Czy glownym problemem tego, ze nie mozna pic napojow kofeinowych podczas brania kreatyny jest ODWODNIENIE ? Czy ma to inny wplyw ? Bo chce sie zdecydowac na cykl kreatyny, ale bez kawy moje treningi wygladaja smiesznie. Poprostu wstaje bardzo wczesnie, pracy tez nie mam lekkiej. Treningi wypadaja mi poznym wieczorem. Bez kawy jestem jak trup, bez energi. Mozliwe, ze jest to tez duzo autosugesti w tej kawie. ALe inaczej sie poprostu czuje... Od zawsze kiedy cwiczylem pilem mala czarna przed. Jedynie na cyklach 2 kreatyny odstawialem. Ale intensywnosc treningow spadala i duzych efektow z tej krety tez nie bylo. No i teraz pytankie. Jezeli kawa odwadnia. To moze wchodzi w rachube takie wyjscie, ze wypijam kawe i odrazu 0,5 litra wody (Przed treningiem) no i podczas treningu kolejne 1,5 litra. Wiem, ze trudno mnie zrozumiec. Ale ja naprawde bez kawy zyc nie potrafie Co o tym myslicie ?
-=()=-Red : "Nasze Zdjęcia"-=()=- -=()=-1 Miejsce w Konkursie Moderatorów-=()=- -=()=-Kultura i Etyka = Kulturystyka-=()=-
-=Red : "Nasze Zdjęcia" & "O siłowni, po siłowni"=- -=Mój Sklepik - <-Suple-> ! [http://www.sfd.pl/temat163002/#post10/] -= Mafia.Suple.Hardcor.Pl i VITALMAX rulez =-
pociesze Ciebie bo powiem, ze mozna PIC KAWE PODCZAS CYKLU KREATYNOWEGO
********************** Pozdrawiam anar
" Niewykorzystane sytuacje lubia sie mscic "
1067279754000
Cichy-Figa
Wysłana - 27 października 2003 19:38
No tak, ale jak to sie wtedy robi ? ;) Bo kiedys pamietam dyskusje, ze wiara nie wiedziala. Czy to tylko kwestia odwodnienia, czy czegos jeszcze :>
-=()=-Red : "Nasze Zdjęcia"-=()=- -=()=-1 Miejsce w Konkursie Moderatorów-=()=- -=()=-Kultura i Etyka = Kulturystyka-=()=-
-=Red : "Nasze Zdjęcia" & "O siłowni, po siłowni"=- -=Mój Sklepik - <-Suple-> ! [http://www.sfd.pl/temat163002/#post10/] -= Mafia.Suple.Hardcor.Pl i VITALMAX rulez =-
Znawca -
1067279893000
Grasik ZASŁUŻONY
Wysłana - 27 października 2003 21:57
'Kofeina przeciwdziała ergogenicznemu działaniu podawanej kreatyny' - poroownywało wpływ doustnie podawanej kreatyny oraz kreatyny w połączeniu z kofeiną na poziom fosfokreatyny mięśniowej oraz na uzyskiwane osiągnięcia
test przeprowadzono na groopie 9 mężczyzn - wszystkim podawano (0.5 g/kg dziennie), części z nich dodatkowo 5mg/kg kofeiny dziennie; przed i po podawaniu wymienionych soobstancji dokonano spektroskopii rezonansem magnetycznym (spektroskopia MR) mięśnia brzuchatego łydki oraz testu dynamometrem izokinetycznym określającego maksymalne przestankowe zmęczenie podczas wykonywania ćwiczeń prostownika kolana
wnioski:
- po 3 roożnych typach ćwiczeń koncentracja atp pozostała taka sama - kreatyna i kreatyna z kofeina zwiększyły koncentrację fosfokreatyny o 4 do 6% - dynamiczny moment siły był zwiększony o 10-23% w przypadku podawania samej kreatyny (najbardziej znaczący po 2 min. od zakończenia ćwiczeń), lecz w przypadku połączenia jej z kofeiną nie zmienił się
wynika z tego, że wspomaganie się kreatyną zwiększa koncentracje fosfokreatyny w mięśniach i wywiera wpływ na osiągnięcia; w przypadku wprowadzenia kofeiny, efekt ergogeniczny całkowicie zanika
inne badania dotyczyły interakcji pomiędzy kreatyna a kofeina i ich wpływu na rozlooźnienie mięśni
w czasie testu mierzono maxymalny moment siły (Tmax), czas skoorczu (CT) wahający się od 0.25 do 0.75 Tmax i czas rozlooźnienia (RT) oscyloojący od 0.75 do 0.25 Tmax test polegał na wykonywaniu ćwiczenia składającego się z 30 przerywanych skoorczoow mięśniowych (2 sek stymoolacji, 2 sek przerwy) mięśnia czworogłowego uda uzyskanych dzięki stymoolacji elektrycznej test miał miejsce przed i po podaniu kreatyny (4 x 5g/dzien, 4 dni), krootkoterminowej podaży kofeiny (5mg/kg/1 x dzien., 3 dni), kreatyny w połączeniu z kofeiną, ostrej podaży kofeiny (5mg/mg) bądź placebo w poroownaniu do placebo, kreatyna skroociła RT o ok.5%; kofeina natomiast podziałała przeciwstawnie - zwiększyła RT o ok. 10%, w szczegoolności, gdy RT wzrastało z powodu zmęczenia; jeśli chodzi o działanie dwooch pozostałych - nie odnotowano znaczących zmian; Tmax i CT pozostały podobne
wniosek: podawanie kreatyny przez 3 dni przyczyniło się do przedłoożenia RT mięśni, a ze względu na takie działanie skroocenie RT dzięki podawaniu kreatyny mija się z celem
gdzies jooz w sooplach pisalam, iz spotkalam sie z laczeniem kreatyny i kofeiny - dzialanie obu soopli bylo i odczoowalne i zauwazalne; wazne jest, by zachowac pomiedzy nimi odpowiedni odstep kawa, ktoora pijesz, zawiera ok. 80mg kofeiny; dawki majace znaczny wplyw na kreatyne zaczynaja sie bodajze od 400mg
Bądź silnym i niezłomnym, aby umocnić słabość tych, którzy się chwieją.
28:06:42:12 That is when the world will end.
Ekspert -
1067288262000
Cichy-Figa
Wysłana - 27 października 2003 22:17
Hmmmm... Cos tam doczytalem Czyli jezeli przed treningiem bede pic kawe, to kiedy brac kreatyne ?
Znawca -
1067289436000
Sir_Lukasz
Wysłana - 27 października 2003 23:39
może po treningu ja właśnie zacząłem 3 tygodnie temu cykl kreatynowy no i co do życia bez kawy to mamy podobne zdanie poradzili mi znawcy abym się kofeiną nie przejmował no i się nie przejmuję
a teraz coś o moich spostrzeżeniach: (kreatynę biorę rano 5gr i po treningu 5 gr.) w ciągu dnia to taki napompowany wodą strasznie nie jestem ale w czasie treningu to się ze mnie robi gąbka pęcznieje i jakoś tak okrąglutko wyglądam a siła tak czy siak mi podskoczyła do góry - wniosek - jest OK
Bądź silnym i niezłomnym, aby umocnić słabość tych, którzy się chwieją.
28:06:42:12 That is when the world will end.
Ekspert -
1067295025000
Biniu NUTRIFARM
Wysłana - 28 października 2003 07:13
grasik dobrze prawi nalezy zachowac odstep miedzy kofeina a kreatyna i bedzie OK jesli przyjmujesz kofeine przed trenigniem a kreatyne tez nalezy przyjmowac przed wniosek z tego jeden plynie nie ma sensu brania kofeiny po wiec bierz kreatyne zaraz po
Your body does not like your idea being lean and big-unfortunately
Alternatywna Droga-2003 konsultant-mafii.suple.hardcor.pl ************************************************ mniej bledow, koniec z marnowaniem $-prywatna pomoc-prosze o maila
TWORCA ALTERNATYWNEJ DROGI (i nie tylko) - zaprasza do dzialu NUTRIFARM i lektury magazynu PERFECT BODY www.perfectbody.pl
Ekspert -
1067321624000
Cichy-Figa
Wysłana - 28 października 2003 16:56
Dziekuje za odpowiedzi. Cykl kreatyny planuje na grudzien, bo wtedy bedzie cykl sily - Masuwka Michaila grupa 3 Komu moglem soga wrzucilem...
Znawca -
1067356605000
SFD
Wysłana - 19 stycznia 2004 12:02
Witam Po dużej części chodzi o odwodnienie - stąd wskazane jest picie dużej ilości płynów. Małe dawki kofeiny (ok 200mg na dobę) nie będą miały wpływu na przyrosty masy. Jeśli więc musisz pić kawę to pij ją, ale w rozsądnych ilościach, przy tym zachowuj odstęp od brania kreatyny.