Właściciele oraz moderatorzy SFD.pl są zdecydowanymi przeciwnikami stosowania dopingu farmakologicznego w sporcie. Stosowanie dopingu jest nieuczciwym i niemoralnym zachowaniem. Doping jest sztucznym, nienaturalnym sposobem podnoszenia wydolności organizmu. Stosowanie dopingu jest zawsze niebezpieczne oraz niesie ryzyko utraty zdrowia a nawet życia. Czym bardziej amatorskie podejście do tego zagadnienia tym większe potencjalne ryzyko. Absolutnie nigdy nie należy stosować jakichkolwiek farmaceutyków bez konsultacji z właściwym lekarzem prowadzącym. Dział doping służy wyłącznie wymianie informacji, a informacje zawarte w nim nigdy nie mają charakteru instruktażowego i absolutnie jako takie nie mogą być traktowane. Wypowiedzi moderatorów jak i innych użytkowników działu nie są wytycznymi co do sposobów i metod stosowania farmaceutyków; chyba, że dana osoba jest znana jako lekarz właściwej specjalizacji, a jej dane zostały przez nią uczciwie podane w profilu i zweryfikowane przez właścicieli forum. Mimo to właściciele serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za ich doradztwo w tym zakresie (obecnie brak takich osób). Nakłanianie do stosowania dopingu jest przestępstwem i jest postrzegane przez właścicieli portalu jako skrajnie naganne, konsekwencją czego jest wykluczenie z grona użytkowników serwisu. Wszelkie ujawnione próby kupna lub sprzedaży farmaceutyków za pośrednictwem forum będą z całkowitą konsekwencją eliminowane a osoby uczestniczące w procederze i ich dane będą ujawnione organom ścigania. Uprzejmie prosimy o natychmiastowe reakcje i kontakt w przypadku napotkania na naszym forum powyższych zjawisk i sytuacji. Pomoże nam to w zachowaniu bezpieczeństwa użytkowników oraz legalności funkcjonowania forum.
Wyczytalem gdzies w jakims artykule ze spozywanie kawy ma bardzo znaczny wplyw na wzrost jak ze nie lubianego przez nas hormonu stresu - kortyzolu. Zapewne znajdzie sie tutaj liczne grono milosnikow "malej czarnej" i wlasnie ten temat jest skierowany do Was. Jaka ilosc kawy spozywacie w ciagu dnia? czy jest to kawa parzona czy rozpuszczalna i co najwazniejsze czy odnotowujecie chocby minimalne spadki gdy przecholujecie z iloscia?
Po samym sobie moge stwierdzic ze w okresie zwiekszonej podazy kofeiny odnotowuje spadki wagowe rzedu 1 a nawet 2 kg w ciagu dnia (szczegolnie w dni w ktorych jestem w pracy). Gdy robie sobie dni OFFu od kawy,waga spowrotem wraca w ciagu 2-3 dni do poprzedniego stanu i tak jest w kolko..
Czy spadki wagowe i obwodowe sa spowodowanem dzialaniem termogennym kofeiny czy moze tak znaczne wachania sa dzialaniem kortyzolu?
Reasumujac wychodzi na to ze jednak kawa dla nas (nazwijmy - amatorow zelaznego sportu )) nie ma zbyt korzystnego wplywu ,jedyny plus to zwiekszona porcja energii ktora i tak mija z czasem poprzez tolerancje organizmu.. moze wiec warto przezucic sie na alternatywne srodki typu guarana itp? tylko czy one czasem nie maja takiego samego wplywu na kortyzol?
Zapraszam do dyskusji ... bo jednak trzeba wybrac miedzy lepszy a gorszym zlem
ja tam kawy nie pijam z rana doje wode a potem do śniadanka zielona herb@tka
Znawca -
1232031826000
MICOOOLAI
Wysłana - 15 stycznia 2009 16:05
pio - myśle ze te spadki wagowe są spowodowane pracą a nie kawą
Zwycięstwo to piękne słowo dla którego polec musi wielu..
Pozwól mi mieć to nieszczęście by przekonać się o tym że więcej hajsu to większe kłopoty..
Ekspert -
1232031948000
Pio
Wysłana - 15 stycznia 2009 16:31
MICOOOLAI: no nie bardzo ,bo moja praca jest typowo siedzaca ,pod reka mam non stop miche ,wiec nie mozliwe aby bylo to spowodowane praca ...
- Weteran dzialu DOPING - [OFF.]
Specjalista -
1232033516000
MICOOOLAI
Wysłana - 15 stycznia 2009 16:54
pio - myśle ze praca jest jednym z tych miejsc gdzie się człowiek najbardziej stresuje no chyba że twoim zadaniem jest się najeść i przejżeć sfd to rozumiem
Pozwól mi mieć to nieszczęście by przekonać się o tym że więcej hajsu to większe kłopoty..
Ekspert -
1232034842000
Pio
Wysłana - 15 stycznia 2009 17:14
Nie no w pracy ja sie co najwyzej w****iam na klientow :) Ale stresowac sie nie mam czym ,fakt faktem ,80% czasu spedzonego w pracy polega na siedzeniu przy misce i przegladaniu sfd
- Weteran dzialu DOPING - [OFF.]
Specjalista -
1232036079000
MICOOOLAI
Wysłana - 15 stycznia 2009 17:20
jak tak to przepraszam
Ekspert -
1232036425000
stereoide
Wysłana - 15 stycznia 2009 17:26
Kawa wyplukuje i odwadnia.Duzo wody jakis napoj iso magnez i nie odczujesz negatywnego wplywu i moza pic dalej
Zmieniony przez - stereoide w dniu 2009-01-15 17:32:04
1232036787000
OwnaGe
Wysłana - 15 stycznia 2009 17:38
w okresie dlugotrwalej nauki pije praktycznie co 1-2 godziny kawe przez caly dzien , nic nie spada,
Pyatnie brzmi czy kofeina znaczaco podnosi kortyzol, jeszcze nikt nie odp Kiedys panowala ipinia ze kofeina zmniejsza zasoby kreatyny, czy wchlanialnosc kreatyny, ale chyba padlo, ja nie wiem , czekam az ktos wpisze cos rzeczowego, bo czasem przegryze tabsa kofeinowego przed treningiem.
BO LEPIEJ BYSMY STOJAC UMIERALI NIZ MAMY KLECZAC NA KOLANACH ZYC!