Temat został odczytany 3365 razy
Ankieta
Mniejsze niż 8kg :)
4,69% (3)
8kg
4,69% (3)
10kg
15,63% (10)
12kg
6,25% (4)
15kg
15,63% (10)
17kg
14,06% (9)
20kg
10,94% (7)
24kg
9,38% (6)
32kg
3,13% (2)
Większe niż 32kg
14,06% (9)
Inne - napisz w temacie jakie :)
1,56% (1)
Autor

KETTLEBELL - Wasze opinie

MS-Michal Marbo-Sport

Wysłana - 01 września 2010 09:23    Edytuj Cytuj
Moi mili,

Przymierzamy się do wprowadzenia do naszej oferty KETTLE BELL w atrakcyjniejszej cenie niż te ogólnie dostępne w internecie.

Przeglądając oferty sklepów, natknąłem się na następujące wagi:

8 kg
12 kg
20 kg
24 kg
32 kg

Czy takie wagi będą odpowiednie ?

Zmieniony przez - MS-Michal w dniu 2010-09-01 14:12:20

Zmieniony przez - MS-Michal w dniu 2010-09-01 14:34:56

Najlepszy sprzęt do ćwiczeń:
[http://www.sfd.pl/Marbo-f381.html]
www.marbo-sport.pl
Znawca -

lukasz1242

Wysłana - 01 września 2010 12:13    Edytuj Cytuj
pomysł dobry, jak by była dobra cena to napewno towar by schodził.
zamiast 8kg lepsze by było 10kg a zamiast 12kg 17kg ale to moje zdanie.

może dodaj ankiete z masami KETTEL BELL to zobaczycie jakim ciężarem jest zainteresowanie.

Zmieniony przez - lukasz1242 w dniu 2010-09-01 12:16:47

Moim Honorem Jest Wiernośc

MS-Michal Marbo-Sport

Wysłana - 01 września 2010 12:26    Edytuj Cytuj
Dodane :)

www.marbo-sport.pl
Znawca -

Rafał_B

Wysłana - 01 września 2010 14:20    Edytuj Cytuj
Nie kettel, tylko kettle (z angl. czajnik)

Wg mnie dopasujcie się do oferty rynku.
Łatwiej się będzie wstrzelić wtedy, gdyż można założyć, że ktoś już ma kilka kettle'rsów i chce dokupić, to wtedy może wybrać z waszej firmy brakujące ogniwo.

U mnie w klubie są chyba 16, 24 i 32 kg czajniki.

Ew fajnym niusem byłyby może cięższe niż 32, ale to raczej chyba dla hard core'owców tylko

Ankieta, jest o tyle ograniczona, że można wybrać tylko jedną odpowiedź.
Weźcie sobie zróbcie ankietę na www.*********** i dajcie możliwość zaznaczenia więcej niż jedną opcję

Pozdrawiam!

Zmieniony przez - Rafał_B w dniu 2010-09-01 14:21:54

--> www.gamenessteam.pl <--
--> www.pajacyk.pl <--
--> www.polskieserce.pl <--

MS-Michal Marbo-Sport

Wysłana - 01 września 2010 14:38    Edytuj Cytuj
Dzięki za info, zmieniłem już nazwę - pod taką nazwą znalazłem to na allegro.pl.

Po zmianie nazwy i zrobieniu researchu dowiedziałem się więcej :)

Czy te wagi, które są na rynku są z góry narzucone, czy tu istnieje pełna dowolność ?

www.marbo-sport.pl
Znawca -

Macieyou

Wysłana - 01 września 2010 14:41    Edytuj Cytuj
Ja mam oldschoolowy odważnik o wadze 1,5 puda(rosyjska miara wagi), czyli 24 kg.Odważniki są bardzo dobrą alternatywa dla hantli i sztangi, a dodatkowo można wykonywać nimi dużo ćwiczeń, których nie da się zrobić z hatlami lub sztangą m.in. dynamicznych, nadają sie również dla osób trenujących SW.Bardzo dobrze, że MARBO wprowadzi odważniki, bo generalnie je w Polsce trudno dostać, co ciekawe w USA jest nie lepiej.W USA osobą, która propaguje trenowanie kettlami jest Pavel Tsatsouline(Rosjanin, były trener Specnazu , w Polsce można kupić jego ksiązki), ma swoją stronkę www.dragondoor.com i z niej brałem różne ćwiczenia(ogromna ilość artykułów, różne działy, video). Z resztą odważniki są nieodłącznym elementem treningu trójboistów rosyjskich, nawet sam Eugene Sandow nimi ćwiczył. Z tego co się orientuję najcięższe odważniki jest tzw. The Beast-48 kg i monster bell od 56-92 kg.Wg mnie dobry rozwiązaniem jest są właśnie odważniki, których ciężar zmnienia się co 8 kg, czyli 8,16,24,32 no i ewentualnie dla mocarzy mogą być cięższe.

Jeśli coś jest głupie,ale działa to nie jest głupie

Rafał_B

Wysłana - 02 września 2010 11:29    Edytuj Cytuj
Michał - @

--> www.gamenessteam.pl <--
--> www.pajacyk.pl <--
--> www.polskieserce.pl <--

wk33

Wysłana - 02 września 2010 13:17    Edytuj Cytuj
Super! Czekam na cennik

snorri1

Wysłana - 03 września 2010 10:52    Edytuj Cytuj
Tak jak @Macieyou, dobrze by było gdyby &quot;skok&quot; był co 8kg. Jednak większość ludzi przyzwyczajona jest do KB o standardowych wagach wyrażonych w pudach ;)
Niecierpliwie czekam na cennik.

Rób, albo nie rób. Nie ma próbowania

Dziennik - [http://www.sfd.pl/snorri1_%2F_Dziennik_osobnika_biurowego-t579616.html]

tryglav

Wysłana - 04 września 2010 11:22    Edytuj Cytuj
j.w jedno, poltora i dwupudowe:) Czekam na ceny tego sprzetu z Marbo

panteon

Wysłana - 04 września 2010 17:34    Edytuj Cytuj
Witam!

Prowadziłem dziennik na sfd - link w dole posta - z wypowiedzi forumowiczów wynika, że znajomość metodyki treningu kettlami jest znikoma, a właściwie jej nie ma.. Tzn. na polskich stronach. Generalnie brakuje trenerów i ogólnej wiedzy odnośnie zabawy tym sprzętem. W dzienniku łatwo zauważyć jak błądzi początkujący (czyli ja) :) Mowa o metodyce treningów.
Teraz to się powoli zmienia...
Jeśli jeszcze kettle będą bardziej dostępne (TAŃSZE!!) to trenerzy zaraz się dokształcą i machina zacznie działać.

1.) dragondoor - tzw. RKC, to jedna z opcji - taka bardziej rekreacyjna, chociaż mają swoje sposoby sprawdzania się. Można ćwiczyć zamykając się w tym systemie i można ćwiczyć cokolwiek - od ciężarów, kulturystyki poprzez sztuki walki po - no nie wiem - taniec! i można śmiało dodać treningi tam polecane.

2.) Drugą opcją jest GIREVOY SPORT (GS)- czyli rwanie (SNATCH) i podrzut (JERK), oraz długi cykl (CLEAN &amp; JERK).
W GS potrzebne są 2 odważniki o tej samej wadze - do przeprowadzenia konkurencji sportowej.
Do tego odważniki te to &quot;typ&quot; (czy jak to określić) PRO GRADE - mają jeden rozmiar (średnica itd) a różne wagi - i to na takich odważnikach rozgrywane są zawody. Precyzyjny sprzęt.

http://www.google.pl/images?q=kettlebell%20pro%20grade&amp;oe=utf-8&amp;rls=org.mozilla:pl:official&amp;client=firefox-a&amp;um=1&amp;ie=UTF-8&amp;source=og&amp;sa=N&amp;hl=pl&amp;tab=wi&amp;biw=1280&amp;bih=610

Różnica jest taka, jak na zawodach - olimpiada - sztanga olimpijska i konkretna średnica talerzy - kontra - normalny gryf i różnorakie talerze na niej. Waga może być ta sama, ale zawody(sport) rządzi się swoimi prawami.. stąd PRO GRADE..

Także należałoby się zastanowić czy to mają być kettle pod sportowców - GIREVIKÓW?
Czy raczej dla WSZYSTKICH?

Girevików jest garść..
Jak dla wszystkich to klasyczne żeliwniaki są ok - tzn na pewno tańsze w produkcji, bo robi się mniejszą lub większą kulkę i dorzuca się rączkę i jest!

3.) Pewnie są też inne opcje.. Odnośnie sprzętu - stawiam je na równi z RKC - czyli żeliwniaki będą ok..

-------------

Waga:
Przeskakiwanie co 8kg jest może dobre dla gości warzących 100kg - i nie chodzi tutaj o tłuszcz a o mięśnie, ale dla przeciętnego człowieka czasem przeskok o 4kg może być sporym szokiem! Dlatego 4kg to chyba minimum o jakie należy zwiększać wagę kettli!

Przeciętny człowiek nie ruszy 24kg kettla.. czyli biznes opierałaby się głównie na sprzedaży 8 i 16kg.
8kg - dla kobiet (i pewnie też mężczyzn - przynajmniej na początku) i 16 kg dla mężczyzn (i pewnie też kobiet!).

Ważne jest też to, żeby odważnik nie miał niedowagi - a przynajmniej nie tak rażącej - mój &quot;20kg&quot; kettel waży 19,1kg. Rozumiem, te 300-400g przy 20kg, ale nie prawie kilogram mniej!

Podsumowując:
- jeśli celem jest duża sprzedaż - co by kettle trafiły pod strzechy, to kettle od 4kg wzwyż - minimum co 4kg.

Albo nawet tak:
4,6,8,10,12,14,16,20,24,28,32 i ewentualnie dalej jakoś - może co 8kg?

od 4 do 16kg - to łagodny progres dla początkujących, a potem już co 4kg.. i co 8?
Łagodny progres dla lightowych zawodników, bo kettle to w dużej mierze ćwiczenia balistyczne, a tam odważnik musi &quot;swoje&quot; ważyć, żeby był jakiś pozytywny efekt ćwiczenia - w końcu to zasadnicza różnica pomiędzy kettlami a sztangielkami.
Może trochę przegiąłem z tym zestawem co 2kg, ale warto to przemyśleć..

Generalnie - nie polecałbym co 8kg.

Kettle 5,10,15,20,25 kg może i ładnie brzmią dla ludzi spoza kettlowego środowiska, ale źródłem kettli jest Wschód, a tam liczy się w pud'ach - 16kg=1pud;
Gdyby nie &quot;sprawy kulturowe&quot;, to mogłoby być 5-10-15 :)

-------------------
Dodam, że chciałbym 24kg kettla i liczę na MARBO!
(Jak nie gratis: np. testowa wersja odważnika - to chociaż jakaś promocja!)

Zmieniony przez - panteon w dniu 2010-09-04 19:26:01

Odpowiedzi jest na 7 stron.     następna 

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

KETTLEBELL - Wasze opinie

Strony:  pierwsza  2  3  4  5  6  7   ostatnia 

Proszę w skrócie napisać w jaki sposób regulamin forum został złamany.

Nieuzasadnione użycie opcji grozi zablokowaniem konta.

Czy chcesz oddać głos na ten temat/użytkownika?

Twój głos jest dla nas niezwykle ważny, bo pozwola nam na ocenę użytkowniów i tematów.

Copyright 2000 - 2011 SFD S.A.