logo
zamknij zamknij

Klejący się ryż

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 654

0 5 0
napisał(a)
Karciarz
Ekspert
Szacuny 365 Napisanych postów 8656 Wiek 2016 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 37259
Jakieś rady, żeby ryż po ugotowaniu się nie kleił? Wrzucę do pojemnika, to po kilku godzinach, mógłbym rzucać płatami.

Ku waszej pamięci, Żołnierze Wyklęci!

Krzysztof Piekarz
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
napisał(a)
Banan Administrator
Ekspert
Szacuny 1780 Napisanych postów 57737 Wiek 30 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 529535
kup lepszy rodzaj ryżu
mój patent na to aby ryż wyszedł nieklejący i był sypki to
- lekko psikam pamem (lub po prostu daję odrobinę tłuszczu) do garnka
- wsypuję odpowiednią porcję ryżu (najczęściej paraboliczny ale też zwykły biały długoziarnisty jest dla mnie ok) powiedzmy 200g
- na niewielkim ogniu chwiłę podgrzewam ten ryż na tym tłuszczu, byle się nic nie przypaliło
- nastepnie wlewam odpowiednią ilość wody, zawsze daję 2x co było ryżu, czyli w tym przypadku 400 ml i solę
- na wiekszym ogniu czekam aż się to szybko zagotuje, a gdy to nastąpi to zmniejszam ogień na prawie najmniejszy możliwe i odczekuję daną ilość minut dla odpowiedniego rodzaju ryżu
- woda się super wchłonie i jak nie przeciągniesz to ryż będzie zrobiony idealnie i nie ma prawa się kleić

acha ten sposób stosuje od momentu , gdy olałem gotowanie ryzu w foliowych woreczkach i kupuję tylko w większych zbiorczych, tak aby było trochę zdrowiej ;)

http://www.sfd.pl/150_000_pompek_w_2017_roku_-t1137384.html - SFD CHALLENGE #1 http://www.sfd.pl/125_000_podciagniec_w_2017_roku_-t1137488.html - SFD CHALLENGE #2 http://www.sfd.pl/100_000_przysiadow_w_2017_roku_-t1137490.html - SFD CHALLENGE #3 http://www.sfd.pl/-t1090712-s175.html (+180 str) -> blog treningowy

3
napisał(a)
DamiosL
Początkujący
Szacuny 25 Napisanych postów 1047 Wiek 23 lat Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 45046
Jak go ugotujesz to wrzuć do sitka, polej zimną wodą. Nie będzie się kleił, chyba najprostszy sposób.

"It's like building a house, everyday I'm putting a brick on my wall."

1
napisał(a)
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 4759 Napisanych postów 208035 Wiek 41 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 647329
polecam ci ten przepis na ryż

http://www.sfd.pl/Ryż_basmati_smażony_i_gotowany-t1136360.html 

NIE ODPISUJE NA PW !!!!!! Zapraszam do nowego działu http://www.sfd.pl/Odchudzanie_i_forma_po_m%C4%99sku-f445.html Szukasz pomysłu na smaczny i zdrowy posiłek ?zapraszam do działu Kuchnia-http://www.sfd.pl/Kuchnia_SFD-f356.html Konsultacje- cykle , suplementacja ,odżywianie rafalsfd@wp.pl Pomagamy dzieciakom -http://www.sfd.pl/Nabijamy_Pajacyka_%21%21-t1138796.html

1
napisał(a)
zagur32
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 534 Wiek 26 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 3227
Może po prostu rozgotowujesz?

Siła jest bogiem, trening nałogiem, rzeźba zabawą a masa podstawą...

napisał(a)
mytant
Specjalista
Szacuny 71 Napisanych postów 802 Wiek 23 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 39378
Ja kupuje ryż luzem po 1 kg, płukam jeszcze przed wrzuceniem do gara (zawsze wypłuczesz troche tej "skrobii" ) i po ugorowaniu również do sitka. wypłucz dobrze zimną wodą i będzie gitara. Nawet jak się zapomne i ryż sie troche rozgotuje to i tak po takim płukaniu dalej konsystencją przypomina ryż i nic sie nie klei nawet jak postoi w lodówce 5 dni
Te z woreczka to się nadają chyba do natychmiastowego spożycia bo jak postoi chwile to już bliżej temu do galarety jak do ryżu


Zmieniony przez - mytant w dniu 2017-03-19 21:52:58

http://www.sfd.pl/Nabijamy_Pajacyka_%21%21-t1138796.html

napisał(a)
Malinowa Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1853 Napisanych postów 19677 Wiek 28 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 78810
Ryż przed gotowaniem powinno się kilkukrotnie przelać wodą ..

„Rób to, co możesz, mając do dyspozycji to, co masz, tam, gdzie jesteś” Moderator w dziale KUCHNIA SFD http://www.sfd.pl/Kuchnia_SFD-f356.html Malinowy blog kulinarny http://www.sfd.pl/%5BBLOG%5D_Cud%2Cmi%C3%B3d_i_MALINA_-t1082118.html

napisał(a)
anubis84 Moderator
Ekspert
Szacuny 3848 Napisanych postów 88859 Wiek 32 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 426956
to samą miałem napisać aby go dobrze wypłukać wtedy pozbywasz się tej "mączki" nie wiem jak to się fachowo nazywa,

kto dąży do doskonałości - będzie zawsze wyższy nad mierność, lecz kto tylko o mierności myśli - jeszcze niżej spadnie.

napisał(a)
Malinowa Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1853 Napisanych postów 19677 Wiek 28 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 78810
No tak , mąka ryżowa

„Rób to, co możesz, mając do dyspozycji to, co masz, tam, gdzie jesteś” Moderator w dziale KUCHNIA SFD http://www.sfd.pl/Kuchnia_SFD-f356.html Malinowy blog kulinarny http://www.sfd.pl/%5BBLOG%5D_Cud%2Cmi%C3%B3d_i_MALINA_-t1082118.html

napisał(a)
Banan Administrator
Ekspert
Szacuny 1780 Napisanych postów 57737 Wiek 30 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 529535
a Karciarz dalej się nie wpisuje i probuje przygotować nieklejący się ryż

http://www.sfd.pl/150_000_pompek_w_2017_roku_-t1137384.html - SFD CHALLENGE #1 http://www.sfd.pl/125_000_podciagniec_w_2017_roku_-t1137488.html - SFD CHALLENGE #2 http://www.sfd.pl/100_000_przysiadow_w_2017_roku_-t1137490.html - SFD CHALLENGE #3 http://www.sfd.pl/-t1090712-s175.html (+180 str) -> blog treningowy

3
napisał(a)
mytant
Specjalista
Szacuny 71 Napisanych postów 802 Wiek 23 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 39378
Zapewne walczy z posklejanymi łapami

http://www.sfd.pl/Nabijamy_Pajacyka_%21%21-t1138796.html

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Sernik "ciasteczkowy"

Następny temat

Kulturystyczny omlet po chińsku by BiggerStronger