Chciałbym razem z kilkoma kumplami zrzucić się na matę. Do tej pory myśleliśmy o puzzlach o grubości 4 cm, ale pewna pani z firmy handlującej tego typu sprzetem powiedziała mi że lepszym wyborem byłaby mata tatami. Nigdy z bliska nie widziałem tatami ani puzzle, więc nie wiem jaka jest różnica między tymi matami. Jeśli ktoś z was może mi udzielić informacji na ten temat będę wdzięczny.
To troszeczke bedziecie sie musieli zrzucic:) U mnie w klubie sa puzzle, ale te cienkie, w ogole sie nie nadaja do kulanki, ale jakos cwiczymy. Kumpel jak walczyl na takich grubych puzzlach, to mowil ze calkiem niezle i dobrze amortyzuja. Ale sama mata to jeszcze nie wszystko, wazne co znajduje sie pod nia. Ja spotkalem sie z kilkoma rozwiazaniami, gdzie pod tatami byly rozlozone opony, na nich deski i dopiero tatami-bardzo przyjemnie mi sie tam cwiczylo, naprawde mozna sie niezle porzucac i plecy nie bola;) Ostatnio poszedlem na inna sale, a tam natomiast pod tatami byl gruby steropian.
"Ból to cena jaką płacimy za siłę"
1132673745000
Jodan
Wysłana - 22 listopada 2005 16:40
tylko tatami ze sprasowanej pianki obszytej materiałem. mocne, doskonałe do każdego typu grapplingu. full wypas, mozna kupić w wersji takiej, że poszczególne elementy sczepia się ze sobą szerokimi podkładkami z rzepów. a mozna i taką, że elementy trzeba ścisnąc po bokach listwami przybitymi do podłogi.
profesjonalna podłoga do grapplingu zbudowana jest w nast. sposób (od dołu): posadzka, izolacja, grube maty z pianki, legarki, luźno ułozone deski, klepka podłogowa i dopiero na tym tatami. ale i bez tego można, juz nie przesadzajmy. moja sekcja oprócz profesjonalnego dojo ma tez własną salkę z matą połozoną na jakąśtam posadzkę. i tez się rzucamy w dobrym zdrowiu.