logo
zamknij zamknij

Klejący się ryż

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 677

0 5 0
napisał(a)
Karciarz
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 366 Napisanych postów 8664 Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 37298
Jakieś rady, żeby ryż po ugotowaniu się nie kleił? Wrzucę do pojemnika, to po kilku godzinach, mógłbym rzucać płatami.

Ku waszej pamięci, Żołnierze Wyklęci!

Krzysztof Piekarz
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
napisał(a)
Banan ADMINISTRATOR Administrator
Ekspert
Szacuny 1843 Napisanych postów 58144 Wiek 30 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 540636
kup lepszy rodzaj ryżu
mój patent na to aby ryż wyszedł nieklejący i był sypki to
- lekko psikam pamem (lub po prostu daję odrobinę tłuszczu) do garnka
- wsypuję odpowiednią porcję ryżu (najczęściej paraboliczny ale też zwykły biały długoziarnisty jest dla mnie ok) powiedzmy 200g
- na niewielkim ogniu chwiłę podgrzewam ten ryż na tym tłuszczu, byle się nic nie przypaliło
- nastepnie wlewam odpowiednią ilość wody, zawsze daję 2x co było ryżu, czyli w tym przypadku 400 ml i solę
- na wiekszym ogniu czekam aż się to szybko zagotuje, a gdy to nastąpi to zmniejszam ogień na prawie najmniejszy możliwe i odczekuję daną ilość minut dla odpowiedniego rodzaju ryżu
- woda się super wchłonie i jak nie przeciągniesz to ryż będzie zrobiony idealnie i nie ma prawa się kleić

acha ten sposób stosuje od momentu , gdy olałem gotowanie ryzu w foliowych woreczkach i kupuję tylko w większych zbiorczych, tak aby było trochę zdrowiej ;)
napisał(a)
DamiosL
Znawca
Szacuny 34 Napisanych postów 1118 Wiek 23 lat Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 63009
Jak go ugotujesz to wrzuć do sitka, polej zimną wodą. Nie będzie się kleił, chyba najprostszy sposób.
1

"It's like building a house, everyday I'm putting a brick on my wall."

napisał(a)
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 4882 Napisanych postów 208817 Wiek 41 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 651211
polecam ci ten przepis na ryż

http://www.sfd.pl/Ryż_basmati_smażony_i_gotowany-t1136360.html 
1

NIE ODPISUJE NA PW !!!!!!



Zapraszam do nowego działu

http://www.sfd.pl/Odchudzanie_i_forma_po_męsku-f445.html


Szukasz pomysłu na smaczny i zdrowy posiłek ?zapraszam do działu Kuchnia-http://www.sfd.pl/Kuchnia_SFD-f356.html

Konsultacje-
cykle , suplementacja ,odżywianie rafalsfd@wp.pl

Pomagamy dzieciakom -http://www.sfd.pl/Nabijamy_Pajacyka_!!-t1138796.html

napisał(a)
zagur32
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 534 Wiek 26 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 3227
Może po prostu rozgotowujesz?

Siła jest bogiem, trening nałogiem, rzeźba zabawą a masa podstawą...

napisał(a)
mytant
Ekspert
Szacuny 80 Napisanych postów 808 Wiek 23 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 39651
Ja kupuje ryż luzem po 1 kg, płukam jeszcze przed wrzuceniem do gara (zawsze wypłuczesz troche tej "skrobii" ) i po ugorowaniu również do sitka. wypłucz dobrze zimną wodą i będzie gitara. Nawet jak się zapomne i ryż sie troche rozgotuje to i tak po takim płukaniu dalej konsystencją przypomina ryż i nic sie nie klei nawet jak postoi w lodówce 5 dni
Te z woreczka to się nadają chyba do natychmiastowego spożycia bo jak postoi chwile to już bliżej temu do galarety jak do ryżu


Zmieniony przez - mytant w dniu 2017-03-19 21:52:58
napisał(a)
Malinowa SZEFOWA KUCHNI Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1917 Napisanych postów 19779 Wiek 28 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 79915
Ryż przed gotowaniem powinno się kilkukrotnie przelać wodą ..

„Rób to, co możesz, mając do dyspozycji to, co masz, tam, gdzie jesteś”

Moderator w dziale KUCHNIA SFD http://www.sfd.pl/Kuchnia_SFD-f356.html

Malinowy blog kulinarny http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

napisał(a)
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 3898 Napisanych postów 89479 Wiek 32 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 446657
to samą miałem napisać aby go dobrze wypłukać wtedy pozbywasz się tej "mączki" nie wiem jak to się fachowo nazywa,

kto dąży do doskonałości - będzie zawsze wyższy nad mierność, lecz kto tylko o mierności myśli - jeszcze niżej spadnie.

napisał(a)
Malinowa SZEFOWA KUCHNI Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1917 Napisanych postów 19779 Wiek 28 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 79915
No tak , mąka ryżowa

„Rób to, co możesz, mając do dyspozycji to, co masz, tam, gdzie jesteś”

Moderator w dziale KUCHNIA SFD http://www.sfd.pl/Kuchnia_SFD-f356.html

Malinowy blog kulinarny http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

napisał(a)
Banan ADMINISTRATOR Administrator
Ekspert
Szacuny 1843 Napisanych postów 58144 Wiek 30 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 540636
a Karciarz dalej się nie wpisuje i probuje przygotować nieklejący się ryż
napisał(a)
mytant
Ekspert
Szacuny 80 Napisanych postów 808 Wiek 23 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 39651
Zapewne walczy z posklejanymi łapami
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Sernik "ciasteczkowy"

Następny temat

Kulturystyczny omlet po chińsku by BiggerStronger

Ale będzie jazda!

Twój przyjaciel – stres

Kawa chroni przed cukrzycą

Kreatyna dla kobiety?

Mistrz w salonie piękności!

Placek cukiniowy ze śliwką

21.05.2017 Puchar Polski Południowej w Kulturystyce i Fitness 2017

21.05.2017 Uniwersyteckie Mistrzostwa Polski w Kulturystyce i Fitness 2017