Witaj! Dołącz do społeczności ludzi aktywnych. Możesz zalogować się   lub zarejestrować
Wczytywanie danych ...
Temat: Treść:
Autor

KOLANA KOśLAWE, KOLANA SZPOTAWE - Jak sobie z tym radzic.

Adrian1310

Wysłana - 24 grudnia 2006 13:09    Edytuj Cytuj

Sprawdź swoje BMI

Cześć. Kiedyś mój kolega miał z tym poważny problem. Nazywało sie to "KOLANA KOśLAWE". Lekarz zalecił mu ćwiczenia któRe nizej są również podane. Istnieje tez cos takiego jak "KOLANA SZPOTAWE". Znalazałem o tym
krótki artykuł jak sobie radzić z takimi problemami a więc wklejam go tu. Uprzedzam ze art nie jest mojego autorstwa. Wklejam tylko dlatego ze mojemu koledze pomogło i myśle ze jeszcze komuś moze sie to przydac.

Oto on:

KOLANA KOśLAWE
charakteryzują się wygięciem kończyny w stawie kolanowym do wewnątrz, tzw. „iksy”.

PRZECIWWSKAZANIA:
W przypadku kolan koślawych wadę tę pogłębia stanie w rozkroku oraz siad klęczny.

ZALECANE ĆWICZENIA - KOLANA KOŚLAWE
1. Siad skrzyżny, dłonie na kolanach, ręce ugięte pod kątem prostym w stawie kolanowym. Ruch - spychanie kolan w dół ciężarem ciała i siłą ucisku rąk.
2. Siad skrzyżny. Ruch - wstawanie z nogami skrzyżowanymi.
3. Siedząc głęboko na krześle, między kolanami poduszeczka, podudzie związane. Ruch - unoszenie nóg do poziomu - wytrzymać licząc do trzech.
4. W siadzie stopy podeszwami opierają się o siebie, dłonie nachwytem obejmują grzbiet stóp. Ruch - rozpieranie kolan łokciami na zewnątrz z niewielkim opadem tułowia w przód.
5. Między kolanami umieszczona piłka. Ruch - skoki.
6. Stopa zamienia się w „gąbkę”. Ruch - mycie ciała „gabką” - stopą.

KOLANA SZPOTAWE charakteryzują się wygięciem kończyny w stawie kolanowym na zewnątrz, tzw. „beczka”.

PRZECIWWSKAZANIA:
W przypadku kolan szpotawych przeciwwskazany jest siad skrzyżny.

ZALECANE ĆWICZENIA - KOLANA SZPOTAWE
1. Siad prosty, nogi związane w kolanach. Ruch - wznos nóg z maksymalnym napięciem mięśni.
2. Postawa stojąca. Ruch - napinanie pośladków i łączenie kolan.
3. Leżenie przodem, między stopami chusteczka. Ruch - unoszenie nóg prostych w górę - wytrzymać.
4. Leżenie przodem. Ruch - napinanie mięśni pośladkowych z próbą łączenia kolan.
5. Leżenie przodem, kolana złączone taśmą. Ruch - wznos prostych nóg nad podłogę.
6. Leżenie tyłem. Ruch - wznos prostych nóg i łączenie ich.

To tyle. Mam nadzieje ze sie to komuś przyda.

Niejestem pewien czy to odpowiedzni dział.

Pozdrawiam. I przy okazji Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku!!!

Zmieniony przez - Adrian1310 w dniu 2006-12-24 13:12:57

Podaj że piwo mie!

Spec SFD Odżywki i suplementy

Wysłana - 24 grudnia 2006 13:18 
W większości przypadków polecamy:

Dymatize - Xpand Xtreme Pump

CENA: 119.00zł
Dymatize - Elite Whey Protein

CENA: 169.00zł
Trec - Mass XXL

CENA: 109.00zł

sprawdź pozostałe odżywki,  odżywki białkowe,  odżywki na masę

xxxwroc

Wysłana - 24 grudnia 2006 13:18    Edytuj Cytuj
A skąd ktoś ma wiedzieć jak wyglądają koślawe kolana a jak szptowe

Adrian1310

Wysłana - 24 grudnia 2006 13:19    Edytuj Cytuj
Przecież jest napisane

Podaj że piwo mie!

Adrian1310

Wysłana - 24 grudnia 2006 13:21    Edytuj Cytuj

I koślawe
II Szpotawe

Podaj że piwo mie!

ogry

Wysłana - 24 grudnia 2006 13:51    Edytuj Cytuj
kolana szpotawe:
-przykurczona grupa przysrodkowa(tzw.obroncy cnot niewiescich..hehe),ktora nalezy rozciagnac
-rozciagnieta i oslabiona czesc boczna mm uda..
nalezy wzmoacnic

kolana koslawe:
-przykurczona czesc boczna miesni uda
naezy roaciagnac
-rozciagniata i oslabiona grupa przysrodkowa miesni uda
nalezy wzmocnic

cwiczenia sa podane w poscie..

ja bym jeszcze dodał do tego ze z tymi wadami zwykle dochodza jeszcze wady stop(spowodowane kompesacja samoistna organizmu),i rozniwz trzeba nad nimi pracowac.

ogry

Wysłana - 24 grudnia 2006 13:58    Edytuj Cytuj
nie ma jeszcze napisane od jakiej granicy przyjmuje sie okreslone wady:
-
stajemy swobodnie i łaczymy stopy,konczyny wyprostowane:
-jezeli stopy złacza sie a kolana sa od siebie oddalone ok 5cm, albo wiecej mamy szpotawe
-jezeli kolana złacza sie a ,stopy bedom oddalone od siebie ok 5cm albo wiecej mamy koslawe

przy obu wadach unikamy:
-dłgiego statycznego wysiłku(np:stojac w miejscu)
-stania w rozkroku,jazdy na nartach, przy koslawych
-ogolnego obciazenia:skoki ,biegi..

jak sobie przypomne to cos dopisze

przy czym pamietajmy kobiety maja tendencje do koslawych,a mezczyzni do szoptawych(nobody perfect.......)

aha czasem tego u dzieci nie sprawdzajcie,bo u nich kolana sie kształtuja,tzn pierwsze sa szpotawe,pozniej koslawe i dopiero na koncu "proste"

Adrian1310

Wysłana - 24 grudnia 2006 14:34    Edytuj Cytuj
Thx za uzupełnienie ogry miejmy nadzieje ze sie komus przyda bo nie widziałem tu jeszcze postu na ten temat.

I masz soga jeszcze za to

Zmieniony przez - Adrian1310 w dniu 2006-12-24 14:39:54

Podaj że piwo mie!

Andrzej L

Wysłana - 24 grudnia 2006 14:55    Edytuj Cytuj
Może napisz ile razy trzeba tak ćwiczyć w tyg i jak długo?
Po jakim czasie można zauważyć jakieś efekty?

Najpierw szukaj i czytaj potem pytaj.

Adrian1310

Wysłana - 24 grudnia 2006 14:58    Edytuj Cytuj
1-2 razy w tygodniu po 30-60 minut cwiczeń az do poprawy, wiadomo ze u kazdego bedzie inaczej

Zmieniony przez - Adrian1310 w dniu 2006-12-24 15:04:36

Podaj że piwo mie!

Jaronir

Wysłana - 25 grudnia 2006 01:53    Edytuj Cytuj
Co to znaczy, że "podudzia związane"? Jakoś nie mogę sobie tego zwizualizować.

Dodam jeszcze to, chyba większość się nie powtarza:

Kolana koślawe:
- siad ugięty, kolana rozchylone na zewnątrz, podeszwy stóp stykają się ze sobą. Opad tułowia w przód z równoczesnym ugięciem ramion w stawach łokciowych i chwytem dłońmi stóp, łokcie szeroko rozstawione na zewnątrz rozpychają kolana.
- leżenie tyłem, ręce w górze, kończyny dolne ugięte w stawach kolanowych, stopy złączone, skłon tułowia w przód z równoczesnym rozchyleniem kolan na zewnątrz, stopy pozostają złączone.
- siad ugięty, kolana rozchylone na zewnątrz, podeszwy stóp stykają się ze sobą, ręce ugięte w stawach łokciowych i wsparte dłońmi na kolanach - naciskanie dłońmi na kolana.
- leżenie tyłem, kończyny dolne ugięte w stawach kolanowych, między stopami piłka gumowa, ramiona wyprostowane w górze, przenos piłki w tył za głowę i chwyt piłki dłońmi, powrót do leżenia, tułów z kończynami dolnymi ugiętymi w stawach kolanowych, ramiona z piłką pozostają wyprostowane za głową, skłon tułowia w przód z rękami wyciągniętymi przed siebie - włożenie piłki gumowej między stopy.
- siad ugięty podparty, klaskanie podeszwami stóp.
- siad skrzyżny, ramiona wzdłuż tułowia, przejście do leżenia tyłem i powrót.
- siad prosty, piłka między kolanami, ręce oparte za plecami, wznos bioder w górę - przejście do podporu tyłem.
- leżenie tyłem nogami do ściany, piłka między kolanami - marsz stopami po ścianie w linii pionowej.
- w staniu tyłem do drabinek stanie zwieszone - unoszenie nogi zgiętej w stawie kolanowym w górę na zewnątrz, zmiana nóg.
- w staniu, piłka między kolanami, podskoki trzymając piłkę kolanami.

Kolana szpotawe:
- siad ugięty podparty, stopy rozstawione, naprzemienne skręcanie ugiętych kończyn dolnych do wewnątrz z równoczesnym dotknięciem kolan do podłoża.
- leżenie przodem na ławeczce, ramiona wyciągnięte i chwyt za obrzeże ławki, Nogi poza ławką. Wykonanie nogami wyprostowanymi w stawach biodrowych i kolanowych ruchów nożycowych.
- siad ugięty podparty, między kolanami piłka gumowa, zgniatanie kolanami piłki.
- siedząc na ławeczce, woreczek między kolanami, próbujemy prostować nogi.
- leżenie tyłem, rozkrok, złączenie kończyn dolnych przez ugięcie w stawach kolanowych do wewnątrz, stopy na zewnątrz.
- w siadzie skulnym ręce w bok zgięte w stawie łokciowym, opad tułowia w tył, woreczek między kolanami.
- leżenie tyłem, woreczek między kolanami, rysowanie kółek w lewą i w prawą stronę.
- w staniu w lekkim rozkroku, ugięcie kolan (półprzysiad) z równoczesnym zbliżeniem kolan do siebie przez naciskanie dłońmi na boczne okolice kolan.
- w staniu tyłem do drabinek (ściany), unoszenie nogi zgiętej w stawie kolanowym w górę w skos przez nogę przeciwną.
- podskoki obunóż na materacu, ręce oparte na skrzyni (stole), woreczek między kostkami, kolana związane.

http://www.wodip.opole.pl/~zso_kluczbork/download/gimkorekcyjna.zip
Zestaw ćwiczeń z gimnastyki korekcyjnej m.in. kolana szpotawe i koślawe.

MENDZIARZ

Wysłana - 15 stycznia 2007 01:43    Edytuj Cytuj
a ja słyszałem że te ćwiczenia moga pomóc tylko w młodym wieku a jak kości i stawy się juz uformują ostatecznie to takimi ćwiczeniami można sobie tylko zaszkodzić bo zmienić tego już się nie da

Odpowiedzi jest na 15 stron.     następna 

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

KOLANA KOśLAWE, KOLANA SZPOTAWE - Jak sobie z tym radzic.

Strony:  pierwsza  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15   ostatnia 

Proszę w skrócie napisać w jaki sposób regulamin forum został złamany.

Nieuzasadnione użycie opcji grozi zablokowaniem konta.

Czy chcesz oddać głos na ten temat/użytkownika?

Twój głos jest dla nas niezwykle ważny, bo pozwola nam na ocenę użytkowniów i tematów.

Copyright 2000 - 2011 SFD S.A.