Masaż, sauna, pływalnia. Poza tym oczywiście posiłki potreningowe dostosowane do zestawu ćwiczeń. Bardziej zaawansowani mogą stosować techniki relaksacyjne. Uściślij pytanie. Pozdrawiam.
guru
1019593236000
Robbins
Wysłana - 23 kwietnia 2002 22:39
Mam swoje latka (prawie cztery dychy), mimo to trenuję 5-6 razy w tygodniu. 4 razy siłownia, 1-2 squash w tygodniu. Pod koniec tygodnia czuję się często ponaciągany. Rano wstaję cały obolały. Czuję, że niestety nie regeneruję się już tak szybko jak kiedyś. Chciałbym zastosować 1-2 razy w tygodniu jakieś zabiegi regeneracyjne, preparaty...? coś co pomoże mi ćwiczyć nadal z dużą intensywnością. Korzystam z sauny, jacuzzi, masaży ale nie daje to spodziewanych efektów. Trening uzupełniam suplementami:HMB, BCAA, multiwitaminy, wapno, cynk, chrom, A+E, Białko 100 serwatkowe. Co jeszcze mógłbym zastosować? maści, witaminy, okłady???
-=Pozdrawiam=-
1019594386000
SFD
Wysłana - 23 kwietnia 2002 22:59
Robbins - sądzę, że nie jest to tyle problem fizyczny, co psychiczny. Może tempo jest zbyt duże? Metryka jest bezwzględna i proces regeneracji po wysiłku wraz z wiekiem wydłuża się. Poza tym jest nieskuteczny ze względu na ograniczone zapasy i zwolniony metabolizm. To, co mogę Ci poradzić - zajrzyj do sklepu. Osobiście wypróbowałem preparaty, które przynajmniej teoretycznie znacznie zwiększyły moje siły witalne. Zobacz Power Guarana, Tyrosin i Vita Force. Może Multimineral jako uzupełnienie "wypocenia?"
guru
1019595593000
Robbins
Wysłana - 24 kwietnia 2002 09:28
Jak rzekłeś tak zrobię, a o efektach nie omieszkam Cię powiadomić nasz Królu Złoty!!!
hm..ja mam podobne pytanie...tyle tylko ze u mnie jest troche inaczej... nie czuje sie ponaciagany ale jestem strasznie spiacy, mam daremne samopoczucie i ogolnie czuje sie strasznie.... co najgorsze brakuje mi motywacji i entuzjazmu w kolejnych cwiczeniach... nie mam juz pojecia co robic :(.... z gory dziekuje za wszelka pomoc :)
...One shall stand...One shall fall...
1019663289000
Robbins
Wysłana - 24 kwietnia 2002 22:34
Podsumujmy co wiemy o rengeneracji po treningu: -stosować odpowiedni okres odpoczynku pomiędzy treningami (patrz atlas ćwiczeń) -wysypiać się -prawidłowo odżywiać się -stosować suplementy (Guru wymienił wyżej) -stosować masaże, saune
Pozdrawiam
-=Pozdrawiam=-
1019680451000
SFD
Wysłana - 24 kwietnia 2002 23:25
Tylko dodam, że powinieneś sprawdzić poziom cukru. Jeśli będzie prawidłowy - recepty masz powyżej. Pozdrawiam.
guru
1019683534000
Boofi
Wysłana - 25 kwietnia 2002 01:19
witam ja bym jeszcze jakies ziólka zastosował !!! żeń-szeń gorąco polecam : moga byc tabletki prod przez firmę phytopharm ( w sumie to w tym wieku geriavit pharmaton jest niezły - sam go stosowałem choć do lat 40 duzo mi brakuje !!! zawiera wiele fajnych substancji np cholinai inzotyol) następnie inne srodki (oczywiscie ziolowe) wyciagi z jezówki purpurowej (echinacea) albo aloesu ( moze być biostymina jesli zastrzyki nie straszne - ale to juz ekstremalne srodki) jako dobra regeneracje psychiczna :jakies tam kropelki nalewki zawierajace: melise waleriane szyszki chmielu itp pozdrawiam
XXX Boofi XXX Hard Core Straight Edge
XXX Boofi XXX Hard Core Straight Edge "Blood and Guts bro , thats the way it goes !!" - lifter ?
Nie dyskutuj z d****em. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem.
Ekspert -
1019690350000
SFD
Wysłana - 25 kwietnia 2002 19:23
Jestem przekonana, że temat regeneracji na tym forum jest zapomniany, a szkoda, bo jest nieodłącznym etapem treningu. Do metod regeneracji można jeszcze zaliczyć:
Stretching - odpręża mięśnie, powoduje ich lepsze ukrwienie.
Regularna zmiana ćwiczeń, sportu - zapobiega przeciążeniu tych samych partii mięśni.
Techniki relaksacyjne - joga, tai chi, odprężają fizycznie i psychicznie mają oddziaływanie na funkcje organów wewnętrznych, układu hormonalnego i nerwowego.
oraz wszystkie inne metody powodujące dokrwienie mięśni np. okłady z lodu, krioterapia miejscowa (sprawdziłam na sobie jest super), automasaż, gorąca kąpiel itd.