Co to znaczy, że
"podudzia związane"? Jakoś nie mogę sobie tego zwizualizować.
Dodam jeszcze to, chyba większość się nie powtarza:
Kolana koślawe:
- siad ugięty, kolana rozchylone na zewnątrz, podeszwy stóp stykają się ze sobą. Opad tułowia w przód z równoczesnym ugięciem ramion w stawach łokciowych i chwytem dłońmi stóp, łokcie szeroko rozstawione na zewnątrz rozpychają kolana.
- leżenie tyłem, ręce w górze, kończyny dolne ugięte w stawach kolanowych, stopy złączone, skłon tułowia w przód z równoczesnym rozchyleniem kolan na zewnątrz, stopy pozostają złączone.
- siad ugięty, kolana rozchylone na zewnątrz, podeszwy stóp stykają się ze sobą, ręce ugięte w stawach łokciowych i wsparte dłońmi na kolanach - naciskanie dłońmi na kolana.
- leżenie tyłem, kończyny dolne ugięte w stawach kolanowych, między stopami piłka gumowa, ramiona wyprostowane w górze, przenos piłki w tył za głowę i chwyt piłki dłońmi, powrót do leżenia, tułów z kończynami dolnymi ugiętymi w stawach kolanowych, ramiona z piłką pozostają wyprostowane za głową, skłon tułowia w przód z rękami wyciągniętymi przed siebie - włożenie piłki gumowej między stopy.
- siad ugięty podparty, klaskanie podeszwami stóp.
- siad skrzyżny, ramiona wzdłuż tułowia, przejście do leżenia tyłem i powrót.
- siad prosty, piłka między kolanami, ręce oparte za plecami, wznos bioder w górę - przejście do podporu tyłem.
- leżenie tyłem nogami do ściany, piłka między kolanami - marsz stopami po ścianie w linii pionowej.
- w staniu tyłem do drabinek stanie zwieszone - unoszenie nogi zgiętej w stawie kolanowym w górę na zewnątrz, zmiana nóg.
- w staniu, piłka między kolanami, podskoki trzymając piłkę kolanami.
Kolana szpotawe:
- siad ugięty podparty, stopy rozstawione, naprzemienne skręcanie ugiętych kończyn dolnych do wewnątrz z równoczesnym dotknięciem kolan do podłoża.
- leżenie przodem na ławeczce, ramiona wyciągnięte i chwyt za obrzeże ławki, Nogi poza ławką. Wykonanie nogami wyprostowanymi w stawach biodrowych i kolanowych ruchów nożycowych.
- siad ugięty podparty, między kolanami piłka gumowa, zgniatanie kolanami piłki.
- siedząc na ławeczce, woreczek między kolanami, próbujemy prostować nogi.
- leżenie tyłem, rozkrok, złączenie kończyn dolnych przez ugięcie w stawach kolanowych do wewnątrz, stopy na zewnątrz.
- w siadzie skulnym ręce w bok zgięte w stawie łokciowym, opad tułowia w tył, woreczek między kolanami.
- leżenie tyłem, woreczek między kolanami, rysowanie kółek w lewą i w prawą stronę.
- w staniu w lekkim rozkroku, ugięcie kolan (półprzysiad) z równoczesnym zbliżeniem kolan do siebie przez naciskanie dłońmi na boczne okolice kolan.
- w staniu tyłem do drabinek (ściany), unoszenie nogi zgiętej w stawie kolanowym w górę w skos przez nogę przeciwną.
- podskoki obunóż na materacu, ręce oparte na skrzyni (stole), woreczek między kostkami, kolana związane.
http://www.wodip.opole.pl/~zso_kluczbork/download/gimkorekcyjna.zip Zestaw ćwiczeń z gimnastyki korekcyjnej

m.in. kolana szpotawe i koślawe.