Słuchajcie zakładam ten post bo mam wątpliwości do jakiej grupy się kwalifikować .Po siedmiu miesiącach ćwiczeń aby poprawić przyrost masy zapragnąłem ułożyć sobie solidną dietę . Do tej pory się odżywiałem w miarę solidnie a niedobory uzupełniałem gainerem a później białkiem , lecz gdy wczoraj wieczorem siadłem i zacząłem obliczać ile Kcal powinienem spożywać dziennie dopadł mnie dylemat czy jestem endomorfikiem , mezomorfikiem czy może ektomorfikiem ? Ogólnie nigdy nie byłem przewalisty lub otyły ale też nie za szczypły ( no może do dwudziestego roku życia ) Już prawie bym się nazwał mezomorfik ale ten typ budowy przeznaczony jest dla urodzonych atletów jak np. SCHWARZENEGGER . Chodzi o to że żeby dokładnie ustalić zapotrzebowanie dzienne muszę wziąść pod uwagę liczbę kcal spalanych w trakcie zwykłych czynności wykonywanych codziennie i tak :Zależy ona od typu naszej budowy ciała i waha się między 200 a 900. Endomorfik – od 200 do 400 kcal Mezomorfik – od 400 do 500 kcal Ektomorfik – od 700 do 900 kcal
Więc może Wy bezstronni nakierujecie mnie właściwie
Jak mam ułożyć sobie dietę jestem w czasie cyklu na masę . Wydaje mi się że spożywałem za dużo węglowodanów przez minione miesiące bo obwód pasa ciągle ten sam ? Po prostu niedobory w diecie uzupełniałem gainerem , nie rzadko wieczorem . Próbowałem dopasować sobie dietę z innych postów ale wszędzie są przykłady dla 60 , 70 Kg a ja ma 93 no i raczej jak zasugerowałeś Jacquess i później Czaninho jestem endo . Poradzcie coś Proszę
nie białka tylko tłuszczu, a węgli mało. poczytaj o low carb'ie na mase.
Specjalista -
1228140067000
demolub
Wysłana - 01 grudnia 2008 15:15
Dla endo mam zwiększyć ilość tłuszczy ? Osoby posiadające ten typ sylwetki mogą odnieść duży sukces w kulturystyce, muszą jednak poddać się całkowicie zasadom diety która uchroni ich przed gromadzeniem nadmiaru tkanki tłuszczowej. Dieta powinna być uboga w tłuszcze i cukry, węglowodanów nie powinno się spożywać po 19. Posiłki powinny być rozłożone równomiernie na cały dzień. Stosując odżywki, jak ognia należy unikać wszelkiego rodzaju "gainerów", ponieważ zawarte w nich węglowodany będą błyskawicznie odkładane w postaci tkanki tłuszczowej. Dla endomorfików zalecane są odżywki białkowe, od czasu do czasu można zdecydować się na l-karnitynę, nie przeceniając jednak właściwości fat-burnerów. Nie wiem ale mam zmniejszyć chyba w mojej diecie tłuszcze bo to przecież one gromadzą mi się na brzuchu.
najwieksze znaczenie w odkladaniu sie tluszczu maja weglowodany. poczytaj o Low carb tak jak ci Jacquess chyba radził
Znawca -
1228141238000
demolub
Wysłana - 01 grudnia 2008 15:36
No poczytałem , węglowodany powodują odkładanie się tłuszczy : http://www.sfd.pl/Low_carb_na_mase_-_fakty_nie_mity_by_qaz-t162782.html Oznacza że je mam ograniczyć tz. mniej makaronu ,kaszy itp.zrezygnować z gainera. Białka ma spożywać 2 lub 2,2 grama na kg ciała . Tłuszczy nie ograniczać ?
Ja tez nie wiem do ktorej grupy naleze,napewno nie endo,ekto tez chyba nie ale nie chce powiedziec ze mezo,napewno jakis mieszaniec!!
1228142304000
Majbah
Wysłana - 01 grudnia 2008 15:38
Resztę zapotrzebowania stanowi tłuszcz -30% tłuszczu pochodzi z jednonienasyconych tłuszczy i 30% z wielonienasyconych resztę stanowi tłuszcz nasycony oraz ewentualnie MCT
tak jak pisze w artykule,tluszcze powinny staowic reszte zapotrzebowania kalorycznego. 1gram węglowodanów-4kcl 1gram białka=4kcl 1gram tłuszczy=9kcl.