SFD.pl - fitness, kulturystyka, trening, dieta i suplementacja

Klejący się ryż

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 878

napisał(a)
Ekspert
Szacuny 455 Napisanych postów 8926 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 42814
Jakieś rady, żeby ryż po ugotowaniu się nie kleił? Wrzucę do pojemnika, to po kilku godzinach, mógłbym rzucać płatami.

Ku waszej pamięci, Żołnierze Wyklęci!

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
napisał(a)
Banan BOSS FORUM Administrator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 3850 Napisanych postów 64279 Wiek 31 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 765493
kup lepszy rodzaj ryżu
mój patent na to aby ryż wyszedł nieklejący i był sypki to
- lekko psikam pamem (lub po prostu daję odrobinę tłuszczu) do garnka
- wsypuję odpowiednią porcję ryżu (najczęściej paraboliczny ale też zwykły biały długoziarnisty jest dla mnie ok) powiedzmy 200g
- na niewielkim ogniu chwiłę podgrzewam ten ryż na tym tłuszczu, byle się nic nie przypaliło
- nastepnie wlewam odpowiednią ilość wody, zawsze daję 2x co było ryżu, czyli w tym przypadku 400 ml i solę
- na wiekszym ogniu czekam aż się to szybko zagotuje, a gdy to nastąpi to zmniejszam ogień na prawie najmniejszy możliwe i odczekuję daną ilość minut dla odpowiedniego rodzaju ryżu
- woda się super wchłonie i jak nie przeciągniesz to ryż będzie zrobiony idealnie i nie ma prawa się kleić

acha ten sposób stosuje od momentu , gdy olałem gotowanie ryzu w foliowych woreczkach i kupuję tylko w większych zbiorczych, tak aby było trochę zdrowiej ;)
3

http://www.sfd.pl/-t1090712-s399.html -> blog treningowy
http://www.sfd.pl/-t1157939.html -> blog kulinarny, inny niż wszystkie ;)

napisał(a)
Ekspert
Szacuny 174 Napisanych postów 1646 Wiek 24 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 341895
Jak go ugotujesz to wrzuć do sitka, polej zimną wodą. Nie będzie się kleił, chyba najprostszy sposób.
napisał(a)
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 8021 Napisanych postów 219474 Wiek 41 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 873153
polecam ci ten przepis na ryż

http://www.sfd.pl/Ryż_basmati_smażony_i_gotowany-t1136360.html 
1

treningi,cykle,suplementacja,odchudzanie,masa pisz-treningirafal@gmail.com

napisał(a)
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 565 Wiek 26 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 3567
Może po prostu rozgotowujesz?

Siła jest bogiem, trening nałogiem, rzeźba zabawą a masa podstawą...

napisał(a)
Ekspert
Szacuny 117 Napisanych postów 852 Wiek 24 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 48729
Ja kupuje ryż luzem po 1 kg, płukam jeszcze przed wrzuceniem do gara (zawsze wypłuczesz troche tej "skrobii" ) i po ugorowaniu również do sitka. wypłucz dobrze zimną wodą i będzie gitara. Nawet jak się zapomne i ryż sie troche rozgotuje to i tak po takim płukaniu dalej konsystencją przypomina ryż i nic sie nie klei nawet jak postoi w lodówce 5 dni
Te z woreczka to się nadają chyba do natychmiastowego spożycia bo jak postoi chwile to już bliżej temu do galarety jak do ryżu


Zmieniony przez - mytant w dniu 2017-03-19 21:52:58
napisał(a)
Malinowa SZEFOWA KUCHNI Moderator
Ekspert
Szacuny 2315 Napisanych postów 20243 Wiek 29 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 85764
Ryż przed gotowaniem powinno się kilkukrotnie przelać wodą ..

„Rób to, co możesz, mając do dyspozycji to, co masz, tam, gdzie jesteś”

Moderator w dziale KUCHNIA SFD http://www.sfd.pl/Kuchnia_SFD-f356.html

Malinowy blog kulinarny http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

napisał(a)
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 5397 Napisanych postów 97279 Wiek 33 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 820214
to samą miałem napisać aby go dobrze wypłukać wtedy pozbywasz się tej "mączki" nie wiem jak to się fachowo nazywa,

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

napisał(a)
Malinowa SZEFOWA KUCHNI Moderator
Ekspert
Szacuny 2315 Napisanych postów 20243 Wiek 29 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 85764
No tak , mąka ryżowa

„Rób to, co możesz, mając do dyspozycji to, co masz, tam, gdzie jesteś”

Moderator w dziale KUCHNIA SFD http://www.sfd.pl/Kuchnia_SFD-f356.html

Malinowy blog kulinarny http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

napisał(a)
Banan BOSS FORUM Administrator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 3850 Napisanych postów 64279 Wiek 31 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 765493
a Karciarz dalej się nie wpisuje i probuje przygotować nieklejący się ryż
3

http://www.sfd.pl/-t1090712-s399.html -> blog treningowy
http://www.sfd.pl/-t1157939.html -> blog kulinarny, inny niż wszystkie ;)

napisał(a)
Ekspert
Szacuny 117 Napisanych postów 852 Wiek 24 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 48729
Zapewne walczy z posklejanymi łapami
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Sernik "ciasteczkowy"

Następny temat

Kulturystyczny omlet po chińsku by BiggerStronger

Anna Banks - ocena sylwetki Anna Banks - ocena sylwetki Siemię lniane kontra olej lniany - pozyskiwanie i właściwości Siemię lniane kontra olej lniany - pozyskiwanie i właściwości 11 minusów bycia kulturystą 11 minusów bycia kulturystą Batony proteinowe jako uzupełnienie diety - jakie warto wybrać? Batony proteinowe jako uzupełnienie diety - jakie warto wybrać? Piętnastolatek na sterydach - czym to grozi? Piętnastolatek na sterydach - czym to grozi? TOP 10 męskich sylwetek na Instagramie, które warto obserwować TOP 10 męskich sylwetek na Instagramie, które warto obserwować Brytyjski żołnierz, który stracił nogę i się nie poddał! Brytyjski żołnierz, który stracił nogę i się nie poddał! Wysokie spożycie białka wpływa na odchudzanie? Wysokie spożycie białka wpływa na odchudzanie?