Witaj! Dołącz do społeczności ludzi aktywnych. Możesz zalogować się   lub zarejestrować
Wczytywanie danych ...
Temat: Treść:
Autor

Kawa - co w niej powoduje trądzik ?

Toomeek

Wysłana - 03 lutego 2009 20:14    Edytuj  Cytuj

Sprawdź swoje BMI

Witam,

krótka piłka - co w kawie powoduje trądzik ?

Ostry smak (tak jak w przypadku przypraw) ? Kofeina ?
Jeżeli kofeina, to kawa kawie nie równa i tak np takie espresso posiada zdecydowanie mniej kofeiny niż kawa parzona.

Próby znalezienia w google konkretnych informacji na ten temat spełzły na niczym ;)

Pozdrawiam.

Spec SFD Odżywki i suplementy

Wysłana - 04 lutego 2009 21:08 
W większości przypadków polecamy:

PharmaFreak - Mass Freak

CENA: 229.00zł
Pvl - Mutant Mass

CENA: 99.00zł
Olimp - Chela MZB Sport Formula

CENA: 41.00zł

sprawdź pozostałe odżywki,  odżywki białkowe,  odżywki na masę

blueeyes

Wysłana - 04 lutego 2009 21:08    Edytuj Cytuj

i m p o s s i b l e
i s
n o t h i n g
Znawca -

Toomeek

Wysłana - 04 lutego 2009 21:47    Edytuj Cytuj
Dzięki za link do tematu.
Jeżeli jednak ktoś wie, czy jeszcze jakiś składnik kawy oprócz kofeiny powoduje trądzik, proszę mi dać znać :)

Z czystszym sumieniem będę sporadycznie podchodził do espresso, które ma małą zawartość kofeiny :)

Pozdrawiam.

Zmieniony przez - Toomeek w dniu 2009-02-04 21:49:32

blueeyes

Wysłana - 04 lutego 2009 22:44    Edytuj Cytuj
Inny skladnik kawy nie powoduje raczej tradziku no chyba ze do tej kawy wsypiesz jeszcze duzo cukru
http://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=18031
http://www.sfd.pl/kawa%3Dtrądzik_-t145443.html
Jednak costam w google mozna znalezc.

i m p o s s i b l e
i s
n o t h i n g
Znawca -

Toomeek

Wysłana - 05 lutego 2009 00:02    Edytuj Cytuj
Nie używam cukru.

Jestem trochę zmieszany, z jednej strony wszędzie piszą, że kawa powoduje trądzik, z drugiej strony moderator pisze, że nie spotkał się jeszcze z naukowym udowodnieniem:

"Jak dotąd ani nigdzie nie spotkałam się z badaniami, wedle których kawa mogłaby wpływać na trądzik, ani z takimi spostrzeżeniami."

Najczęściej spotykałem się z opiniami, że kawa nasila trądzik u osób już go posiadających.

nioonia

Wysłana - 05 lutego 2009 12:28    Edytuj Cytuj
mam wrazenie, ze masz tradzik i kawe uznajesz za 'winowajce', ale przeciez to nie jedyna mozliwa przyczyna powstawania tradziku.
Specjalista -

blueeyes

Wysłana - 05 lutego 2009 17:12    Edytuj Cytuj
Ale jest mnostwo czynnikow nasilajacych tradzik. Wiec nie wiem czemu tak przyczepiles sie tej kawy (kofeiny). Slodycze, ostre przyprawy, papierosy a raczej dym papierosow, zle dobrane kosmetyki, alkohol wszystko to moze sprawiac ze powstaja zmiany na skorze. Ale rownie dobrze mozna tego wszystkiego unikac a i tak syfy sie pojawiaja. Niestety nie ma reguly, jakby taka istniala byloby naprawde znacznie latwiej. Jesli badania naukowe nie potwierdzaja wplywu na tradzik przeprowadz wlasne badania. Po prostu nie pij kawy i nie spozywaj kofeiny pod inna postacia.

i m p o s s i b l e
i s
n o t h i n g
Znawca -

Toomeek

Wysłana - 05 lutego 2009 19:36    Edytuj Cytuj
Wiem, że nie tylko kawa powoduje trądzik - na co dzień jej unikam (podobnie jak alkoholu, słodyczy - oprócz tego nie palę i staram się nie przebywac w towarzystwie palaczy).
Za kilka dni jadę jednak do Włoch i nie wiem czy picie mojego ukochanego espresso nie zrobi masakry z mojej twarzy :)

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Kawa - co w niej powoduje trądzik ?

Proszę w skrócie napisać w jaki sposób regulamin forum został złamany.

Nieuzasadnione użycie opcji grozi zablokowaniem konta.

Czy chcesz oddać głos na ten temat/użytkownika?

Twój głos jest dla nas niezwykle ważny, bo pozwola nam na ocenę użytkowniów i tematów.

Copyright 2000 - 2011 SFD S.A.