Kapo - były pomocnik Auxerre jest już w Turynie na testach medycznych. Po otrzymaniu wyników właśnie z części medycznych, Olivier Kapo stanie się już formalnie piłkarzem "Starej Damy".
Piłkarz ten cieszy się, iż trafił podobnie jak Zidane z ligi francuskiej do Juve, uważa także, że zespół ten w niedługim czasie powróci na szczyt w Serie A i na arenie europejskiej.
Prócz Kapo na testach medycznych wstawił się również Ferrara i Maresca.
Po siedmiu latach gry na Stadio delle Alpi, Antonio Conte odchodzi z Juventusu. W przyszłym miesiącu wygasa kontrakt wiążący doświadczonego pomocnika z turyńskim klubem.
Działacze Juventusu chcieli przedłużyć umowę Conte, lecz zaproponowane warunki nie odpowiadały 35-letniemu zawodnikowi.
-Otrzymałem propozycję, która wydała mi się nieadekwatna - stwierdzł Conte, który nie ma jeszcze konkretnych planów na przyszłość. - W tym, albo przyszłym roku będę chciał zająć się zawodem trenera - przyznał. Dodał, że nie wie jeszcze czy już teraz zakończy karierę piłkarską.
Marco Di Vaio nie odejdzie z Juventusu i oczekuje, że latem odnowi kontrakt z klubem. Były zawodnik wypadł z wyjściowego składu Bianconeri co wywołało spekulacje o jego transferze, ale reprezentant Włoch utrzymuje, że pozostanie zawodnikiem Starej Damy.
- Juventus obiecał mi, że po mistrzostwach Europy przedłuży ze mną kontrakt. Mój obecny kontrakt obowiązuje do lata 2008 roku, ale jestem gotowy ponownie złożyć podpis - powiedział Di Vaio.
Snajperwoi Lecce - Javierowi Ernesto Chevantonowi niezwykle schlebia zainteresowanie jego osobą ze strony największych klubów, a szczególnie Juventusu Turyn.
- Już teraz widzę siebie w koszulce Bianconeri, to byłoby wspaniale - powiedział czwarty napastnik ubiegłego sezonu. - Mój reprezentacyjny kolega - Paolo Montero, często opowiada mi o Juve i uważam, że będzie to mój najlepszy wybór - dodał 23-letni Chilijczyk.
Lecce będzie chciało uzyskać 9 milionów funtów za Chevantona a także wypożyczenie na jeden sezon Fabrizio Miccoliego.
Juventus Turyn potwierdził, że zatrudnił Fabio Capello na stanowisku trenera zespołu. Ceniony szkoleniowiec opuścił Romę i podpisał dzisiaj trzyletni kontrakt z Bianconeri.
Juve szukał nowego trenera od momentu rozstania się z Marcello Lippi i chociaż długo typowano do tej funkcji prowadzącego Monaco Didiera Deschampsa, to dostępność Capello zmieniła sytuację.
Szkoleniowiec Giallorossi był coraz bardziej sfrustrowany brakiem funduszy na transfery, a sprzedaż Waltera Samuela do Realu Madryt przelała czarę goryczy i trener zdecydował się podjąć nowe wyzwanie.
Capello ma już na koncie krajowe mistrzostwa z Milanem, Romą i Realem Madryt, a teraz będzie miał szansę wywalczyć je z czwartym klubem w swojej karierze.
Reprezentanci Włoch w meczu towarzyskim z Tunezją wystąpią w czarnych opaskach, aby uczcić pamięć zmarłego prezesa koncernu samochodowego Fiat, honorowego prezydenta Juventusu Turyn i byłego szefa włoskiej federacji piłkarskiej (FIGC) Umberto Agnelliego.
Agnelli był prezesem włoskiej federacji w latach 1959-1961. Miał 69 lat.
Przed niedzielnym meczem w Tunisie pamięć Agnelliego kibice i piłkarze uczczą minutą ciszy.
Włoska federacja zwróciła się z prośbą, aby minuta ciszy poprzedziła także sobotni mecz włoskiej drużyny z Serbią i Czarnogórą podczas odbywających się w Niemczech finałów młodzieżowych mistrzostw Europy.
Umberto Agnelli od 1955 roku był prezesem Juventusu, wielokrotnego mistrza Włoch, wprowadzonego w grudniu 2001 roku na giełdę.
W styczniu 2003 roku, także na raka, zmarł starszy brat Umberto - Gianni Agnelli.
Właściciel Interu Mediolan, Massimo Moratti spotkał się wczoraj w Mediolanie z Roberto Bettegą i Antonio Giraudo z Juventusu. Dziś ma dojść do kolejnych rozmów między działaczami obu klubów, tym razem w Turynie.
Nie są znane powody, dla których odbywają się owe spotkania. Podejrzewa się jednak, iż kluby próbują dojść do porozumienia w sprawie transferu Christiana Vieri'ego do Juventusu
Juventus Turyn i Manchester Unitted są zainteresowana pozyskaniem obrońcy AS Monaco - Patrice'a Evry. Działacze włoskiego zespołu są gotowi wyłożyć 8 mln euro.
Z transferem młodego francuza wiązane jest również PSG, jednak problem w przypadku wicemistrza Francji może być kwota transferu
Dyrektor generalny AS Romy, Franco Baldini powiedział, że decyzja Fabio Capello zaskoczyła wszystkich działaczy rzymskiego klubu. Włoski szkoleniowiec, który przez trzy ostatnie sezony pracował w AS Roma, został nowym trenerem Juventusu Turyn, z którym podpisał trzyletni kontrakt.
„Rozumiem jego decyzję, ale nie ukrywam, że byłem zszokowany, kiedy usłyszałem tę wiadomość we włoskich mediach” – powiedział Baldini.
"Teraz musimy jak najszybciej zacząć poszukiwania nowego trenera" - dodał.
Włoskie media informują, że głównym kandydatem jest Claudio Ranieri, który w każdej chwili może zostać zwolniony z Chelsea