Jaki chleb najzdrowszy i najlpeszy przy redukcji ?
jarviz
Wysłana - 14 lutego 2007 18:49
Sprawdź swoje BMI
Witam Chciałbym uzyskać jakies informacje na temat chleba. Ktry z nich jest najzdrowszy. Ogolnie patrzac na skład tylko jasny nie ma cukrów, a chleby ciemniejsze mają cukry, karmel bądź inne cudy. Czy jest jakis chleb ktory nie ma cukrów, może nawet soli dostepny na redukcje ?
Ja wogole nie polecam chleba. Ewentualnie czasami razowy w malych ilosciach. Ja stram sie jesc takie potrawy zeby chleb byl niepotrzebny.
Westside, Outlawz, Makaveli tha Don, so long, Killuminati, The 7 Days
1171476683000
xeran
Wysłana - 14 lutego 2007 19:51
Na redukcje polecam chleb zytni razowy i pelnoziarnisty - ze wzgledu na zwiekszona ilosc makro- i mikroelementow, ale wiadomo... chlebek w rozsadnych ilosciach
1171479069000
Caramel
Wysłana - 14 lutego 2007 20:00
jesli znalazles karmel w skladzie swojego razowego chleba tzn,ze nie jest to prawdziwy razowy chleb,a wlasnie karmel dodano po to zeby udawal chleb razowy. Trzeba czytac sklady. Jednak tak naprawde bardzo trudno dostac prawdziwy razowy chleb w sklepach i trudno stwwierdzic,ze ten ktory kupilismy jest ok,bo kto wie co w takim chlebku,ktory kupimy kryje sie naprawde.
www.pajacyk.pl -----------------------------
----------------------------
Specjalista -
1171479633000
Rodic
Wysłana - 14 lutego 2007 20:13
Nom, zgodze sie z stwierdzeniem ze trudno go dostac, np. u mnie (na wsi) nie idzie dostac takiego chlebka, musze jechac o mista zeby kupic
Specjalista -
1171480438000
Gumiśśś
Wysłana - 15 lutego 2007 09:36
U mnie (Lublin) jest w supermarketach prawdziwy razowiec. Pisze jak wół, że z mąki żytniej razowej na naturalnym zakwasie bez karmelu itp. Jest to wyrób piekarni z mojego miasta, ale jak się ona nazywa to nie wiem W smaku jest taki sobie, ot jak chleb razowy...
Za to pyszny jest żytni słonecznikowy (ta sama piekarnia) ale już z dodatkiem karmelu. Ja zmieniam czasem razowy na słonecznikowy, bo ile można memlać to samo?
Dobry chleb żytni razowy (prawdziwy) z ziarnami zbóż jest z tego Schulstag'u (nie wiem jak to się pisze) ale on naprawde jest w każdym mieście w sklepach w stylu Tesco, Real, L.Eclerc, Geant itp... Czyli hipermarkety! Cena to około 3,50 za 400g czyli złotówkę drożej niż ja normalnie kupuje żytni razowy. W smaku jest świetny. Jedyną jego wadą jest to, że są strasznie cienko kromki pokrojone.
1171528588000
puramuk
Wysłana - 15 lutego 2007 09:52
Zapewniam cie ze gdybys sprobowal chleba, ktory nie ma wogule soli to bys puscil pawia
JEżeli chodzi o chleb to czy to masa, czy redukcja to tylko prawdziwy razowy chleb. Ma on o wiele korzystniejszy skład niż beznadziejny, niedobry i maksymalnie chemicznie spucnięty biały . Zawiera więcej wartości odżywczych- jest najmniej przetworzony, oczyszczony. Taki chleb najlepiej jakby nie miał w sobie mąki przennej -samą żytnią. Do tego może być dodane pestki słonecznika, dyni. Sól raczej we wszytkich chlebach występuje...
No ale to że chleb jest berązowy nei znaczy że ejst razowy. Często producent ddoaje tylko domieszkę mąki razowej a reszta jest z mąki przenicznej a dla kolorku daje np. karmel... Ludzi eleca na to ...
Dobry chleb razowy powinien być kruszący, powinien nam sie łamać...