? mam jeszcze takie ćwiczenia rozluźniające (ojcu dysk wypadł i miał rehabilitację). Z góry dzięki za rady!
Żałuje tylko tych rzeczy których nie zrobiłem!
1206749129000
Lovik
Wysłana - 29 marca 2008 08:43
u mnie ból pojawił się niedawno w okolicy łopatek bardziej po lewej stronie nasila się przy schylaniu jest nie do wytrzymania jakieś porady ?
1206776635000
Wislakk
Wysłana - 29 marca 2008 12:54
Czy ja mam ćwiczyć z pasem? wszystko czy tylko przysiady? Czy testował ktoś trening mięśni korowych Tomasza Brzózki? mogę go wpleść zar z tygodniu w FBW? bym robił A-poniedziałek trening Tomasza-środa B-piątek
1206791673000
kradam
Wysłana - 29 marca 2008 13:07
Wislakk powinieneś zmienić nieco trening, konkretnie na taki który zaleci specjalizujący się w kręgosłupach fizjoterapeuta. Przyczyn takiego bólu może być co najmniej kilka. Rola lekarza powinna ograniczyć się do wykluczenia tych rzadszych i poważniejszych. Niestety problem polega na tym, że wielu lekarzy bierze się również za "leczenie". Jak to zaniedbasz to możesz mieć w przyszłości problem wymagający już interwencji chirurga. Ćwiczenia rozluźniające mogą pomóc.
wielkie dzięki będę miał niedługo abona napiszę jeszcze w następnym tygodniu jak pójdę na badania. czy do fizjoterapeuty mogę sie wybrać na kasę chorych? czy tylko prywatnie?
1206792694000
W_ojtek23
Wysłana - 29 marca 2008 15:13
Mam takie pytanie okolo 5 miesiecy temu mialem bardzo duzy bol w kregu szyjnym. Po okolo 2 miesiacach bol ustapil ale teraz mam cos dziwnego. Gdy przycisne lekko palcami ten krag i napne miesnie plecow to czuje jak cos szoruje i sie porusza. Czy to moze sie poruszac krag ??
Twój problem z szyją przeszedł ze stanu objawowego w bezobjawowy. Coś tam się złego dzieje, wcześniej dawało wyraźny ból, teraz tylko te obcieranie. Coś tam jest przykładowo bardziej napięte niż powinno i stąd ten efekt.