Puar: Naprawdę do*****owej sekcji TKD chodziłeś jak trener was jakąś filozofią szprycował
Gulczasss: Celem przewodnim, uzyskanym przez systematyczne ćwiczenia, wysuniętym przez twórcę judo - Jigoro Kano, jest "doskonalenie samego siebie" A po co się w jakimkolwiek sporcie przychodzi na trening
PS T. Adamek "MMA to ciężki sport i trzeba być kozakiem, żeby w tym walczyć." Już nie wszyscy, mam dalej szukać?
Zmieniony przez - _radek w dniu 2010-02-10 15:48:44
,,chodzić już umiem, teraz chce umieć latać" Eldoka
1265813238000
Gulczasss
Wysłana - 10 lutego 2010 15:57
Puar: Naprawdę do*****owej sekcji TKD chodziłeś jak trener was jakąś filozofią szprycował Do kogo to bylo? Np. w kickboxingu przygotowuja Cie po to zeby pokonac przeciwnika, a np. Karate jest formą walki z samym sobą doskonalenia ciała i umysłu. Dla Ciebie mma to sport, dla mnie to formuła. I na pewno znalzlbym duzo wiecej wypowiedzi, ze mma to formula, a nie sport (kropka)
Life is short - train hard!
1265813837000
_radek
Wysłana - 10 lutego 2010 16:10
Poza tym narazie wszyscy znawcy, komentatorzy, nawet zawodnicy nazywaja to formula walki.
Adamek "MMA to ciężki sport i trzeba być kozakiem, żeby w tym walczyć." Już nie wszyscy, mam dalej szukać?
I na pewno znalzlbym duzo wiecej wypowiedzi, ze mma to formula, a nie sport (kropka)
rozumiesz o co chodziło? Np. w kickboxingu przygotowuja Cie po to zeby pokonac przeciwnika, a np. Karate jest formą walki z samym sobą doskonalenia ciała i umysłu. W czym to się przejawia?
1265814617000
Puar
Wysłana - 10 lutego 2010 16:10
Puar: Naprawdę do*****owej sekcji TKD chodziłeś jak trener was jakąś filozofią szprycował Do kogo to bylo? Np. w kickboxingu przygotowuja Cie po to zeby pokonac przeciwnika, a np. Karate jest formą walki z samym sobą doskonalenia ciała i umysłu.
Taa, a Kyokushin? Zwłaszcza jeśli trenuje się do tego uderzenia w mordę.
"Dzięki za złoto, mój ty bohaterze" - 100 dan Diego.
1265814630000
Gulczasss
Wysłana - 10 lutego 2010 16:16
No wlasnie to jest filozofia kyokushin. Ten cytat pochodzi z jednej ze znanych stron o tematyce sw. Wpisz w google filozofia karate i to bedzie pierwsza strona. Mi nie chodzi o to, czy trenerzy ucza tego, czy nie, tylko o to, ze taka jest filozofia, ktora Oyama przekazywal swoim uczniom. A Adamek to zawodnik mma?! Chodzilo mi o zawodnikow mma!
1265815007000
_radek
Wysłana - 10 lutego 2010 16:29
Ale w czym konkretnie na treningu/zawodach się to przejawia? Na treningach czytają sobie referaty o rozwoju ducha czy co?
1265815764000
Puar
Wysłana - 10 lutego 2010 16:34
No wlasnie to jest filozofia kyokushin. Ten cytat pochodzi z jednej ze znanych stron o tematyce sw. Wpisz w google filozofia karate i to bedzie pierwsza strona. Mi nie chodzi o to, czy trenerzy ucza tego, czy nie, tylko o to, ze taka jest filozofia, ktora Oyama przekazywal swoim uczniom.
Ciekawe zważywszy na to, że sam lał się ile wlezie A KK jet skuteczne, jeśli do tego dodać boks to już w ogóle.
"Dzięki za złoto, mój ty bohaterze" - 100 dan Diego.
1265816080000
Grabermma
Wysłana - 10 lutego 2010 16:55
Karatecy mają zdecydowanie lepsze nogi i mają więcej kopnięć tak przy ozazji no i korpus mają świetnie obity ... Jak bym miał stawiać w np MMA Karateka vs Muay Thaiowiec noto bym postawił na Karateke bo są strasznie dobrze obici ... Nogi i korpus mają świetnie obity ... Ale to moja teoria :P a czemu karate kyokushin a nie tradycyjne karate gdzie napiepszają się gołymi rękami też po pysku ?? :) Hah to zabronione ale w Japoni taka rzeźnia jest :D Np tradycyjnego karate na olimpiadzie nia ma a kyokushin jest bo jest mniej brutalne ale i tak lepsze moim zdaniem od muay thai :)
1265817343000
Gulczasss
Wysłana - 10 lutego 2010 17:06
KK jet skuteczne, jeśli do tego dodać boks to już w ogóle. To ja napisalem kilka stron wczesniej. z filozofii karate zostalo przktycznie tylko kata, ale na pewno ma wiecej filozofii niz np. boks. No lal sie, ale z wielu zrodel mozna dowiedziec sie, ze przekazywal swoja wiedze zyciowa...
1265818015000
MMA
Wysłana - 10 lutego 2010 17:40
...Np tradycyjnego karate na olimpiadzie nia ma a kyokushin jest... - czy możesz przybliżyć temat. Na jakiej olimpiadzie jest kyokishin z filozofii karate zostalo przktycznie tylko kata... - kata nośnikiem filozofii ...ale na pewno ma wiecej filozofii niz np. boks. - z tym się zgodzę. Bokserzy mniej filozofują a więcej praktykują