Witam! Jestem po kontuzji mięśnia dwuglowego uda. Zakupiłem plasty elstyczne, tapy kinesio i mam takie o to pytanie. Jak to dokladnie stosowac? Tzn kiedy najlepiej naklejac, jak czesto zmieniac, czy nosić to bez przerwy, odrywać czy nie? itp... Chciałbym abyście podzieli się swoim doświadczeniem:) (Kupiłem tapy pierwszy raz, chwytałem się wielu sposobów, ale noga wciąż czasem daje o sobie znać, może tapy chociaz troche pomoga, może się uda Pomóżcie:)
rozumiem, ale nie wierzę że naklejenie plastra na miesien jest az tak wybitnie trudne:) prosze odpowiedzcie tylko na ile to zakladac, jak czesto zdejmowac, kiedy przerwy? krzywdy sobie zrobic nie moge:)
1252672521000
iza121
Wysłana - 11 września 2009 15:05
Jest trudne, bo wymga od ciebie wiedzy który plaster nakleić tak aby dany mięsień zostął rozluźniony lub przeciwnie. Naklejając je sobie własnoręcznie możesz sobie zrobić więcej krzywdy niż pożytku
ktoś inny może nas uczyć i wskazywać nam drogę ale pracę musimy wykonać sami
1252674355000
Vayo
Wysłana - 11 września 2009 19:47
musisz miec jako takie podstawy anatomii,zeby wiedziec,gdzie sie przyczepia dany miesien i jak biegnie,w dwuglowym uda o ile poczatek miesnia jest w jednym miejscu,tak koniec rozgalezia sie na 2 glowy,ktore przyczepiaja sie gdzie indziej.generalnie,lepiej skorzystac z pomocy fizjoterapeuty,naklejenie taśmy nie jest jakas specjalnie droga impreza(30-50zl),zwlaszcza,ze material juz masz;)
Zmieniony przez - Vayo w dniu 2009-09-11 20:07:52
1252691227000
oles34
Wysłana - 06 stycznia 2010 13:27
Może na oficjalnej stronie KINESIO znajdziesz więcej:
wiem, ale może komuś innemu się przyda bo co raz więcej osób się tym interesuje.
pozdr
1262785061000
wafelinho
Wysłana - 06 stycznia 2010 23:05
akurat tej stronki jakos wczesniej nie znalazlem, wszystko na innych bylo nie po ojczystemu;p ale udalo mi sie zasiegnac porady u osoby ktora przeszla ten kurs i zaaplikowala mi plasterek;p niestety sam nie moge sobie nakleic bo az tak sie nie wygne;p pozdro:)