Weglowodany proste wspomagaja zatem ten korygujacy proces. Wielu ludzi stara sie powstrzymac stan katabolizmu przyjmujac suplementy hamujace wydzielanie kortyzolu, ale nie jest to najlepszy sposób w kontekscie przyrostu miesni. Jesli kulturysta hamuje katabolizm, nie osiaga takich przyrostów o jakie mu chodzi. Musi on usunac zanieczyszczenia z miesni (poprzez katabolizm) dla skuteczniejszego ich przyrostu (poprzez anabolizm). Katabolizm, do którego dochodzi w wyniku treningu w miesniach jest zupelnie innego rodzaju niz katabolizm wywolany glodzeniem. Ten pierwszy jest istotna czescia calego procesu anabolicznego. lepiej pchnac ten proces do przodu niz hamowac cos, co zachodzi naturalnie. A w tym wlasnie pomagaja nam weglowodany proste.”
Dr. Charles B. Hensey – „po treningu powinno sie jesc weglowodany proste z kilku powodów. Po pierwsze, weglowodany proste bardzo szybko sie wchlaniaja. Po drugie, silnie pobudzaja wydzielanie hormonu anabolicznego – insuliny. Poza bezposrednimi dzialaniem anabolicznym insulina ulatwia transport glukozy i aminokwasów do miesni. Insulina bierze takze udzial w procesie utrzymywania stalego stezenia potasu we krwi i miesniach. Podczas treningu duze ilosci potasu przedostaja sie z miesni do krwi. Insulina uwolniona po zjedzeniu weglowodanów prostych wypompuje z miesni sód i wpompuje z powrotem potas. Weglowodany proste wspomagaja zatem ten korygujacy proces. Wielu ludzi stara sie powstrzymac stan katabolizmu przyjmujac suplementy hamujace wydzielanie kortyzolu, ale nie jest to najlepszy sposób w kontekscie przyrostu miesni. Jesli kulturysta hamuje katabolizm, nie osiaga takich przyrostów o jakie mu chodzi. Musi on usunac zanieczyszczenia z miesni (poprzez katabolizm) dla skuteczniejszego ich przyrostu (poprzez anabolizm). Katabolizm, do którego dochodzi w wyniku treningu w miesniach jest zupelnie innego rodzaju niz katabolizm wywolany glodzeniem. Ten pierwszy jest istotna czescia calego procesu anabolicznego. lepiej pchnac ten proces do przodu niz hamowac cos, co zachodzi naturalnie. A w tym wlasnie pomagaja nam weglowodany proste.”
no w sumie okej, ale co jak ktos jest na redukcji, albo low carbie?
doradca w AD
1172168406000
SILENOS
Wysłana - 22 lutego 2007 21:49
przeciez po treningu nawet jak jest na low carbo moze wrzucic te 30g carbo od biedy..( w zaleznosci od diety) -
Mysle,ze trzeba dodac, iz po treningu oprocz ww wypada tez spozyc białko - a raczej koktajl węglowodanowo białkowy( tupy gainer) sprawdzis ie tutaj najlepiej
Zmieniony przez - SILENOS w dniu 2007-02-22 21:51:16
Zmieniony przez - SILENOS w dniu 2007-02-22 21:52:34
"Each good food I eat, well, it’s another brick in this motherf***ing house I’m building"...
1172177389000
trzy kawki
Wysłana - 22 lutego 2007 21:55
wiesz dla mnie low carb to low carb, a to o czym mowisz to mi bardzije pod berardiego podchodzi
doradca w AD
1172177709000
Rothen
Wysłana - 22 lutego 2007 22:20
trzy kawki widziałem diety CKD (do ~30 gram węgli) wyglądające tak
śniadanie 30 gram carbo białko + tłuszcz
i potem 6 posiłków białko + tłuszcz
no i co ? w diecie jest carbo i do 30 gram węgli czyli CKD to też jest
Ja swoje poglądy mam, ale teraz czasy takie, że na wszelki wypadek się z nimi nie zgadzam.
Ekspert -
1172179257000
trzy kawki
Wysłana - 23 lutego 2007 15:27
w takim razie przyznaje sie do bledu chociaz w tematyce CKD jestem raczej zielony.
doradca w AD
1172240825000
Rothen
Wysłana - 23 lutego 2007 16:12
ale dieta typu 30 gram carbo przed i 30 gram carbo po treningu to podchodzi pod TKD czyli ładowanie węgli okołotreningowe , moim zdaniem o wiele lepsza opcja niż CKD
a najlepsze to 10 przykzań żywieniowych DR. Bernardiego
Ja swoje poglądy mam, ale teraz czasy takie, że na wszelki wypadek się z nimi nie zgadzam.
Ekspert -
1172243528000
trzy kawki
Wysłana - 23 lutego 2007 16:17
10 przykazan rzadzi jedyna wada jest chyba tylko cena w okresie zimowym tej diety.
doradca w AD
1172243854000
Rothen
Wysłana - 23 lutego 2007 16:19
no właśnie , bo ja osobiście nie moge sobie pozwolić nawet na codzienne jedzenie wysokogatunkowego mięsa czy ryb typu karkówka , kury , indyk , łososie itp
Zmieniony przez - Rothen w dniu 2007-02-23 16:20:08
Ekspert -
1172243970000
trzy kawki
Wysłana - 23 lutego 2007 16:46
dobra dieta w sumie to najdrozsza czesc tego sportu...