Witaj! Dołącz do społeczności ludzi aktywnych. Możesz zalogować się   lub zarejestrować
Wczytywanie danych ...
Temat: Treść:
Autor

Jak poradzić sobie z Dyskopatią!!!--ja już nie daje rady

morenojr

Wysłana - 24 listopada 2009 19:00    Edytuj Cytuj

Sprawdź ile procent masz tłuszczu

Witam

Mam 25 lat, 193cm, ok 100kg. Mam również lekko okrągle plecy.

Od podstawówki prowadziłem aktywny tryb zycia( dużo sportu: najpierw: kosz, siatka,w okresie studiowania: pływanie, rower,siłownia)

Niestety od zeszłych wakacji ( 11.08.2008) mam problemy z dyskopatią ( L4-L5 i L5-S1)

Nabawiłem sie jej na siłowni,źle chwyciłem ciężar i za szybko chciałem się wyprostować.Robiłem trening hantlami klatki piersiowej.
To był przysłowiowy gwóźdz do trumny.
Bo ten proces zwyrodnieniowy trwał pewnie od jakiegos czasu.

Bolało strasznie w odcinku L-S. Ból nie poszedł do nogi.
Karetka zawiozła mnie do szpitala, bo sam nie mogłem wstać z łóżka
Najpierw leżałem w szpitalu, na chirurgi , gdzie postawili błędną diagnoze: naderwanie mięsnia grzbietu.
Wykonano mi RTG:w odcinku L-S wykazał Spina Bifida ( niepełne spojenie)

(Wrzesien 2008)

Ból nie ustępował, wiec udałem sie do fizjoterapeuty.
Zaczełem rehabilitacje. I uzupełniałem ją badaniami diagnostycznymi.

Wykonałem MRI,RTG(Th) badania krwi, moczu.

---MRI wykazał dwie przepukliny L4-L5 i L5-S1.
---RTG (Th) w opisie było: podejrzenie ch.Scheuermanna
---Reszta badań w normie

MRI wykazał dwie przepukliny L4-L5 i L5-S1 ( wynik odebrałem w lutym tego roku)

(Marzec 2009)

Po otrzymaniu wyniku dostałem skierowanie do szpitala ,byłem 4 tygodnie( cały marzec) w szpitalu na oddziale rehabilitacyjnym gdzie miałem takie zabiegi jak:
- fango
-hydroterapie
-theraplus
-prady dd
-kinezyterapia
-laser

Nic nie pomogło, nawet w miedzyczasie się pogorszyło.
Tzn. Dalej ból w odcinku ledzwiowym, jakby w centrum kreogslupa i bardziej z lewej strony.

Po tem kontynuowałem leczenie prywatnie u fizjoterapeuty ( spec.od terapii manualnej kaltenborna ale facet był także po innych kursach) wzmacniałem miesnie brzucha i się oszczędzałem ( zresztą oszczedzam się od tego wypadku na siłowni)

(kwiecien 2009)
Kupiłem nowe łóżko i nowy sredni-miętki materac.Dalej bez zmian

Nic nie pomagało, naprawdę nic. Zaczełem chodzić na basen gdzie pływałem grzbietem aby odciążyć plecy. Ćwiczę równiez w domu, mam taka dużą piłke, dyski sensomotoryczne, wykonuje cwiczeia zalecone przez fizjo,

Dalej nic.

(Czerwiec 2009)
Postanowiłem troche poszukać jakiejś profesjonalnej klinki gdzie by się mną profesjonalnie zajęto i trafiłem do CKR w Konstancinie.Wydałem w ch...j kasy.

(Lipiec 2009)
W lipcu miałem tam 2 tygodniową kurację. Gdzie korzystałem z :
-basen,sauna
-wyciąg pulsacyjny
-terapia indywidualna z osteopatą
-kriokomora ogólnoustrojowa
-prady TENS
-Terapii Master SET

i znowu to samo, nic sie nie polepszyło, w miedzyczasie było znowu gorzej.

(Sierpień 2009)
Pod koniec wakacji zaczełem, akupunkture pod okiem ortopedy-traumatologa( chodziłem do niego jakies 3 miesiące, bez najmnijeszego efektu, poza siniakiami od nakłuć)

(Październik 2009)
Ostatnio zaczełem McKenziego u terapeuty po kursach ABCD( jakieś 3 tygodnie temu) i znowu nic. Ani się nie pogorszyło anie nie polepszyło.

Od jakiś 2 miesięcy mam lekkie ciągnięcie w lewej łydce.

Nie mam ubytków neurologicznych, ale boli mnie cały czas w kregosłupie, w odcinku ledzwiowym.Ostatnio pobolewa mnie również jakby w przejsciu miedzy L a Th.

Byłem u 3 neurochirurgów : żaden z nich nie widzi wskazań do zabiegu i mi go raczej odradzają.

Żadne leki przeciwbólowe( ketonal, ketonalduo, zaldiar) nie pomagają, a po sirdaludzie jestem spiący i mam sucho w gardle

Aha ból występuje non stop ok 17h/day. Podczas snu mam jedynie niewielką ulge.
Żadna pozycja czy cwiczenia nie przynosi ulgi.

Założyłem tu ten wątek, bo może ktoś podsunie mi jakiś pomysł, da jakąs radę jak zaleczyć/wyciszyć dyskopatię.

Chciałbym wrocić kiedyś do sportu.Albo inaczej do życia bez bólu.
Na dzień dzisiejszy jest załamany i nie wiem jak sie ratować!!!

Mieszkam na Pomorzu jakies 50km od Trójmiasta.

Jakies porady?

Zmieniony przez - morenojr w dniu 2009-11-24 19:08:12

Spec SFD Odżywki i suplementy

Wysłana - 24 listopada 2009 20:16 
W większości przypadków polecamy:

Ultralife - Nox pump xtreme

CENA: 5.00zł
Olimp - T-100

CENA: 89.00zł
Nutrend - Flexit drink

CENA: 46.00zł

sprawdź pozostałe odżywki,  odżywki białkowe,  odżywki na masę

rywon21

Wysłana - 24 listopada 2009 20:16    Edytuj Cytuj
witam
co moge ci poradzic to bdb lekarza ordynatora szpitala w słupsku
pana gałązke jest on neurochirurgiem
przyjmuje priv wizyta 130pln
byłem z kumplem duze ludzi go chwali nawed spodkałem tam ludzi z 3miasta
uwierz mi on ci pomoze

CannonBall

Wysłana - 24 listopada 2009 21:23    Edytuj Cytuj
To co było robione mogłoby jeszcze zostać uzupełnione o diagnozę neurodynamiczną. Byc może układ nerwowy mechanicznie nie pracuje jak powinien co jest powodem bólu.

morenojr

Wysłana - 24 listopada 2009 22:45    Edytuj Cytuj
przyznam sie że nie spotkałem się dotychczas z diagnozą neurodynamiczną.
Co to? Czy jest to dostępne u nas w PL?

Piotr Zemł

Wysłana - 24 listopada 2009 23:05    Edytuj Cytuj
Trzeba się zastanowić nad jedną rzecza. Mianowicie byles na terapii manualnej, spotkałes sie z osteopatą, byłeś na mckenzim. Zakładam ze byli to dobrzy terapeuci i im nie można nic zarzucic i pracowali jak mogli. Wszyscy oni skupiali się na Twoich objawach bólowych skumulowanych w kręgosłupie.

Ja zadam Ci zupełnie inne pytanie czy przed nieszczęśliwym podniesieniem cięzaru który spowodował uszkodzenie miałeś jakieś inne kontuzje, dolegliwości? Typu skręcony staw skokowy, skrecenie kolana, złamania w obrębie kończyn dolnych albo chociazby jakies upadki cokolwiek co Ci się przypomina zastanów się ??

To co Ci sie przypomni być może mogło być poczatkiem twojego schorzenia a dyskkopatia jest tylko objawem tego co sie dziaó juz wczesniej w Twoim organiżmie

www.chiro-reh.pl
gabinet rehabilitacji
mgr fizjoterapii Piotr Zemła
Znawca -

morenojr

Wysłana - 25 listopada 2009 10:08    Edytuj Cytuj
Tak ,miałem 3 razy skręcony staw skokowy:
--2xlewy
--1xprawy
( za każdym razem miałem nogę w gipsie 2 tygodnie)

i Tak miałem jakiś 2-3 lata przed tym wypadkiem na siłowni skręcone kolano ( lewe), które po dzis dzień się potrafi boleśnie zblokować.

a w wieku 9 lat miałem usuwany wyrostek robaczkowy. Wiecej urazów, złamań,skręceń, operacji nie miałem.

Zmieniony przez - morenojr w dniu 2009-11-25 10:08:50

Zmieniony przez - morenojr w dniu 2009-11-25 11:01:45

bart-j

Wysłana - 25 listopada 2009 19:21    Edytuj Cytuj
popieram piotra , ale zastanawiam sie tez czy moze terapia nawet jesli byla trafna to moze poprostu byla zbyt krotka , zaleczanie krazka moze trwac pare ladnych miesiecy

GO HARD OR GO HOME

morenojr

Wysłana - 26 listopada 2009 17:14    Edytuj Cytuj
To co Ci sie przypomni być może mogło być poczatkiem twojego schorzenia a dyskkopatia jest tylko objawem tego co sie dziaó juz wczesniej w Twoim organiżmie

Panie Piotrze czy mogłby Pan powiedzieć coś niecoś wiecej
( teraz gdy przypomniałem sobie o tych skręceniach i urazie kolana )
na temat tego schorzenia, o którym Pan pisał w swojej wypowiedzi?

Piotr Zemł

Wysłana - 26 listopada 2009 20:10    Edytuj Cytuj
Duzo mi to wyjaśniło pisałeś wczesniej o bólu do łydki lewej, skręcona była lewa kostka 2 razy i kolano do teraz z nim są problemy. Siły miesniowej przez internet nie zbadam ale mogłbym przypuszczac ze lewa strona kończyna dolna i górna są słabsze tak jak lea czesc tułowia.

Moja przypuszczalna diagnoza była by taka: w wyniku wczesniejszych urazów stawu skokowego a szczegolnie kolanowego lewego doszło do osłabienia tych stawów ich gorszej pracy( ruchu w stawach) zostały nie wyleczone pewnie troche sztywniejsze mogą byc ( opor końcowy wspominany przeze mnie w któryms z postów) i nastąpiła pewna kompensacia w kręgosłupie ledzwiowym piersiowym i szyjnym. wszystko to osłabiło kręgosłup i to trwało mniej wiecej 2 lata. W wyniku zlego dobrania obciązenia nastapiło uszkodzenie dysku i wystąpienie przepukliny miedzykręgowej.

Proponuje zbadać staw kolanowy lewy i skokowy lewy czy jest prawidłowy zakres ruchomosci, opor koncowy i zbadać stan napiecia mięsniowego ewentualnie zastosować techniki mobilizacji stawów. Zobaczyc po tygodniu od zastosowanych technik rezultat czy sie cos zmnienilo i ewentualnie dodać mobilizacje biodra, kregoslupa szyjnego dla poprawienia postawy ( krąg szczytowy i obrotowy czyli dwa najwyzsze w kręgoslupie)

www.chiro-reh.pl
gabinet rehabilitacji
Znawca -

Piotr Zemł

Wysłana - 26 listopada 2009 20:11    Edytuj Cytuj
Do CannonBall co to jest diagnoza neurodynamiczna ?? Chodzi Ci o neuromobilizacje nerwów i opony twardej??

www.chiro-reh.pl
gabinet rehabilitacji
Znawca -

morenojr

Wysłana - 26 listopada 2009 22:32    Edytuj Cytuj
Proponuje zbadać staw kolanowy lewy i skokowy lewy czy jest prawidłowy zakres ruchomosci, opor koncowy i zbadać stan napiecia mięsniowego ewentualnie zastosować techniki mobilizacji stawów

Panie Piotrze tą wypowiedzią daje mi Pan cień nadzieji ze bedzie dobrze, ale....
...myśli Pan że terapeuta manualny (spec. od Kaltenborna- tylko taki jest u mnie w miescie) będzie wiedział o co chodzi?
I jak mu to powiedziec zeby nie uznał się wymądrzam.Jak go nakierować na ten tor myslenia?

Pan zapewne również byłby troche zdziwiony gdyby pacjent przyszedł do gabinetu i powiedział ze on wie co mu jest a Pan niech tylko wykonuje jego polecenia.
Kurcze mam nadzieje ze nie namieszałem za mocno

Zmieniony przez - morenojr w dniu 2009-11-26 22:33:20

Odpowiedzi jest na 3 strony.     następna 

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Jak poradzić sobie z Dyskopatią!!!--ja już nie daje rady

Strony:  pierwsza  2  3   ostatnia 

Proszę w skrócie napisać w jaki sposób regulamin forum został złamany.

Nieuzasadnione użycie opcji grozi zablokowaniem konta.

Czy chcesz oddać głos na ten temat/użytkownika?

Twój głos jest dla nas niezwykle ważny, bo pozwola nam na ocenę użytkowniów i tematów.

Copyright 2000 - 2011 SFD S.A.