Jakie są najlepsze źródła białka, węglowodanów i tłuszczy?
SFD
Wysłana - 11 sierpnia 2004 15:36
Sprawdź swoje BMI
Witam wszystkich. Poszukuje konkretnej informacji, skondesowanej w jedną całość.. mianowicie chodzi mi o najlepsze=najzdrowsze źródła białek, węglowodanów i tłuszczy.
białka: jaja, ryby (tuńczyk w sosie własnym), pierś z kurczaka lub indyka, mleko w proszku odtłuszczone. ww:to proste bo prawie wszędzie masz węgli od za*****ia ryż, chleb, owoce (szczególnie banany). Ja polecam żebyś ugotował sobie torebkę rużu (100g.) i usmażył 100 lub 200g. (pół lub całą) piersi z kurczaka a przyprawami tylko na patelni teflonowej bo bez tłuszczu. Pierś pokrój na kawałki, zmieszaj z ryżem i the end. Jak dla mnie bomba. Możesz jeszcze jakieś ważywa z tym kurczakiem podsmażyć.
A moze poczytasz posty podwieszone?
Od tego powinno sie zaczac.
pierwsza by zobaczyc twoje oczy... druga, druga... by zobaczyc twoje usta... trzecia po to by zobaczyc cala twoja twarz...
A.W.O.L.
Ekspert -
1092252256000
SFD
Wysłana - 11 sierpnia 2004 22:06
Wielkie dzięki za wszelkie informacje....
Pozdrawiam Paula
1092254797000
Lu_ka
Wysłana - 11 sierpnia 2004 23:26
Węglowodany
Unikaj: spożywania węglowodanów prostych (cukrów prostych): cukru, miodu, dżemu, słodyczy, które powodują wzrost poziomu cukru we krwi.
Źródłem węglowodanów powinny być dla Ciebie głównie:
produkty zbożowe szczególnie te bogate w błonnik (np: razowe pieczywo, kasza gryczana) oraz nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, soczewica).
warzywa spożywaj je w ilości 350 - 500 g na dobę. Mają one niewielką wartość energetyczną, dają uczucie sytości, są źródłem witamin, soli mineralnych i błonnika. Jedz surówkę do każdego posiłku!
owoce spożywaj je w ilości 200 - 300 g na dobę (pamiętając o wliczaniu ich do ustalonej ilości wymienników węglowodanowych w danym posiłku). Są one także dobrym źródłem błonnika pokarmowego.
Pamiętaj aby te same posiłki (np. śniadania) w ciągu kolejnych dni były zbliżone pod względem zawartości węglowodanów, co zmniejszy wahania cukru we krwi w ciągu doby.
Białko
Unikaj: wieprzowiny, tłustego drobiu (gęsi, kaczki). Spożywając produkty białkowe (np. mleko, wędliny, sery) pamiętaj, aby zawierały jak najmniej tłuszczu.
Dobrym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego dla Ciebie są np. ryby morskie, drób chudy bez skóry, cielęcina, chude wędliny, mleko i przetwory mleczne odtłuszczone.
tłuszcze
Uważaj na tłuszcze "ukryte", zawarte w tłustych mięsach, serach, mleku (np. 1 parówka zawiera 12 g tłuszczu).
Wśród tłuszczów zaleca się spożycie olejów roślinnych i rybnych, a ograniczenie masła i smalcu.
Nie bójcie się próbować nowego - amatorzy zbudowali arkę, profesjonaliści Titanica...