Sportowe Forum Dyskusyjne
sport kulturystyka strongman fitness sztuki walki

∑ temat został odczytany 8727 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

SFD - Strona Główna | Grappling
Judo a walka na ulicy?? 
Temat zamknięty [powiadom znajomego]    
słowa kluczowe: judo walka ulicy
Autor "Judo a walka na ulicy??"   

Lee_master
 Wysłana - 7 sierpień 2005 10:14        | zgłoś naruszenie regulaminu

Chcialem sie podzielic waszymi spostrzezeniami na temat przydatnosci judo na ulicy ja trenuje juz 3lata judo i moge powiedziec ze judo nie raz uratowalo mi dupe w trudnych sytuacjach(ulica)

Kazda walka jest wygrana wystarczy zadac cios

przyznaj SOG'a

bartosz
 Wysłana - 7 sierpień 2005 13:41      [zgłoszenie]

Wiesz wiekszosc forumowiczow w 100% podziela Twoje zdanie wiec dyskusja jest tu bezpodstawna jak na moj gust.

PS napisz e zycie uratowalo Co Aikido albo Tai Chi to wtedy bedzie dyskusja, oj bedzie

Zmieniony przez - bartosz w dniu 2005-08-07 13:43:43

przyznaj SOG'a

danbog
 Wysłana - 7 sierpień 2005 22:23      [zgłoszenie]

Judo przystosowane do ulicy to BJJ ( przynajmniej jeśli jest 1 na 1 ).
Można by też podumać nad przystosowaniem rzutów do kontuzjowania przeciwników ( np. rzucając na głowę ), ale skutki takiego rzutu były by prawnie kłopotliwe ( i trzeba by opracować bezpieczne formy nauki/treningu ).

Zmieniony przez - danbog w dniu 2005-08-07 22:28:53

przyznaj SOG'a

-FAMA-
 Wysłana - 8 sierpień 2005 10:34      [zgłoszenie]

Nawet nie trzeba na głowę rzucać przeciwnika - kontakt plecami z chodnikiem/asfaltem po udanym rzucie jest baaardzo bolesny.

przyznaj SOG'a

VVoytas
 Wysłana - 8 sierpień 2005 11:53      [zgłoszenie]

Nawet mocny rzut na mate mozna odczuc a co dopiero o ziemie

przyznaj SOG'a

Sajra
 Wysłana - 11 sierpień 2005 16:14      [zgłoszenie]

dokładnie - rzuć delikwenta na ippon a nawet na wazari na chodnik -nie wstanie..nawet na glebe przy lekkiej asekuracji jak ***nie to tchu mu zbraknie na pare sekund.
Judo wbreb różnym opiniom jest baardzo przydatne, nawet na ulicy.. większość pijanych typków próbujących Cie zaczepić wyobraża sobie że sa na filmie - cios w nos itp. kiedy przejdziesz do poldystansu, a potem go rzucisz kolo nie wie co jest grane.
a ile masz sposobów ciekawych w parterze?:)

osobiście trenuje Judo odkąd pamiętam (mój Ojciec jest trenerem) i Judo uratowało mnie nie raz. wedle filozofi na której oparte jest Judo "ustąp a zwyciężysz", jeśli doprowadzisz do tego żeby się nie bić - wygrałeś.

-I want you to hit me as hard as you can..-

przyznaj SOG'a

danbog
 Wysłana - 11 sierpień 2005 18:55      [zgłoszenie]

Podstawową zaletą Judo jest to że ten repertuar techniczny nie jest powszechnie znany i młotki na ulicy głupieją jak się rzuci ( czy do parteru zejdzie ). Pozatym uderzenia można wyćwiczyć z kolegą w domu ( lepiej lub gożej ), a z rzutami to już ciężej.

przyznaj SOG'a

Jodan
 Wysłana - 13 sierpień 2005 11:57      [zgłoszenie]

na upartego można na manekinie, ale tylko jako uzupełnienie treningu w klubie. manekin nie steka i nie patrzy z wyrzutem gdy go 100 razy walniesz o glebe

[www.jodan.grap.prv.pl]
[spameria.net]

przyznaj SOG'a znawcy

wwwaldek
ZASŁUŻONY
 Wysłana - 13 sierpień 2005 12:14      [zgłoszenie]

Zawsze mi się wydawało że łatwiej jest ćwiczyc rzuty niż uderzenia (mam na mysli sparingi). Bardzo dużo osób w początkowym okresie szkolenia ma paniczy strach przed uderzeniam w twarz i sporo czasu upływa zanim ćwiczący przełamują cykora. Rzuty wydają się bardziej przyjazne a jeszcze jak jest mata to juz full wypas.

przyznaj SOG'a

B.Luka
 Wysłana - 13 sierpień 2005 13:28      [zgłoszenie]

"Rzuty wydają się bardziej przyjazne a jeszcze jak jest mata to juz full wypas." - przyjazne?? pamietam jak zaczynalem z judo(w dosc poznym wieku) i jak mialem posrane przed lotem na mate jak cwiczylismy seoinage .Bez maty to wogole nie wyobrazam sobie do teraz cwiczyc wysokich rzutow i nie traktowal bym tego jako jakis luksus tylko raczej koniecznosc.

przyznaj SOG'a

wwwaldek
ZASŁUŻONY
 Wysłana - 13 sierpień 2005 16:50      [zgłoszenie]

miało być "paniczny strach" a nie "paniczy"

Masz rację.
Ja rzuty ćwiczyłem tylko w podstawówce podczas szkolnych bijatyk na trawniku. Nie wiem czy w tym wieku bym się podniósł po takim upadku na glebie.

przyznaj SOG'a
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 7 stron.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Temat zamknięty

Judo a walka na ulicy??

Strony: 1 2 3 4 5 6 7

<< plakat z Nastulą / Nowy HL Sarmatii >>

Podobne: Stare fotki judo | MŚ juniorów w judo | Zapasy, BJJ i judo -trenuj ciężko a na pewno Ci się udo ;-D | filmik judo | Pare moich fotek - judo | Sędziowanie w judo dla laików%-)

Warto przeczytać: meta enan jaki odblo | meta enan jaki odblok | szybkość nóg | gainer sposĂłb uzycia | WAWA KURS NA FITNS | WAWA KURS NA FITNES | iso nutrabolics | Jak wygląda szpagat babski | przykladowe cykle kreatynowe | Jak wygląda szpagat damski | jak dĹ,ugi cykl na cell pump | glutamina dla kobiet | x pand w?Tglowodany | jakość produktów activlab | therma pro a spadek mi?TĹ>ni | bolą piszczele | prop odblok nolva | zibi Ĺ,omĹźa | skoki narciarskie 2010

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL