wszystkie kontaktowe sporty walki są mniej lub bardziej kontuzyjne i od tego nie ma wyjątków. jeśli będziesz o siebie dbał, nie kozaczył to masz duże szanse, że skończy się na drobnych urazach typu naciągnięcie tego, nadwyrężenie owego.
a ja znam pare osob ktore pomimo roznych kontuzji itd w podeszlym wieku daja rade
i tak naprawde przewyzszaja sprawnoscia swoich rownolatkow
1245057585000
Saida
Wysłana - 15 czerwca 2009 12:48
U mnie w klubie trenuje jeden trener, ma między 60-70 lat. I powiem Wam,że niejednego "młodzieniaszka" w ciemnej uliczce by zaskoczył Jest okazem zdrowia, do tego bardzo bardzo sprawnym. W tym roku został zresztą mistrzem świata masters
dzieki za szybkie i konkretne odpowiedzi! wlasnie o kolana sie boje najbardziej bo mialem mala przygode z bjj/mma kilka lat temu i kolana mi strasznie siadały.
Swoja droga są juz tez troche wyniszczone uprzednim 5 letnim trenowaniem lekkoatletyki (skok wzwyz)
edit:
Kontuzji sie nie boje i sie z nimi licze ale chodzi mi o takie które nie dadza mi juz spokoju do starosci :)
Zmieniony przez - gonzalez w dniu 2009-06-15 13:25:36
1245064969000
Jodan
Wysłana - 15 czerwca 2009 14:19
to właśnie kolana zaopatrz się w dobre ściągacze neoprenowe z poduszkami w przedniej części i bez nich nie wchodź na matę
Jodan, nie polecałabym tak każdemu "na wszelki wypadek" ściągaczy z neoprenu,bo mięśnie i więzadła się cholernie rozleniwiają i zamiast pomóc, potęgują problem.
Gonzalez,jak już masz problem z kolanami,to trzeba ja ze wszelką cenę wzmocnić, głównie mięśnie czworogłowe i dwugłowe I wbrew pozorom trzeba się przemóc i robić przysiady.
Zmieniony przez - Saida w dniu 2009-06-15 15:41:03