Witam , Potrzebuje 7 zasad kodeksu bushido w języku japońskim.Potrafi ktoś dokładnie wypisać ? :) Napiszcie jeżeli zły dział wybrałem.
Tekst tygodnia - z poczty moderatorskiej :) "dlaczego naryszylem i czym dziadzial nierozumie !!!" ------------------------------ Zamiast dać mi soga kliknij w pajacyka http://www.pajacyk.pl "Moderator w dziale Trening"
___________ "Tradycyjny" "Olek, Kaśka dwa bratanki..." "Należy być silnym jak lew, a zarazem szlachetnym jak kwiat. Poprzez trening można dotrzeć do bram niebios."- Sosai Masutatsu Oyama
OLIMP ENG-PL TRANSLATOR: 2 capsules 3 times daily = 4 kapsułki 3-4 razy dziennie
Tekst tygodnia - z poczty moderatorskiej :) "dlaczego naryszylem i czym dziadzial nierozumie !!!" ------------------------------ Zamiast dać mi soga kliknij w pajacyka http://www.pajacyk.pl "Moderator w dziale Trening"
1075139637000
dextt
Wysłana - 26 stycznia 2004 20:42
po polsku tez mozecie dac bo nie ma na forum a przynajmniej nie znalazlem
SFD FIGHT CLUB "Cukierki są słodkie ale seks nie popsuje ci zębów." http://www.kungfu.z.pl
SFD FIGHT CLUB Cukierki są słodkie ale seks nie popsuje ci zębów.
1075146145000
dextt
Wysłana - 08 lutego 2004 21:13
no qrwa prosze ladnie niech ktos kopsnie tutaj bo nie chce nowego topica zakladac
SFD FIGHT CLUB Cukierki są słodkie ale seks nie popsuje ci zębów.
1076271211000
Annree
Wysłana - 08 czerwca 2008 12:47
Publikuje co znalazłam:)
CREDO SAMURAJA ------------------------------
Nie mam rodziców: Niebo i Ziemie czynię swymi rodzicami. Nie mam domu: Tan Tien czynię swym domem. Nie mam mocy proroczych: Szczerość czynię swą mocą proroczą. Nie mam Bogactwa: Posłuszeństwo czynię swym Bogactwem. Nie mam mocy magicznych: Osobowość czynię swą mocą magiczną. Nie mam życia i śmierci: Rytm oddechu czynię swym życiem i śmiercią. Nie mam ciała: Stoicyzm czynię swym ciałem. Nie mam oczu: Światło Błyskawicy czynię swymi oczami. Nie mam uszu: Wrażliwość czynię swymi uszami. Nie mam kończyn: Szybkość czynię swymi członkami. Nie mam zasad: Samoobronę czynią swymi Zasadami. Nie mam strategii: Prawo do Zabijania i Prawo do Przywracania Życia czynię swą Strategią. Nie mam celów. Nie Przegapienie szczęśliwej chwili czynię swym Celem. Nie mam reguł: Przystosowanie się do każdej okoliczności czynię swą Regułą. Nie mam taktyki: Pustkę i Pełność czynię swą Taktyką. Nie mam talentu: Gotowy Rozum czynię swym Talentem. Nie mam przyjaciół: Mój Umysł czynię swym Przyjacielem. Nie mam wrogów: Nieostrożność czynię swym Wrogiem. Nie mam zbroi: Łaskawość czynię swą Zbroją. Nie mam zamku: Nieporuszony umysł czynię swym Zamkiem. Nie mam miecza: Nie-Umysł czynię swym Mieczem.
ZASADY BUSHIDO ----------------------------
Chugi - To umiejętność bezwzględnego oddania się sprawie i pobory wobec zwierzchników. Z drugiej strony jest to jednak brak takiego przywiązania do czegokolwiek, by się tego żałowało utraciwszy. Poświęcenie siebie bez względu na to co ma się utracić. Gi - absolutna równowaga ducha i myśli. Wojownik nie może nigdy dać się wytrącić z równowagi. Nie ważne co robi. Irytacja, bądź zwątpienie to karygodna oznaka słabości. Jin - Miłość i wola pomocy światu. Psychologia określa to mianem miłości agape - więcej daję, niż przyjmuję. Japończycy mówili, iż to miłość kosmiczna. Makoto - To wiara w siebie i innych oraz przede wszystkim szczerość. Wojownik nie jest krętaczem - myśli i działa po prostu. Tak jak proste i opanowane są jego uczucia. Mieyo - Do budowanie własnej, doskonałej postawy wobec świata. Wojownik na każdym kroku stara się być lepszy, a każdy regres uważa za wielkie niepowodzenie. Rei - grzeczność, kultura, odpowiednie zachowanie. Wojownik nie kala się niegodnym postępowaniem, ponieważ jest lepszy i to on stawiać może warunki. Yu - Odwaga i brak strachu. Dzielność i męstwo w obronie własnych przekonań. Ko - troska i szacunek dla rodziców. Shin - prawda.
Bushido samo w sobie nie jest filozofią, choć filozofia wynika z Bushido. Bushido to Czyn. Nie można być Bushi siedząc i filozofując. Doskonałość Wojownika wynika z jego czynów. Tylko i wyłącznie. Raz jeszcze powtarzam: tylko i wyłącznie. Nie ważne co się myśli i mówi. Ważne co się robi. Jaką tatemae (twarz) się pokazuje. Powiada się, że Bushido jest praktyką. I to jest chyba najlepsze określenie.
Złamanie zasady przestrzegania tradycji Samuraja. Pozwalanie sobie na zniewagi i utrata twarzy. Zadanie krzywdy za wyjątkiem sytuacji zemsty lub bitwy. Litość dla wrogów. Złodziejstwo i niedostojne zachowanie. Zabijanie poza sytuacjami zemsty lub walki. Okazywanie strachu. Niewykonanie powierzonego zadania. Nieposłuszeństwo Panu, złamanie słowa, poddanie się. Niepomszczenie zniewagi, zawód przyjaciela lub kolegi. Zdrada Pana.
-------------- pozdrawiam
--------------
"Życie jest piękne"- powiedział prosiaczek... i rzucił się w przepaść
1212922045000
kana28
Wysłana - 26 października 2010 23:53
Brutus...jesli nadal interesuje Cię znaczenie bushido, daj znac, praktykuje je od dluższego czasu i zebrałąm sporo materiałów na ten temat:)pozdrawiam
1288130012000
ma-karon
Wysłana - 27 października 2010 00:48
ty ale on sie pytał w 2004 a ostatnio aktywny był w 2007.....
Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów-S.Lem Ale nie można im o tym mówić - szczególnie na SFD :)
1288133292000
kana28
Wysłana - 27 października 2010 12:56
nie zauważyłam...chba nic takiego sie nie stało????:)