Temat został odczytany 461 razy

Klejący się ryż

zgłoś naruszenie
  • Karciarz
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 8631
  • Na forum: 7 lat
  • Płeć: Mężczyzna
  • LPA: 37059
Jakieś rady, żeby ryż po ugotowaniu się nie kleił? Wrzucę do pojemnika, to po kilku godzinach, mógłbym rzucać płatami.

Ku waszej pamięci, Żołnierze Wyklęci!
1489846112000
  • Krzysztof Piekarz Expert SFD
  • Pochwały:
  • Postów 686
  • Wiek: 32
  • Na forum: 12
  • Płeć: Mężczyzna
  • LPA: 3120O
  • Status: Ekspert
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów?

Indywidualne plany dietetyczne i treningowe

  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
zgłoś naruszenie
  • Banan ADMINISTRATOR
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 56446
  • Wiek: 30 lat
  • Na forum: 14 lat
  • Płeć: Mężczyzna
  • LPA: 523207
kup lepszy rodzaj ryżu
mój patent na to aby ryż wyszedł nieklejący i był sypki to
- lekko psikam pamem (lub po prostu daję odrobinę tłuszczu) do garnka
- wsypuję odpowiednią porcję ryżu (najczęściej paraboliczny ale też zwykły biały długoziarnisty jest dla mnie ok) powiedzmy 200g
- na niewielkim ogniu chwiłę podgrzewam ten ryż na tym tłuszczu, byle się nic nie przypaliło
- nastepnie wlewam odpowiednią ilość wody, zawsze daję 2x co było ryżu, czyli w tym przypadku 400 ml i solę
- na wiekszym ogniu czekam aż się to szybko zagotuje, a gdy to nastąpi to zmniejszam ogień na prawie najmniejszy możliwe i odczekuję daną ilość minut dla odpowiedniego rodzaju ryżu
- woda się super wchłonie i jak nie przeciągniesz to ryż będzie zrobiony idealnie i nie ma prawa się kleić

acha ten sposób stosuje od momentu , gdy olałem gotowanie ryzu w foliowych woreczkach i kupuję tylko w większych zbiorczych, tak aby było trochę zdrowiej ;)
[http://www.sfd.pl/150_000_pompek_w_2017_roku_-t1137384.html] - SFD CHALLENGE #1
[http://www.sfd.pl/125_000_podciagniec_w_2017_roku_-t1137488.html] - SFD CHALLENGE #2
[http://www.sfd.pl/100_000_przysiadow_w_2017_roku_-t1137490.html] - SFD CHALLENGE #3

[http://www.sfd.pl/-t1090712-s175.html] (+180 str) -> blog treningowy
3
1489846884000
zgłoś naruszenie
  • DamiosL
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 1017
  • Wiek: 23 lat
  • Na forum: 2 lata
  • Płeć: Mężczyzna
  • LPA: 42152
Jak go ugotujesz to wrzuć do sitka, polej zimną wodą. Nie będzie się kleił, chyba najprostszy sposób.
"It's like building a house, everyday I'm putting a brick on my wall."
1
1489847314000
zgłoś naruszenie
  • lodzianin1
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 206793
  • Wiek: 41 lat
  • Na forum: 11 lat
  • Płeć: Mężczyzna
  • LPA: 642713
  • Status: Specjalista
  • Trenuje: 18
polecam ci ten przepis na ryż

http://www.sfd.pl/Ryż_basmati_smażony_i_gotowany-t1136360.html 
NIE ODPISUJE NA PW !!!!!!



Zapraszam do nowego działu

[http://www.sfd.pl/Odchudzanie_i_forma_po_męsku-f445.html]


Szukasz pomysłu na smaczny i zdrowy posiłek ?zapraszam do działu Kuchnia-[http://www.sfd.pl/Kuchnia_SFD-f356.html]

Konsultacje-
cykle , suplementacja ,odżywianie rafalsfd@wp.pl

Pomagamy dzieciakom -[http://www.sfd.pl/Nabijamy_Pajacyka_!!-t1138796.html]


1
1489850818000
zgłoś naruszenie
  • zagur32
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 533
  • Wiek: 26 lat
  • Na forum: 9 lat
  • Płeć: Mężczyzna
  • LPA: 3176
  • Trenuje: powrót od 01.01.2014
Może po prostu rozgotowujesz?
Siła jest bogiem, trening nałogiem, rzeźba zabawą a masa podstawą...
1489954190000
zgłoś naruszenie
  • mytant
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 782
  • Wiek: 23 lat
  • Na forum: 4 lata
  • Płeć: Mężczyzna
  • LPA: 39001
  • Trenuje: trenuje ; )
Ja kupuje ryż luzem po 1 kg, płukam jeszcze przed wrzuceniem do gara (zawsze wypłuczesz troche tej "skrobii" ) i po ugorowaniu również do sitka. wypłucz dobrze zimną wodą i będzie gitara. Nawet jak się zapomne i ryż sie troche rozgotuje to i tak po takim płukaniu dalej konsystencją przypomina ryż i nic sie nie klei nawet jak postoi w lodówce 5 dni
Te z woreczka to się nadają chyba do natychmiastowego spożycia bo jak postoi chwile to już bliżej temu do galarety jak do ryżu


Zmieniony przez - mytant w dniu 2017-03-19 21:52:58
[http://www.sfd.pl/Nabijamy_Pajacyka_!!-t1138796.html]
1489956662000
zgłoś naruszenie
  • Malinowa SZEFOWA KUCHNI
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 19540
  • Wiek: 28 lat
  • Na forum: 12 lat
  • Płeć: Kobieta
  • LPA: 78104
  • Status: Ekspert
Ryż przed gotowaniem powinno się kilkukrotnie przelać wodą ..
„Rób to, co możesz, mając do dyspozycji to, co masz, tam, gdzie jesteś”

Moderator w dziale KUCHNIA SFD [http://www.sfd.pl/Kuchnia_SFD-f356.html]

Malinowy blog kulinarny [http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html]
1490000864000
zgłoś naruszenie
  • anubis84 Instruktor Marcin
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 87480
  • Wiek: 32 lat
  • Na forum: 7 lat
  • Płeć: Mężczyzna
  • LPA: 420118
  • Status: Specjalista
  • Trenuje: wiosna 2009
to samą miałem napisać aby go dobrze wypłukać wtedy pozbywasz się tej "mączki" nie wiem jak to się fachowo nazywa,
kto dąży do doskonałości - będzie zawsze wyższy nad mierność, lecz kto tylko o mierności myśli - jeszcze niżej spadnie.

1490002984000
zgłoś naruszenie
  • Malinowa SZEFOWA KUCHNI
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 19540
  • Wiek: 28 lat
  • Na forum: 12 lat
  • Płeć: Kobieta
  • LPA: 78104
  • Status: Ekspert
No tak , mąka ryżowa
„Rób to, co możesz, mając do dyspozycji to, co masz, tam, gdzie jesteś”

Moderator w dziale KUCHNIA SFD [http://www.sfd.pl/Kuchnia_SFD-f356.html]

Malinowy blog kulinarny [http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html]
1490003426000
zgłoś naruszenie
  • Banan ADMINISTRATOR
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 56446
  • Wiek: 30 lat
  • Na forum: 14 lat
  • Płeć: Mężczyzna
  • LPA: 523207
a Karciarz dalej się nie wpisuje i probuje przygotować nieklejący się ryż
[http://www.sfd.pl/150_000_pompek_w_2017_roku_-t1137384.html] - SFD CHALLENGE #1
[http://www.sfd.pl/125_000_podciagniec_w_2017_roku_-t1137488.html] - SFD CHALLENGE #2
[http://www.sfd.pl/100_000_przysiadow_w_2017_roku_-t1137490.html] - SFD CHALLENGE #3

[http://www.sfd.pl/-t1090712-s175.html] (+180 str) -> blog treningowy
3
1490003576000
zgłoś naruszenie
  • mytant
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 782
  • Wiek: 23 lat
  • Na forum: 4 lata
  • Płeć: Mężczyzna
  • LPA: 39001
  • Trenuje: trenuje ; )
Zapewne walczy z posklejanymi łapami
[http://www.sfd.pl/Nabijamy_Pajacyka_!!-t1138796.html]
1490003694000