SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Klopsiki wołowe duszone w sosie pomidorowym z kaszą jaglaną.

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2096

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 144 Napisanych postów 219 Wiek 36 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1142
Klopsiki wołowe duszone w sosie pomidorowym z kaszą jaglaną.


Składniki na 2-3 duże porcję:

200 g kaszy jaglanej
400 g mielonej wołowiny
puszka pomidorów w zalewie
1 średnia marchewka
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
5-8 średnich pieczarek
4-5 ziaren czerwonego oraz zielonego pieprzu(opcjonalnie)
kilka kropel octu winnego lub balsamicznego
sól morska
1-2 łyżeczki przecieru pomidorowego
pęczek świeżej bazylii
2-3 łyżki oleju rzepakowego
łyżeczka cukru
szklanka wody
2 łyżeczki czerwonej pasty curry


Przygotowanie:

Do mielonej wołowiny dodajemy dużą szczyptę soli, kilka kropel octu, świeżo mielony czarny pieprz lub jak w moim przypadku utłuczone w moździerzu ziarna czerwonego oraz zielonego pieprzu(4-5 sztuk).Ja do swoich dodałem jeszcze odrobinę świeżego rozmarynu. Mieszamy całość i wyrabiamy masę, po czym odstawiamy do lodówki na 30 minut.



Kasze gotujemy w osolonym wrzątku zgodne z instrukcja na opakowaniu.
Warzywa kroimy w dowolne kształt, u mnie cebula w kostkę, czosnek drobno siekam a marchew oraz pieczarki w 1 cm kawałki.
Masę z mielonej wołowiny wyciągamy z lodówki kilkanaście minut przed rozpoczęciem smażenia klopsików. Tworzymy z niej kulki wielkości piłeczki golfowej. Do rozgrzanego garnka wlewamy 2-3 łyżki oleju rzepakowego. Na średnim ogniu przesmażamy klopsiki aż złapią ładny kolor ze wszystkich stron, zajmie to około 4-5 minut. Wyciągamy klopsiki z garnka. Na tłuszcz na którym się smażyły wrzucamy 2 łyżeczki pasty curry, przesmażamy i po minucie dokładamy wszystkie warzywa, zostawiamy na około 2-3 minuty aż złapią kolor. Po tym czasie wlewamy puszkę pomidorów oraz szklankę wody i łyżeczkę cukru, dokładamy klopsiki i dusimy całość pod przykryciem około 30-40 minut. Na końcu dorzucamy kilka listków posiekanej bazylii i doprawiamy do smaku.Gotowe. Smacznego :)


Wartość kaloryczna w 1 porcji:

Białko: 50 g
Węglowodany: 80 g
Tłuszcze: 27 g
Kcal: 765

Sycące i bardzo odżywcze danie z charakterem, mocno pieprzowe klopsiki znakomicie kontrastują z lekko słodkim sosem pomidorowym. Idealna porcja by doładować mięśnie po wysiłku, mnóstwo wartościowego białka oraz węglowodanów. Kasza jaglana niesamowicie zdrowa, warto po nią sięgnąć bo oprócz tego że zwiera mnóstwo wartościowych węglowodanów i łatwo przyswajalnego białka to również posiada właściwości lecznicze.

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 94427 Napisanych postów 364351 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1668881
bardzo fajne i bardzo lubię takie przepisy

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Mega dowolne ciasto

Następny temat

Sosy na redukcje / zabawa z gumą ksantanową

WHEY premium