logo
zamknij zamknij

Jak zrobić omlet z płatków owsianych ?

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 157031

5 5 3
napisał(a)
kojot23
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 72 Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 790
Panowie mam pytanko do prawdziwych sportowych kucharzy

jak zrobic omlet z płatków owsianych ?

mozna dorzucic do niego z 6-7 białek jaj

jak to w ogóle zrobic ?

żółtka jaj mogą byc ??

rozdrobnione orzechy laskowe ???

bez dodatku serka wiejskiego oczywiście (twarogu) i bez dodatku cukru (ewentualnie troche słodzika) i bez mąki

bedzie smazone na oleju PAM



Zmieniony przez - kojot23 w dniu 2008-03-30 14:08:00
3
napisał(a)
bziubzius Moderator
Ekspert
Szacuny 933 Napisanych postów 12040 Wiek 29 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 157457
Sposobów na przyrządzenie omleta jest naprawdę niezliczona ilość.
Najlepiej wypróbować kilka porpozycji, po to, by przekonać się, która odpowiada nam najbardziej.
Bazę do przygotowania omleta stanowią jajka oraz płatki lub mąka.

Jedną z najbardziej podstawowych opcji jest wymieszanie płatków owsianych z całymi jajkami. Do środka możemy dorzucić suszone owoce lub wiórki kokosowe czy też orzechy. Całość dokładnie mieszamy i smażymy na delikatnie natłuszczonej patelni.

Jeśli chcemy, by omlet wyszedł bardziej puszysty, wyrośniety i miękki, warto zalać wczesniej płatki letnią woda. Płatki możemy zalać wodą wieczorem. Rano odlewamy nadmiar wody. Do tak przygotowanej masy dodajemy jajka, suszone owoce, cynamon i smażymy z obu stron.
Moczenie płatków w wodzie nie tylko sprawi, że omlet będzie bardziej wyrośniety i miękki, ale pozwoli pozbyć się również części kwasu fitynowego.
Wymoczone płatki są również łatwiejsze do strawienia.

Poniżej przedstawiam kilka sposóbów na to, by omlet wyszedł jeszcze bardziej puszysty:

• Składniki do omleta warto wymieszać przy pomocy blendera. Masa będzie delikatniejsza i bardziej napowietrzona. Dzięki czemu omlet lepiej wyrośnie.
• Do omleta warto dodać odrobinę proszku do pieczenia lub sody. Sody dajemy mniej więcej połowę mniej niż proszku, by nie odczuwać w omlecie jej specyficznego smaku.
• Ubijamy białka i dodajemy delikatnie do gotowej masy na omlet. Ta wersja zabiera już nieco więcej czasu. Omlet co prawda rośnie większy, ale wydaje się nieco pusty, jeśli białek ubijamy zbyt wiele.
• Do masy na omlet warto dodać łyżkę mąki z tapioki. Zwłaszcza, gdy omleta przygotowujemy z bezglutenowych mąk. Dodatek mąki z tapioki świetnie wpływa na lepsza sprężystość i puszystość ciasta.
• Jeśli zachodzi potrzeba dodania do omleta płynu w celu rozcieńczenia masy, dobrze jest dodać nieco wody gazowanej. Taki zabieg również wpływa na lepszą jakość ciasta.
• Do środka omleta możemy dodać pół dojrzałego banana. Banan dodany do masy zachowuje się podobnie do jajek. Jeśli z jakiegoś powodu ograniczacie lub całkowicie unikacie jajek, możecie zastąpić je dojżałym bananem. Pamiętajmy jednak, że banany nie są źródłem pełnowartościowego białka. Warto wtedy dodatkowo spożyć na przykład odżywkę białkową. Może ona posłużyć za polewę do omleta.
• Omlet smażymy pod przykryciem. Wyrasta wtedy znacznie lepiej.
• Bazą do omleta może być również ugotowany ryż lub kasza.

Poniżej przedstawiam kilka pomysłów:
http://www.sfd.pl/Omlet_marchewkowy_by_Diamond_-t1103908.html
http://www.sfd.pl/Omlet_bananowy-t1119857.html
http://www.sfd.pl/Omlet_z_kremem_karmelowo_mleczno_kakaowym-t1122730.html
http://www.sfd.pl/Omlet_Kulturysty__Low_Carb_-t1058710.html






Zmieniony przez - bziubzius w dniu 2016-07-22 11:40:12
Krzysztof Piekarz
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
napisał(a)
Rusedski
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 2339 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 31849
wymieszac wybrane składniki w misce i usmazyc
3

Sounds Like A Melody

napisał(a)
Hihihehe
Znawca
Szacuny 28 Napisanych postów 2733 Wiek 26 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 16414
Najlepiej zmiksowac platki owsiane i dodac 2 cale jajka.Bialka tez moga byc jak masz inne zrodla tluszczy,ale taka ilosc to chyba za duzo.
Oczywiscie bez serka wiejskiego? Nigdy nie robilam jeszcze z niego omleta,ale ogolnie nie widze w nim nic zlego.
4
napisał(a)
kojot23
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 72 Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 790
unikam laktozy, stąd twarogi i serki odpadają.

jesli chodzi o tłuszcze to mogą to byc 4-5 całe jaja + 3-4 białka

lub 8 białek i 30 g orzechów laskowych + 100g płatków owsianych
nie wiem czy uda mi sie taką ilosc owsianych usmazyc ?

najwyzej podziele na 2 omlety (po 50 g owsianki)
3
napisał(a)
Hihihehe
Znawca
Szacuny 28 Napisanych postów 2733 Wiek 26 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 16414
Nie wiem,ale zdaje mi sie,ze jak platki beda dobrze zmiksowane to sie uda.W sumie to chyba nie taki ze mnie dobry kucharz jak mi tylko dobrze wszystko na teflonie wychodzi ;) Rzadko kiedy dobrze mi cos odstaje na normalnej patelni nawet jak posamaruje tluszczem
1
napisał(a)
góra-forte
Specjalista
Szacuny 64 Napisanych postów 5820 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 42644
http://www.sfd.pl/Przepisy_kulinarne-t52358-s37.html
Zobacz na 4post.
3

GÓRA---->I am What I am

napisał(a)
-basta-
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 1038 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 8035
dajesz do miski 3 jajka i 100g platkow owsianych, mieszasz. potem miksujesz to blenderem na ciasto, dolewasz troche mleka ( dodatek mleka poprawia smak) no i smazysz
4
napisał(a)
Hihihehe
Znawca
Szacuny 28 Napisanych postów 2733 Wiek 26 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 16414
On nie moze mleka.Bez niego tez wyjdzie dobre.Jak sie znudzi taki smak to zawsze mozna dodac przyprawy czy owoce
napisał(a)
rafe_1
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 6 Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 1292
Podam mój przepis stosowany od kilku mc. :
5 jaj w tym 2 są z żółtkami (łącznie 5 b. dużych jaj jeśli są mniejsze to 7)
ząbek czosnku lub suchego, 2 plasterki wędlinki, pół łyżeczki zmielonych orzechów i ½ małej cebuli może być też pomidor, do tego ok. 100g płatków owsianych. Cebule (pomidor) kładziemy na patetelnie smażę ok. 2 min aby lekko odparowała całą resztę produktów mieszam widelcem w kuflu od piwa ;) i wylewam na cebule, na malutkim ogniu czekam aż dojdzie , aby się nie przypalało często wyłączam gaz aby w wysokiej pod przykryciem doszło do siebie. Jeśli używam np. 200g płatków owsianych to już nie wychodzi za dobre bo robi się z tego placek prawie jak chleb to lubię sobie zamienić i te 200g płatków zjeść z mlekiem 0,5%, a reszta jajecznicy j.w. Śniadanie w tych ilościach mam ułożone dla osoby z wagą ok.100 kg+ i przed posiłkami dużymi zawsze pije 10-20ml oleju (3-4x dziennie). W cyklu na diecie (nisko węglowodanowa węgle tylko z rana i po treningu) schodzę na 100g płątków i 1 jajko z żółtkiem i zawsze łyk oleju przed jedzonkiem ok. 5-10ml.
2
napisał(a)
-basta-
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 1038 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 8035
jak niedodaje mleka to mi wchodzi jak trociny
1
napisał(a)
Komandi
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 144 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 907
Ja do takich placków owsianych dodaje rodzynki :)
1
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Cos nietak...

Następny temat

Co robie źle??

Czy mogę stosować suplementy, odżywki, leki (np. SAA) przed komisją lekarską?

Czy warto stosować dietę oraz trening „kolegi” czy z Internetu?

Napoje poprawiające osiągi

Lody proteinowe jogurtowo-owocowe

Patrycja Zahorska - jestem sobą

Zawodniczki Bikini Fitness w mini i szpilkach

Bezglutenowe ciasto biszkoptowe z truskawkami

Trening na plaży