logo
zamknij zamknij

Klejący się ryż

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 743

0 5 0
napisał(a)
Karciarz
Ekspert
Szacuny 366 Napisanych postów 8685 Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 37524
Jakieś rady, żeby ryż po ugotowaniu się nie kleił? Wrzucę do pojemnika, to po kilku godzinach, mógłbym rzucać płatami.

Ku waszej pamięci, Żołnierze Wyklęci!

Krzysztof Piekarz
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
napisał(a)
Banan BOSS FORUM Administrator
Ekspert
Szacuny 2220 Napisanych postów 60083 Wiek 31 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 618045
kup lepszy rodzaj ryżu
mój patent na to aby ryż wyszedł nieklejący i był sypki to
- lekko psikam pamem (lub po prostu daję odrobinę tłuszczu) do garnka
- wsypuję odpowiednią porcję ryżu (najczęściej paraboliczny ale też zwykły biały długoziarnisty jest dla mnie ok) powiedzmy 200g
- na niewielkim ogniu chwiłę podgrzewam ten ryż na tym tłuszczu, byle się nic nie przypaliło
- nastepnie wlewam odpowiednią ilość wody, zawsze daję 2x co było ryżu, czyli w tym przypadku 400 ml i solę
- na wiekszym ogniu czekam aż się to szybko zagotuje, a gdy to nastąpi to zmniejszam ogień na prawie najmniejszy możliwe i odczekuję daną ilość minut dla odpowiedniego rodzaju ryżu
- woda się super wchłonie i jak nie przeciągniesz to ryż będzie zrobiony idealnie i nie ma prawa się kleić

acha ten sposób stosuje od momentu , gdy olałem gotowanie ryzu w foliowych woreczkach i kupuję tylko w większych zbiorczych, tak aby było trochę zdrowiej ;)
napisał(a)
DamiosL
Ekspert
Szacuny 105 Napisanych postów 1436 Wiek 23 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 174311
Jak go ugotujesz to wrzuć do sitka, polej zimną wodą. Nie będzie się kleił, chyba najprostszy sposób.
napisał(a)
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 5317 Napisanych postów 211334 Wiek 41 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 696189
polecam ci ten przepis na ryż

http://www.sfd.pl/Ryż_basmati_smażony_i_gotowany-t1136360.html 
1

NIE ODPISUJE NA PW !!!!!!



Zapraszam do nowego działu

http://www.sfd.pl/Odchudzanie_i_forma_po_męsku-f445.html


Szukasz pomysłu na smaczny i zdrowy posiłek ?zapraszam do działu Kuchnia-http://www.sfd.pl/Kuchnia_SFD-f356.html

Konsultacje-
cykle , suplementacja ,odżywianie rafalsfd@wp.pl

Pomagamy dzieciakom -http://www.sfd.pl/Nabijamy_Pajacyka_!!-t1138796.html

napisał(a)
zagur32
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 536 Wiek 26 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 3262
Może po prostu rozgotowujesz?

Siła jest bogiem, trening nałogiem, rzeźba zabawą a masa podstawą...

napisał(a)
mytant
Ekspert
Szacuny 85 Napisanych postów 814 Wiek 23 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 40448
Ja kupuje ryż luzem po 1 kg, płukam jeszcze przed wrzuceniem do gara (zawsze wypłuczesz troche tej "skrobii" ) i po ugorowaniu również do sitka. wypłucz dobrze zimną wodą i będzie gitara. Nawet jak się zapomne i ryż sie troche rozgotuje to i tak po takim płukaniu dalej konsystencją przypomina ryż i nic sie nie klei nawet jak postoi w lodówce 5 dni
Te z woreczka to się nadają chyba do natychmiastowego spożycia bo jak postoi chwile to już bliżej temu do galarety jak do ryżu


Zmieniony przez - mytant w dniu 2017-03-19 21:52:58
napisał(a)
Malinowa SZEFOWA KUCHNI Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 2145 Napisanych postów 20063 Wiek 28 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 83607
Ryż przed gotowaniem powinno się kilkukrotnie przelać wodą ..

„Rób to, co możesz, mając do dyspozycji to, co masz, tam, gdzie jesteś”

Moderator w dziale KUCHNIA SFD http://www.sfd.pl/Kuchnia_SFD-f356.html

Malinowy blog kulinarny http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

napisał(a)
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 4138 Napisanych postów 91152 Wiek 33 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 534689
to samą miałem napisać aby go dobrze wypłukać wtedy pozbywasz się tej "mączki" nie wiem jak to się fachowo nazywa,

kto dąży do doskonałości - będzie zawsze wyższy nad mierność, lecz kto tylko o mierności myśli - jeszcze niżej spadnie.

napisał(a)
Malinowa SZEFOWA KUCHNI Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 2145 Napisanych postów 20063 Wiek 28 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 83607
No tak , mąka ryżowa

„Rób to, co możesz, mając do dyspozycji to, co masz, tam, gdzie jesteś”

Moderator w dziale KUCHNIA SFD http://www.sfd.pl/Kuchnia_SFD-f356.html

Malinowy blog kulinarny http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

napisał(a)
Banan BOSS FORUM Administrator
Ekspert
Szacuny 2220 Napisanych postów 60083 Wiek 31 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 618045
a Karciarz dalej się nie wpisuje i probuje przygotować nieklejący się ryż
napisał(a)
mytant
Ekspert
Szacuny 85 Napisanych postów 814 Wiek 23 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 40448
Zapewne walczy z posklejanymi łapami
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Sernik "ciasteczkowy"

Następny temat

Kulturystyczny omlet po chińsku by BiggerStronger

Kortyzol i jego znaczenie dla sportowca

Sterydy anaboliczno-androgenne a podaż protein

Glikogen VS trening na czczo

Patrycja Zahorska dołączyła do Fenix Team!

Co jeść przed treningiem?

Takiej nagrody jeszcze nie było!!!

Nabiał - podstawa diety czy zagrożenie dla zdrowia?

Czy wysokie spożycie cukru wpływa niekorzystnie na skórę, włosy i paznokcie?