SFD.pl - fitness, kulturystyka, trening, dieta i suplementacja

Kalorie w Kebabie

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 215667

napisał(a)
Znawca
Szacuny 28 Napisanych postów 1971 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 9219
Tak się ostanio zastanawiałem ile kalorii ma normalny, duży, kebab (100g mięsa+ bułka+sos+surówka).
Szukałem w naszej wyszukiwarce, szukałem na internecie, nie ma nic konkretnego tylko lipne przepisy.
Często gdy nie mam czasu na przyrządzenie obiadu, łapię się za ten turecki specyfik, a chciałbym uwzględnić jego wartość odżywczą w swojej rozpisce.
Z góry dziękówka jak ktoś poda ilość białka, węgli, tłuszczu, czy też same kalorie.
Jeżeli był już milion razy wałkowany ten temat dajcie mi tylko link.
THX
2

Nie wywołuj Wilka z lasu

napisał(a)
bziubzius Moderator
Ekspert
Szacuny 1017 Napisanych postów 12452 Wiek 29 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 187573
Kebab to potrawa kuchni orientalnej. Kebab oznacza po turecku mięso pieczone na szpikulcu. Pod tą nazwą kryje się ponad dwadzieścia odmian tej potrawy. Z tego względu określenie to nie jest jednoznaczne. W Polsce najbardziej popularny jest donner kebap. Jest to danie wywodzące się z kuchni tureckiej. Oryginalnie doenner kebap. Jest to mięso skrawane z pionowego rożna podawane z surówką oraz serem owczym. Mięso nie może być wieprzowe. Najczęściej jest to baranina, cielęcina lub drób.
Współcześnie doenner kebab przekszłałcony został w danie typu fast food. Podawany jest najczęściej w pieczywie typu pita lub bułce z surówką warzywaną oraz sosami.

Kaloryczność kebaba może się różnić w zależności od użytych składników.

Przeciętny kebab waży około 450g.
Dostarcza około 700-900kcal.

Z reguły mniejsze i mniej kaloryczne są kebaby podawane w tortilli.

Mogłoby wydawać się, że kebab jest posiłkiem stosunkowo zdrowym. W zasadzie przecież to jedynie mięso, bułka, warzywa i sosy.
Nie można go jednak zakwalifikować do zdrowego, niskokalorycznego posiłku.

Co siedzi w kebabie?
Bułka lub tortilla najczęściej ich głównym składnikiem jest mąka pszenna oraz wzmacniacze, ulepszacze etc. Zazwyczaj jest jej sporo i nie jest najwyższej jakości.

Mięso tu często mamy wybór: baranina, wołowina lub kurczak. Często mięso w kebabie nazwane baraniną nie ma za wiele wspólnego z tą prawdziwą, ale mimo to zachęca ludzi do kupna. Wołowina, podobnie jak baranina, nie jest czystym mięsem jednogatunkowym, gdyż nie byłoby to tak smaczne oraz z wiadomego względu nie opłacałoby się to, dlatego zarówno baranina, jak i wołowina mieszane są z gorszej jakości mięsem (i nie tylko), następnie są mielone i formowane w wielkie kule, które widzimy nadziane na metalowym kiju. Co takiego może się znajdować w takim „mięsie”? Najczęściej przeważa tłuszcz różnego pochodzenia oraz wszelkiego rodzaju polepszacze, utrwalacze i wzmacniacze smaku.

Niezbędnym składnikiem kebaba są również sosy – wszelkiego rodzaju, jednak przeważa czosnkowy oraz pikantny paprykowy. Bazą do takich sosów jest majonez i/lub olej.

Dodatkiem do bułki, mięsa i sosów są warzywa. Warzyw mamy do wyboru sporo: pomidor, ogórek, papryka, cebula, oliwki, sałata, ogórek konserwowy i inne.

Najmniej kaloryczną opcją będzie kebab zawijany w tortilli z mięsem drobiowym i sosem jogurtowym.

Wciąż jednak nie mamy wpływu na jakość składników wykorzystanych do przygotowania potrawy.
Najlepszym pomysłem jest przygotowanie kebaba samodzielnie w domu. Mamy wówczas pewność, że znajduje się w nim prawdziwe mięso i świeże warzywa.



Przepisy na domowy kebab:
http://www.sfd.pl/Super_kebab,_polecam!-t714925.html
http://www.sfd.pl/Kebab_z_mięsem_z_kurczaka.-t876660.html

Do poczytania:

http://www.sfd.pl/-t856533.html
http://www.sfd.pl/-t960443.html
http://www.sfd.pl/-t1029977.html






Zmieniony przez - lubiekaszke w dniu 2016-11-08 02:13:20
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
napisał(a)
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1935 Napisanych postów 49770 Wiek 33 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 447797
Trudno powiedziec. Zalezy ile dadza sosu i jaki, jakie mieso. Mozesz sobie mniej wiecej wyliczyc. Powiedzmy ze 100g piersi z kurczaka, z sosu bedzie ok 10-25g tluszczu. I bulka ma ok 100-150g (waga). Czyli 20g bialka, ok 15-25g tluszczu i 50-75g ww. Wylicz sobie reszte
1

Moderator działu Odżywianie

napisał(a)
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 724 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 16463
kocham kebaby he he
1
napisał(a)
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 4 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 934
ja szamam codziennie 1go w bułce. uzależniłem sie.

Szkoda ze nie ma w Poznaniu takiego z mięskiem z Lamy jak w Rajchu.
szamałbym to wiadrami :)
2
napisał(a)
Ekspert
Szacuny 161 Napisanych postów 12851 Wiek 29 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 43217
jak sam byś wykompinował to wiesz czego ile masz i co jesz
1

jeżeli pomogłem , Ty pomósz mi wejdz w link i się zarejestruj http://www.AWSurveys.com/HomeMain.cfm?RefID=krzakzak 

napisał(a)
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 19
Wyliczyłem ile mogłoby to być:
w kolejności: waga (g), białko(g), tłuszcz(g), węgle(g) i kcal. Bułka, 100/7,2/1,5/56,4/272. Kurczak, 100/20,4/1,2/0/93. Warzywa,50/0,45/0,1/1,2/7,5. Sos,20/0,26/15,8/0,5/142,8. Suma,270/28,31/18,6/58,1/515,3.
Pozdro dla wszystkich uzależnionych )
PS. Wie ktoś jak wkleić dane z Excela do odpowiedzi?????
napisał(a)
Początkujący
Szacuny 12 Napisanych postów 1163 Wiek 29 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 10852
hmmm, czyli biorąc takiego kebaba drobiowego w nalesniku, bez sosu i z wazywami to nie robimy tak najgorzej czy coś istotnego ominąłem??

http://www.sfd.pl/temat273556/ --> lipcowe Total Rebuild (mój test supli)PODSUMOWANIE OD STRONY 8.
http://www.pajacyk.pl/index_banery.php3  szybciej i łatwiej:)

napisał(a)
Ekspert
Szacuny 254 Napisanych postów 13305 Wiek 29 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 45246
lepiej samemu niż kupionego , wiesz co masz i jest to zdrowsze
1

Ja swoje poglądy mam, ale teraz czasy takie, że na wszelki wypadek się z nimi nie zgadzam.

napisał(a)
Początkujący
Szacuny 12 Napisanych postów 1163 Wiek 29 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 10852
No tak, to wiadomo. Ale z tego kebabu to jedynie ten naleśnij z jasnej mąki jest "nieodpowiedni". Więc na wakacjach, na mieście niezłym rozwiązaniem jest taki kebeb bez sosu.
3

http://www.sfd.pl/temat273556/ --> lipcowe Total Rebuild (mój test supli)PODSUMOWANIE OD STRONY 8.
http://www.pajacyk.pl/index_banery.php3  szybciej i łatwiej:)

napisał(a)
Ekspert
Szacuny 254 Napisanych postów 13305 Wiek 29 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 45246
czemu nieodpowiedni ? niewiadomo co jest odpowiednie
2

Ja swoje poglądy mam, ale teraz czasy takie, że na wszelki wypadek się z nimi nie zgadzam.

napisał(a)
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 37 Wiek 25 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 588
Przedewszystkim mięso to nie piers tylko mięso z udek itd. Może troszkę piersi Ale raczej nie, jakbyście wrzucili na ten ich rozen pierś bez skóry itd to byście jedli papier tam musi być tłuszcz żeby nie było to suche. Z resztą koszta też są niższe dla wlasciviela :) i tak myślę że jeden ze "zdrowszych" cheatow :)
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

moja super extra dieta %-)

Następny temat

CKD a papierochy

Kwas alfa-liponowy - jak działa? Kreatyna a przeziębienie - czy ma wpływ? Jak zejść nisko z poziomem tkanki tłuszczowej? Czy dieta jest potrzebna? Bo biceps to podstawa… Marta Banasik i Łukasz Sosiński na wczasach Jak robić pompki? Ile powinien trwać trening na siłowni?