Witaj! Dołącz do społeczności ludzi aktywnych. Możesz zalogować się   lub zarejestrować
Wczytywanie danych ...
Temat: Treść:
Temat został odczytany 26958 razy
słowa kluczowe: jazda  rowerze 
Autor

Jazda na rowerze

SFD

Wysłana - 20 czerwca 2002 23:00    Edytuj Cytuj

Sprawdź ile procent masz tłuszczu

Mam małe pytanie.
Ostatnio polubiłam jazdęna rowerze. Jeżdżę codziennie wieczorem po 2,5 godzinki. Chciałabym wiedzieć na jakie partie ciała ma wpływ jazda na rowerze a nad jakim muuszę dodatkowo popracować.
I czy to prawda że chudnie się jeżdżąc po nierównym terenie a jeżdżac po asfalcie modeluje się tylko sylwetkę?

Spec SFD Odżywki i suplementy

Wysłana - 25 czerwca 2002 20:44 
W większości przypadków polecamy:

Weider - Giant Mega Mass 4000

CENA: 235.00zł
Dymatize - Super Mass Gainer

CENA: 159.00zł
Olimp - Massacra

CENA: 99.00zł

sprawdź pozostałe odżywki,   odżywki białkowe,  odżywki na masę

bastard

Wysłana - 25 czerwca 2002 20:44    Edytuj Cytuj
z pewnoscia dziala rowerek na lydki, uda , posladki , brzuch
ale jesli ci chodzi o inne partie no z pewnoscia bedziesz chudla tez z innych czesci
jednak rower najbardziej dziala na te
a jesli chodzi o 2 pytanko
to na logike to biorac bo pierwszy raz slysze
jadac po nierownym terenie musisz mocnao trzymac kierownice wiec spinasz tricepsik , nogi pewnie tez biora udzial w tych spieciach
wiec co ci powiem
to ze asfalt takze odchudza
a jezdzac po nierownym terenie wymaga to troche wiekszej kondycji i wysilku wiec tracila bedziesz nieco wiecej kalorii
moim zdaniem nie ma roznicy wielkiej w doborze terenu
dla odmiany mozesz pojezdzic crosowo
ale asfalt zawsze bezpieczniejszy
pozdrawiam

SFD crowd makes me rrrah rrrah rrrah

SFD crowd makes me rrrah rrrah rrrah

SFD

Wysłana - 27 czerwca 2002 21:10    Edytuj Cytuj
Dziękuję bardzo za fachową radę i pozdrawiam również.

SFD

Wysłana - 28 czerwca 2002 07:53    Edytuj Cytuj
Jazda na rowerze z niewielką intensywnością, tak że można wytrzymać 2-3 godziny to doskonały fatberner. Przy tętnie do 120 ( 50% V02max) 2/3 energii pochodzi z tłuszczu. Spalisz tłuszcz z całego ciała to doskonałe uzupenienie treningu na siłowni. Nie ma znaczenia czy jeździsz szosę czy teren. W terenie jest więcej interwałów -więcej elementów treningu kardio i ciekawsza przejażdzka. Powodzenia w pokonywaniu kilometrów na rowerze. Może tak to pokochasz, że zapragniesz się ścigać, a wtedy może się spotkamy na jakichś zawodach.

Z poważaniem ARKADY

SFD

Wysłana - 28 czerwca 2002 18:25    Edytuj Cytuj
Ty chyba zartujesz. Do 120 = 50% HR Max? Czyli 240 to HR Max a wzor na jego obliczenie to 220 - wiek. Dobre sobie.
Podaj zrodla odnosnie tej strefy spalania tluszczu bo wszystkie znane mi zrodla (w tym wypowiedzi zawodowych trenerow: m. in. R. Szula - jednego z trenerow Korzeniowskiego) mowia o strefie najskuteczniejszego spalania tluszczu jako: 60-70% HR Max, ewentualnie 65-75 %. Czyli w moim przypadku, a nie jestem juz pierwszej mlodosci, to daje tetno: 120-138. Im ktos mlodszy tym tetno wyzsze, czyli nic sie nie zgadza. Trening ponizej tych granic niczym nie rozni sie od siedzenia przed telewizorem, pomijajac wzgledy rekraacyjne oczywisci.

BoL

SFD

Wysłana - 29 czerwca 2002 12:47    Edytuj Cytuj
Sorry, nie zauwazylem, ze to 50% tyczy sie VO2 Max. Nie zmienia to jednak faktu, ze te 120 to troche za malo.

BoL

SFD

Wysłana - 07 lipca 2002 15:13    Edytuj Cytuj
Masz rację nie zauważyłem to nie miało być 120 tylko do 140. Choć są doniesienia naukowe,że trening do 80%VO2max ( czyli RH do 160, a nawet 165) spala tyle samo tłuszczu i więcej opczywiście węglowodanów, więc oprócz fatburningu robisz jeszcze kondycję.

Z poważaniem ARKADY

Proszę w skrócie napisać w jaki sposób regulamin forum został złamany.

Nieuzasadnione użycie opcji grozi zablokowaniem konta.

Czy chcesz oddać głos na ten temat/użytkownika?

Twój głos jest dla nas niezwykle ważny, bo pozwola nam na ocenę użytkowniów i tematów.

Copyright 2000 - 2011 SFD S.A.