Mam pytanie mam kifozę czy powinienem wykonywać martwy ciąg?? Nie potrafi go wykonać dobrze technicznie bo zawsze mam koci grzbiet. co o tym sądzicie??
Edit:Temat miał brzmieć Kifoza a martwy ciąg
Zmieniony przez - Bochnia w dniu 2008-03-03 10:23:16
Wzmocnić prostowniki unoszeniem tułowia z opadu a góra pleców podciąganie na drążku, wiosłowanie hantlą , ściąganie drążka wyciągu górnego.
A jaką masz konkretnie wadę postawy masz powiększoną kifozę piersiową ?? Czy moze okrągłe plecy??
pozdro
Wierzyć to znaczy ufać, kiedy cudów brak
Ekspert -
1204557504000
Bochnia
Wysłana - 03 marca 2008 17:35
okrągłe plecy. A wiosłowanie podciąganie i ściąganie wyciągu to wszystko robie. staram się ćwiczyć na ta kifozę ale to raczej nic nie daje chodziłem na gimnastykę przez pół roku i też nic, w mojej rodzinie ma tez brat i mama siostry w mniejszym stopniu, no i wyszytko przyszło od strony mamy bo dziadek też ma. Więc raczej jest to uwarunkowane genetycznie. :/
odpusc sobie, bo moze sie skonczyc niefajnie przy wiekszych ciezarach.
znam ludzi ktorzy gdy zaczeli cwiczyc (wlacznie z martwym) wyprostowali sie, ja sam nabralem nawyku prostowania sie. ale moim zdaniem to cwiczenie to za duzy hardkor by szalec.
Zmieniony przez - zluo w dniu 2008-03-03 17:39:35
dieta tez trening - musi bolec.
1204562301000
rion10
Wysłana - 03 marca 2008 21:28
To nie do końca prawda jesteś młody okrągłe plecy mozesz skorygować przez odpowiednie ćwiczenia
Co najważniejsze wzmacniaj mięśnie równoległoboczny i czworoboczny a mocno rozciągaj klatke piersiową i barki.
Okrągłe plecy są wynikiem przykurczy mięśni piersiowych i obręczy barkowej
Uderz do odpowiedniego lekarza który Cie nie oleje bo jeszce maks 2 lata możesz coś korygować potem już tylko zapobiegać pogłębianiu wady
pozdro
Wierzyć to znaczy ufać, kiedy cudów brak
Ekspert -
1204576122000
Bochnia
Wysłana - 03 marca 2008 21:32
dzięki za rady na pewno się do nich dostosuje. A co do ćwiczeń i prostowania to macie racje lepiej trzyma mi się prawidłową postawę.